Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

A Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó SAC Nehéz Légiszállítási Ezred mentési és humanitárius célból hajtott végre szállítási feladatot 2010. január 18-án, Haitira. A gép elsősegély csomagokat és egyéb ellátmányt szállított Haiti fővárosába Port-au-Prince-be, amit a földdel tett egyenlővé a nagy erejű földrengés. Ez volt a többnemzeti Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) első humanitárius szállítása. A Nehéz Légiszállítási Ezred számos műveleti feladatban vállalt már szerepet, szállító repüléseket hajtott végre a KFOR és az ISAF missziókba, azonban a Haitin végrehajtott küldetés a SAC program mérföldkövévé vált.

Ez az, amiről tulajdonképpen az egész szól. Az ilyen humanitárius segélymissziók miatt vagyunk büszkék arra, hogy a Nehéz Légiszállítási Ezred tagjai vagyunk – mondta Fredrik Hedén ezredes. A svéd származású parancsnok-helyettes szerint a legalapvetőbb és legfontosabb feladat az, hogy a humanitárius segélyszállítmányokat a lehető leggyorsabban célba juttassuk. A 12 SAC nemzet együttes erőfeszítései és együttműködése által sokkal hatékonyabban tudtunk reagálni, mintha a nemzetek egyenként próbáltak volna segítséget nyújtani. Ez a történelmi jelentőségű repülés Svédország kérésére indult, de Norvégia, Dánia, Finnország és Észtország is segélyekkel járul hozzá az akció sikerességéhez. A többnemezeti legénység nagyon elszántan küzd és a pápai kollégák is mindent megtesznek a misszió sikeres végrehajtásáért – hangsúlyozta Hedén ezredes. A többnemzeti konzorciumot három évvel ezelőtt hozták létre, hogy a három C-17 Globemaster III típusú géppel megfeleljenek a résztvevő államok nemzetközi missziós és légiszállítási követelményeinek, a NATO, az EU és az ENSZ támogatása érdekében.

Az első C-17 Globemaster III típusú gép 2009. júliusában landolt a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőterén, a második 2009. szeptemberében követte. A harmadik SAC szállítógép 2009. októberében érkezett meg Magyarországra. Tíz NATO-nemzet (Amerikai Egyesült Államok, Bulgária, Észtország, Hollandia, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Románia és Szlovénia) és két Békepartnerségi (PfP) nemzet (Finnország és Svédország) vesz részt a SAC programban.

Captain Juha Miettinen

Forrás: Magyar Honvédség

  

3 hozzászólás: “A pápai C-17-es első humanitárius szállítása: Haiti”

  1. Dr. Alc X szerint:

    “a Magyar Honvédség is kész segítséget nyújtani: az amerikai hadsereggel együttműködésben felajánljuk a honvédség víztisztító képességét. Az együttműködés keretében biztosítanánk 1 db víztisztító berendezést és az azt kezelő állományt, az amerikai fél pedig biztosítaná a helyszínre telepítést és a logisztikai biztosítást.”

    http://www.hm.gov.hu/hirek/haz....._munkakhoz

    • Iceman szerint:

      Köszönjük az infókat és a videót! Jó látni hogy működik a rakodás a gyakorlatban, érdekes a paletták mozgatását segítő sínrendszer!