Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2009. július 1. Katonai Légi Roham 2009 – Harcászati gyakorlat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A 2009. június 22-26. között megrendezésre került a  „Légi roham 2009” összhaderőnemi zászlóalj szintű harcászati gyakorlat az Újdörögd melletti gyakorlótéren. A területen egyedülálló romváros áll a katonák rendelkezésére a még élethűbb harci helyzetek gyakorlása céljából.  Balogh Ákos és Thurzó Péter helyszíni riportjának köszönhetően bepillantást nyerhetünk a gyakorlat részleteibe, megismerhetjük a résztvevő alakulatokat, technikai eszközeiket.

A 2009. június 22-26. között megrendezett „Légi roham 2009” összhaderőnemi zászlóalj szintű harcászati gyakorlat elérkezett utolsó záró akkordjához. A Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere, Dr. Szekeres Imre és Tömböl László vezérkari főnök a Magyar Honvédség újdörögdi kiképzőbázisára látogatott, ahol tájékoztatót tartott a gyakorlat fontosságáról és céljáról Lamos Imre dandártábornok, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, valamint kiemelte hogy reményei szerint felújításra, modernizációra kerülnek majd a honvédség helikopterei, melyek üzemidejük végéhez közelednek.


A megrendezett gyakorlat fő célja a gépszemélyzetek képességeinek fejlesztése az együttműködés végrehajtására missziós tevékenységben valamint felkészítése városharci szituációk során alkalmazható katonai műveletek  végrehajtására. A különleges gyakorlaton részt vett a MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalja és a MH Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj is, hogy a harc során alkalmazott légi manővereket összehangolhassák a területzáró, és megtisztító szárazföldi erőkkel.


Az előadást egy dinamikus bemutató követte. Az eddigi missziós tapasztalatok, események alapján egy fiktív harcászati helyzetet teremtetek a kiképzőbázis romvárosába. „Alpia” ország egyik tartományát kellett megvédenie, és megtisztítania a különleges erőknek egy komoly 200 fős fegyveres csoporttal rendelkező hadúr támadásával és terrorcselekményeivel szemben, továbbá a város székházában tartózkodó magas rangú tisztségviselőket kellett kimenekítsék a kiemelt kockázatú műveleti területről.


A hadművelet sugárforrást tartalmazó úgynevezett „piszkos” bombák légi felderítésével kezdődött, melyet egy Mi-24 harci helikopterre szerelt sugárfelderítő eszközzel végeztek el. Mindez azért fontos, hogy a városba küldött erőket ha kell fel tudják készíteni az esetleges radioaktív anyagok eltávolítására is. Ezután került bevetésre az összhaderőnemi alkalmi harci kötelék melynek küldetése a tartomány biztosítása, a fenyegetettséget jelentő erőkkel szemben. A város körkörös védelmét biztosító tűzcsoportokat 6 darab Mi-24-es harci helikopter jutatta ki, egy előretolt földi repülésirányító közreműködésével. A csapatok kihelyezése után két harci helikopter a város tűztámogatását látta el. Miután a szárazföldi páncéltörő rajok, mesterlövész csoportok és aknavető rajok  elfoglalták állásaikat három darab Mi-17 típusú közepes szállítóhelikopter a kijelölt leszállóhelyeken megerősített gyorsreagálású szakaszokat jutatott a város épületeibe.


A várost védő csapatok tűzharcba kerülnek az ellenséges harcelőőrssel amit a magas szinten kiképzett rátermett gyalogosok  sikeresen visszavernek. A csapatok lőszerutánpótlását külső függesztményként egy harci helikopter jutatta el a  városba. A feladat végéhez közeledve újabb szállítóhelikopteren érkezett a különleges műveletei részleg, melynek feladata a tisztségviselők kiemelése volt egy speciális „SPICE ROPE” technikával.


Végezetül a városban maradt többi csapatot is kiemelték a harci és szállító helikopterekkel. Koller József alezredes a Szolnoki Helikopter Bázis parancsnok-helyettese a feladat sikeres végrehajtását jelentette Dr. Szekeres Imrének.


A statikus bemutatón a Miniszter Úr személyesen gratulált a harci esemény sikeres lebonyolításához bevetett műveleti csoport tagjainak, és a felhasznált haditechnikai eszközök állapotáról és használhatóságáról érdeklődött, informálódott a csapatok tagjaitól, hiszen Ők azok akik a mindennapos használat során komolyabb tapasztalatokkal rendelkeznek róluk.
A gyakorlat végeredményeként megállapítható, hogy a Magyar honvédség katonái jól felszereltek, megfelelő kiképzésben részesültek és képesek egy esetleges NATO feladat végrehajtására is.

További képek itt találhatóak a gyakorlatról: www. harcihelikopter.hu

Szerző: Balogh Ákos

Fotó: Thurzó Péter

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.