Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

Kositzky Attila ny. altábornagy, vadászpilóta, a Magyar Légierő volt parancsnoka “Nékem nem térkép e táj” címmel tart előadás, amelyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! Az előadás hely és ideje: GYŐR-PÉR REPÜLŐTÉR, 2009. JÚLIUS 25. 13:00. Az előadás után lehetőség nyílik az altábornagy Úr új könyvének megvásárlására és dedikálására.

A magyar katonai repülés egyik legendás személyisége Kositzky Attila ny. altábornagy úr, akinek a neve egybeforrt a Magyar Légierő egykori legendás típusával a Mig-21-es vadászgéppel, hiszen pályafutása alatt 3000 óránál is többet repült a deltaszárnyú típus alváltozatain. 1999. augusztusában vonult nyugállományba mint a Légierő vezérkari főnöke, 2000-ben jelent meg első könyve amelynek címe Önpörgés. Az önéletrajzi jellegű kötet segítségével bepillantást nyerhet az olvasó, abba a különleges és zárt világba, amelyet úgy hívnak, hogy katonai repülés. Megismerhetjük milyen érzés egy vérbeli vadászgéppel repülni nappal és éjjel, rossz időjárási viszonyok között vagy éppen egy sztratoszférában repülő cél elfogását gyakorolni. 2008-ban megjelent az altábornagy úr második könyve “Deltaszárnytól a fekete hölgyig” címmel.

Az új könyv az Önpörgés folytatásaként is tekinthető, leginkább a nyolcvanas évek második felétől ad áttekintést az akkori légierőről, majd a rendszerváltás utáni változásokról, egészen új perspektívából ismerhetjük meg az akkori eseményeket. A könyv elolvasása után, úgy gondolom hogy egy értékes visszaemlékezést kapunk arról az időszakról amikor, a Magyar Légierő még rendelkezett olyan típusokkal mint a Mig-21, Mig-23, Szu-22, valamint a pápai, a taszári és a szentkirályszabadjai repülőtereken is aktívan folyt a repülés. Sokak számára emlékezetesek azok az évek, hiszen a mai légierő (amely napjainkban nem önálló haderőnem) mára már teljesen más léptékben működik.

Az altábornagy úr életében meghatározó helyszín volt a pápai repülőtér, mivel pályafutása során itt repült a legtöbbet és éveken keresztül a repülőezred parancsnoka is volt. Napjainkban a pápai repülőtér újra a figyelem középpontjába került, mint a Nato C-17-es gépeinek jövőbeni támaszpontja. Véleményem szerint nem szabad elfelejteni, azt a repülőmúltat ami a Mig-21-esek kivonásával lezárult. Ezért ajánlom mindenkinek az Önpörégés, Deltaszárnytól a fekete hölgyig című könyveket és az altábornagy Úr előadásait, hiszen egy vissza nemtérő korszakról kapunk hiteles képet.

Egy rövid idézet segítségével ízelítőt kapunk a könyvből és képzeletben elkísérhetjük az altábornagy urat egy gyakorló feladatra:

“… 10000 méteren vakító kékség és napfény fogad, mintegy kárpótlásként az elszenvedett másodpercekért. Sebességem 900 km/óra, tovább emelkedem, parancsra kapcsolom a teljes utánégetést, gyorsítok, ami a törzs alatt lapuló póttartály miatt kicsit nehézkesen megy. 1300 km/óránál kapom a tájékoztatást, hogy a cél előttem, kicsit balra, felettem 500 méterrel, 3 km távolságra van. Nem akarom elrontani a radarirányító kedvét azzal, hogy már két perce látom a cél kondenzcsíkját, finoman lopakodtam az elején lévő kis fénylő pontocska felé, amelyben a kolléga is helyet foglal. Jöhet a támadás! A napfényes kékségben hancúrozó két gép kondenzcsíkjai összekuszálódnak, fehér, bonyolult mintázatú paszományt var az ég sötétkékjére. Az ezüstös géptest, kabintető csillogása vakít, leengedem sisakom színszűrőjét.  A harmadik támadást követően parancsot kapok a feladat befejezésére, és jobb süllyedő fordulóval leválok a célról…”

A könyv zárt terjesztésben vásárolható meg, Kositzky Attila Úr  a “Nékem nem térkép e táj!”  című előadás sorozatával járja az országot, ezen előadások alkalmával dedikáltan beszerezhető a kötet.

  

2 hozzászólás: “Meghívó – Kositzky Attila: ” Nékem nem térkép e táj””

  1. Faragó Sándor szerint:

    Az Attila volt a legkorrektebb parancsnok a magyar légierőnél! Jó egészséget kívánok neki. Üdv Faragó

  2. joci szerint:

    Pápán voltam katona, Attiláról csak jót!!!!a tisztek példát vehettek volna.Repülési tudása is egyedülálló. jó egészséget kívánok!!! “egy volt ellátos”