Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2008. augusztus 27. Katonai COOPERATIVE SAREX 2008 Gyakorlat Pápán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ötnapos, többnemzeti légi kutató-mentő gyakorlat kezdődött az MH Pápa Bázisrepülőtéren augusztus 24-én. A gyakorlat fő feladata a bajbajutott légijármű személyzet valamint utasaik felkutatása, mentése, légi egészségügyi kiürítés (AIREVAC), harci kutatás-mentés (CSAR) részfeladatainak gyakorlása, Mentés Koordinációs Központ megalakítása, együttműködés a kutatás-mentésben érintett társszervekkel. A gyakorlaton résztvevői Törökország, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország, megfigyelőként részt vesz Ausztria és Horvátország. Együttműködnek az Országos Rendőr Főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a Légimentő Kht. és a katasztrófavédelem kijelölt erői.

A gyakorlat célja a légi balesetek, katasztrófák esetén felmerülő szervezési feladatok szakszerű végrehajtása érdekében az egész országra kiterjedő légi kutató-mentő rendszer katonai elemének gyakoroltatása a Mentés Koordinációs Központ (Rescue Coordination Center – RCC) megalakításával és működtetésével, valamint tényleges gyakorlati repülőtevékenység végrehajtásával a szükséges információs rendszer működőképességének felmérése céljából. Gyakoroltatni a légi kutató-mentő készenléti-szolgálat tervező, szervező, irányító és végrehajtó állományát a meghatározott feladatok végrehajtásában, együttműködve a más országok légi kutató-mentő valamint a kijelölt polgári mentő (légi és földi), helyszínbiztosító, és műszaki mentő egységeivel.

Résztvevő főbb repülő eszközök:
Magyar részről: Mi-8/17 és Mi-24 típusú helikopterek, valamint L-39 és AN-26 típusú repülőgépek
Törökország: COUGAR típusú helikopter és CASA típusú szállító repülőgép
Szlovén: COUGAR típusú helikopter
Szlovák: Mi-17 típusú helikopter

Forrás: Honvédelmi Minisztérium

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.