Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2008. július 31. Hírek, Mindenféle Lezuhant a légimentők helikoptere bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy ápoló meghalt, amikor csütörtök délután lezuhant egy mentőhelikopter Kiskunlacháza közelében. A gép egy kétéves gyereket szállított. Súlyosan megsérült a gyerek édesanyja és a pilóta is. A légügyi hatóság és a mentőszolgálat közösen vizsgálja a baleset körülményeit. Már megtalálták a lezuhant gép fekete dobozát, Magyar Rádió információi szerint a pilóta mielőtt elveszítette eszméletét, annyit mondott, hogy “leállt a hajtómű”. A gép a Kiskunlacháza és Apajpuszta közötti learatott gabonatábla közepére zuhant, körülbelül 500 méterre a Kunszentmiklós-Budapest vasútvonaltól. A helikopter nagyon összeroncsolódott, az oldalán állt meg, de égésnyomok nem láthatók rajta.

A helikopter egy égési sérüléseket szenvedett kétéves gyereket szállított. A helikopterben öt személy utazott. Közülük az ápoló meghalt. A pilóta és a szállított orvos súlyosan megsebültek. A kisgyermek édesanyja könnyebb sérüléseket szenvedett. A gyermeknek nem esett baja. A helikopter Paksról tartott Budapestre. A pilóta megpróbált kényszerleszállást végrehajtani, de 300 méter magasságról lezuhant a jármű. A helikopter nagyon összetört, de nem gyulladt ki.

Győrfi Pál, a mentők szóvivője szerint a lezuhant repülőgép Eurocopter EC 135 típusú volt, ellentétben a korábbi információkkal, amelyek szerint egy francia gyártmányú, AS-350 Ecureuil típusú gép szenvedett balesetet. A lezuhant gép a mentők legmodernebb típusa. Nyugat-Európában is sok helyen ezt a típust használják légi mentéshez. A lezuhanton kívül még négy ilyen helikoptere van a magyar mentőknek. A gépeket egyelőre nem állítják le. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint a mentőhelikopter túlesett a felszállás előtti kötelező műszaki ellenőrzésen. A baleset utáni műszaki vizsgálat megkezdődött.

A tűzoltóság és a mentőszolgálat nagy erőkkel vonult a helyszínre, egy másik helikoptert is bevettek a mentésre. A felmentő helikopter az Index információi szerint a súlyos sérült pilótát és az orvost már elvitte a helyszínről. Az anyát a helyszínen kezdték ápolni. A kisgyereket is a helyszínen látják el. Neki nem a baleset miatt van szüksége segítségre, hanem égési sérülése miatt.

2005-ben Pécsen a négyszáz ágyas klinika mellett zuhant le egy mentőhelikopter, három ember életveszélyesen megsérült.

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.