Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

Ha egyszer olyan társaságba keveredünk, ahol többen foglalkoznak repüléssel, akkor biztosra vehető, hogy előbb vagy utóbb előkerülnek jobbnál  jobb sztorik, amelyek a repüléshez köthetőek. Egy biztos ezeknek a történeteknek a valóságalapja néha gyenge lábakon áll, tartalmuk meghökkentő, néha humoros, már már inkább legenda kategóriába illő. Ebben a cikkben megpróbálok néhány érdekes történetet összegyűjteni… az első mítosz a pápai reptérhez kapcsolódik….

A pápai nagytemplom

A pápai nagytemplom

Pápa város főterén áll egy római katolikus templom, aminek két tornya van, a helyiek csak Nagytemplomnak nevezik. Ha lehet hinni a szóbeszédnek akkor még jóval a rendszerváltás előtt, egy pilóta elég hajmeresztő mutatványra vállalkozott. A helyiek szerint egyszer egy MIG vadászgéppel a pápai nagytemplom két tornya között repült el valaki, viccesen nézve a pilóta az Air Race úttörője volt. A visszaemlékezés elég homályos, hogy mikor történt az esemény, illetve a gép típusa sem teljesen tisztázott, valaki szerint Mig-21-es volt. A történet valódiságát vizsgálva elég sok kérdés merül fel, elnézve a két torony közötti távolságot, eléggé lehetetlennek tűnik kivitelezni egy ilyen manővert. Amit viszont sokkal ésszerűbbnek tűnik, hogy valaki alacsony áthúzást végzett a templom közelébe, csak az esemény “kiszínezett” verziója, jobban hangzott és ezért ez terjedt el.

MIG-21 vs templomtornyok?

MIG-21 vs. templomtornyok?

A következő történet, már valós alapokon nyugszik és  a pápai MIG-23-as századhoz köthető… Az első kecskeméti repülőnapon két amerikai F-16-os is szerepelt a statikus soron (két szovjet 29-es mellett álltak). A Sámán század feladatul kapta hogy a két amerikait Győr térségébe tereljék be a nemzetközi légi folyosóba, a megadott repülési útvonal enyhén szólva sem vezette a pápai reptérhez közel… A magyar részről kijelölt személyzet az indulás előtt egy rögtönzött (nem engedélyezett) útvonalat tervezett meg, amibe az amerikai pilóták is beleegyeztek. A felszállás után a 23-asok és a Falconok nem emelkedtek a kijelölt magasságra, hanem alacsony magasságban egy kis országjárásba kezdtek. A magyar pilóták megmutatták amerikai kollégáiknak a Balaton térségét, a Tihanyi-félszigetet és a Balaton felvidéket, zárásként a Bakony lankái után Pápa belvárosa és reptér következett a hétvégén szolgálatot teljesítő katonák örömére/megdöbbenésére…. végül Győrnél a magyarok kiváltak az amerikaiak mellől. Nagy botrány keveredett a repülésből, megkérdőjelezhetetlen bizonyítékként rendelkezésre állt egy videó felvétel, amit a kétüléses 23-as hátsó üléséből készített a pilóta, dokumentálva az egész kalandot. A vizsgálat végén a pilóták némi fogdával megúszták a dolgot.

MIG-23 UB - A magyar géppár egyik tagja

MIG-23 UB - A magyar géppár egyik tagja

Természetesen a civil repülésnek is megvannak a maga történetei. Egy nyári napon egy mezőgazdasági munkát végző AN-2-es (Ancsa) tartott haza Budaörsre, valahol Budapesttől keletre eső területen dolgozott a gép.  A pilóta a hazavezető útvonal eredetileg úgy tervezte meg, hogy elkerülje a ferihegyi repülőtér zsúfolt légterét, de Murphy keresztül húzta a számításait mivel zivatargócok alakult ki Budapesttől délre és északra is, így a pilótának nem volt más választása mint a ferihegyi légteret használni, be is jelentkezett a frekvencián és ismertette a kialakult helyzetet, a légi irányító – akinek zivatar idején még stresszesebb az élete- utasította a AN-2-es pilótáját hogy xy navigációs pontokra repüljön rá, holdingoljon (várakozzon egy eljárás szerint) stb. Az  Ancsáról tudni kell hogy tervezői nem a mai kívánalmaknak megfelelő navigációs rendszerrel látták el a gépet, mivel enélkül is kiválóan használható a gép bizonyos feladatokra…. A pilótája csak annyit tudott reagálni a rádióba az utasításokra… ” A fedélzeten a legpontosabb műszer a karórám, így az utasításokat nem tudom végrehajtani”. (A mondat valószínűleg bekerült a légiforgalmi rádiózások aranyköpéseibe) Így az irányító (aki látta a gépet a radaron) az egy kicsit balra-egy kicsit jobbra, nem teljesen szabályos módszer segítségével megoldotta a kialakult helyzetet, így az Ancsa biztonságosan földet ért Budaörsön.

AN-2 Ancsa

AN-2 "Ancsa"

Aki több konkrétumot tud a fenti esetekről, vagy más érdekes történetet ismer, a cikk alatt meg tudja osztani velünk azt a  kommenteknél.

  

Egy hozzászólás: “Mítosz rombolás repülős módra?”

  1. Maya szerint:

    Ki kell próbálnom az Ancsát :) De igen jók a sztorik! Köszi :)