Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2008. június 20. Katonai Lezuhant a Honvédség Albatrosza bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Június 20-án, pénteken lezuhant a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományába tartozó egyik L-39 ZO Albatros típusú sugárhajtású gyakorló repülőgépe. A nem sokkal délelőtt 11 óra után a földnek csapódó, majd kigyulladó repülőgép két pilótája életét veszítette. A katasztrófa oka egyelőre nem ismeretes. A gép Kecskemétről indult kiképző feladatra 10.25-kor, fedélzetén az oktató Janicsek András alezredessel és a növendék Ignácz Zoltán főhadnaggyal. A gyakorlórepülés során alacsony magasságban repültek. A gép legénysége 11.02-kor jelentkezett utoljára, utána megszakadt a kapcsolat. A zuhanás előtt a pilóták megkíséreltek katapultálni, de a folyamat nem ment végbe, csak a hátsó ülés hagyta el a gépet. Janicsek András alezredes holttestét a gép mellett találták meg. Ignácz Zoltán főhadnagy a repülőgépben maradt. Az Albatros a régi fehérgyarmati repülőtér füves területére zuhant, mintegy 500 méterre a legközelebbi lakott területtől.

Mint Szekeres Imre honvédelmi miniszter a hivatalos szlovéniai útját megszakítva, a helyszínen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján elhangzott, a rendelkezésre álló eddigi adatok szerint a pilóták egy nem tervezett és rendkívül kockázatos manővert hajtottak végre a géppel. A katasztrófa pontos okát természetesen vizsgálóbizottság fogja tisztázni. A bizottság munkáját segíti, hogy számos szemtanú, fénykép és egy amatőr videofelvétel is a rendelkezésre áll. A bizottság természetesen vizsgálja majd a lezuhant repülőgép műszaki állapotát is.

A Magyar Légierő 1993-ban kapott az egykori keletnémet légierő hagyatékából 20 darab L39-ZO repülőgépet, ebből 12 gép állt Kecskeméten szolgálatba, a maradék nyolcat tartalék alkatrésznek szánták. L39-es gép legutóbb 1995. július 25-én, Abony közelében zuhant le, a pilóták akkor sikeresen katapultáltak.

Magyarországon legutóbb idén áprilisban zuhant le egy katonai repülőgép, egy MiG-29-es. A Kecskeméten gyakorlórepülést végző orosz gyártmányú vadászgép alacsony repülés közben nekicsapódott a kifutópályának, a pilóta katapultált, komolyabb sérüléseket nem szenvedett, de a gép összetört.

Forrás: Honvédelmi Minésztérium

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.