Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. január 28. Civil, Hírek, Mindenféle Acélhegyek Ferihegyen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hamarosan újabb látványos mérföldkőhöz érkezik a ferihegyi repülőtér új terminálépületének építése. Folyamatos szállítás mellett részletekben megérkezik az összesen 1200 tonnás tetőszerkezet valamennyi darabja és márciusban megkezdődhet az építkezés talán leglátványosabb szakasza, a kagyló formájú tető kivitelezése. A KÉSZ kecskeméti gyártóüzemében folyamatosan készülnek a ferihegyi SkyCourt, vagyis “Égi Udvar” tetőszerkezetének egyedi tartóelemei. Összesen több mint 70 hatalmas egységből áll össze a 14 darab, egyenként mintegy 75 tonnás főtartó. A kiegészítő elemek összsúlya 150 tonna lesz. A hatalmas rácsos szerkezetű egységekből öt darab már meg is érkezett a ferihegyi építési területre.

A hatalmas acélelemeket speciális konvoj szállítja éjszakánként Kecskemétről a repülőtérre, hogy nappal ne zavarják sem az autópálya, sem a repülőtér forgalmát. Az egyenként hozzávetőlegesen 5 méter széles, 20 méter hosszú és 12 tonna súlyú elemek speciális járműveken érkeznek Ferihegyre és speciális módon, részleges előszerelés után daruk emelik a helyükre. Egy főtartó 5, illetve 6 egységből áll össze. Mindkét típusú főtartóban három egységet már előre egymáshoz illesztenek. Így a kiegészítő elemekkel együtt jön létre a 14 darab 70 méter hosszú acélmonstrum, amelyek egymás mellett sorakozva alkotják majd a kagyló formájú tetőszerkezetet.

Az előszereléshez különleges sátor is készül, amely nagyjából egyenletes hőmérsékletet biztosít az acélszerkezetek számára. A tartóelemek folyamatosan érkeznek Ferihegyre és ezzel párhuzamosan halad az elemek összeillesztése is. A kivitelezők becslései szerint a hatalmas elemek beemelése márciusban kezdődhet el, a teljes tartószerkezet pedig várhatóan április végére készül el.

A munka utolsó fázisában a tartószerkezetet egy teljes futballpályányi káprázatmentes fémlemez felülettel vonják be. Az építkezés méreteit emellett jól szemlélteti, hogy szakemberek szerint a SkyCourt tetőszerkezetéhez felhasznált acélmennyiség elegendő volna egy kisebb sportcsarnok felépítéséhez is.

Budapest Airport

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.