Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2009. augusztus 31. Katonai Látványos légi bemutató a Tisza felett bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2009. augusztus 20-án immár hagyományosan került megrendezésre a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis látványos bemutató gyakorlata a Tisza felett, Szolnok belvárosában. A délutáni eseményre több száz néző gyűlt össze a folyó partján. A programot a Szolnok Városi Sportiskola Kajak-kenu, Evezős szakosztályának felvonulása nyitotta meg, majd az érdeklődők egy rögtönzött jet-ski versenyt nézhettek meg. A vízi bemutatók végeztével kezdődött a Szent István-napi program légi bemutatója. A víz felett lélegzetelállító műrepülő show-t tartott a MALÉV Repülőklub, majd délután öt óra tájban kezdődött a nap leglátványosabb eseménye.


A szolnoki katonai alakulatok mutattak be egy helikopterekkel támogatott vízi átkelést a Tiszán.  A gyakorlat nyitóképeként kötelékben repült át kettő Mi-24 Hind harci és kettő darab Mi-17 Hip szállító helikopter. Az átkelési gyakorlat első mozzanataként a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj ejtőernyősei Mi-17 Hip típusú szállító helikopterből ugrottak a hadműveleti területre, hogy ott információt gyűjtsenek. Ezután jelentést tettek az alkalmi harci kötelék parancsnokának az észlelt mozgásokról, valamint javaslatot tettek a deszant feladat végrehajtásának időpontjára is.


A jelentést elemezve a parancsok döntésének értelmében került sor a MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj búvárainak helikopterekből történő bevetésére, akiknek feladatuk a hídfőállás kiépítése és biztosítása volt a megerősítő erők érkezéséig.  A műveletet egy Mi-24 Hind harci helikopter tűztámogatásával hajtották végre, melynek során az csapást mért a kijelölt partszakaszra, majd folyamatosan biztosította a területet.


Miután a Mi-17 Hip szállító helikopter a búvárokat kijuttatta a műveleti területre a MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj deszant feladatra kijelölt erői ZODIAC típusú gumicsónakkal kerültek bevetésre az alig pár centiméterrel a víz felett megfüggő szállító helikopter fedélzetéről. Az ő feladatuk volt nehézfegyverekkel és robbanóanyaggal a kiépített hídfőállás megerősítése. A szállítóhelikopterrel érkezett további átkelő erőket csónakkal juttatták el a kijelölt folyószakaszra, akik ezután kiépítették védelmi állásaikat.


A harcászati gyakorlat végeként a végrehajtott biztosítások mellett a MH 34. Különleges Műveleti Zászlóalj felderítőit egy speciális SPIES-ROPE eljárással kiemelték a hadműveleti területről.


A közel 20 perces mozgalmas gyakorlat után következett a szolnoki bázis különleges szarvastehént ábrázoló festéssel díszített Mi-24 Hind harci helikopterének dinamikus bemutatója, ahol a Tisza-partra látogatók, megtekinthették milyen különleges manőverekre képes a helikopter, kihasználva a forgószárny adta lehetőségeket, kis magasságon is.
Az augusztus 20-i eseményeket este 21 órakor tűzijáték zárta, amire úgyszintén rengeteg lakos és turista volt kíváncsi, ezt bizonyította a zsúfolásig megtelt Tisza-part.

További felvételeket az eseményről a www.harcihelikopter.hu internetes oldalon talál!

Szerző: Balogh Ákos
Fotó: Thurzó Péter

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.