Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. február 12. Civil, Hírek Oroszláninvázió Ferihegyen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nem kevesebb, mint 13 oroszlán utazott keresztül ma a Ferihegyi repülőtéren – szerencsére vastag acélketreccel megerősített utazóládában. A különös utazást angol állatvédők szervezték meg, akik egy Nagyvárad melletti, zsúfolt román állatkertből mentették át az afrikai ragadozókat a jóval kényelmesebb, doncasteri állatközpontba. Ismereteink szerint a repülés történetében még sohasem utazott ennyi oroszlán egyszerre, egyetlen repülőgép fedélzetén – meglehet, újabb Guinness-rekord született.

A nagyragadozók megmentése érdekében egy sor szervezet és cég fogott össze. A Budapest Airport például ingyen nyújtotta a repülőtéri szolgáltatásokat a Jet2.com brit partner légitársaság Boeing 737-300 típusú gépének, amelynek így sem leszállási díjat, sem egyéb költséget nem kellett fizetnie Ferihegyen, sőt kerozint is jelentős kedvezménnyel tankolhattak. A Jet2.com légitársaság szintén ingyen bocsátotta rendelkezésre a különlegesen átalakított utas- és teherszállító gépet, amelyen speciális hálók és megerősített kabinajtó védte a személyzetet arra az esetre, ha valamilyen véletlen folytán a különös összetételű utasgárda egyik tagja elszabadult volna a fedélzeten.

A tizenhárom oroszlán a késő esti órákban érkezett Ferihegyre a Malév Cargo bázisára, ahol a körülményekhez képest békésen töltötték az éjszakát, annak ellenére, hogy az indulásnál adagolt nyugtató hatása már régen elmúlt. A hajnali órákban rögzítették a különleges raklapokra az oroszlánokat rejtő ketreceket, majd a rakodás igen kényes művelete következett. Arra az esetre, ha egy ketrec megsérült volna a biztonság kedvéért altatólövedékkel felfegyverzett állatorvos is asszisztált a gépbe történő berakodásnál, amikor a ládákat mintegy ötméteres magasságban tolták be a rakodók a Boeing oldalsó teherajtaján. Az oroszlánmentő akciót végigkövette a BBC tévétársaság kétfős stábja is.

Az összesen 6 hím és 7 nőstényoroszlánból álló küldeményt a yorkshire-i grófság állatvédő alapítványának szakemberei kísérték el. A tervek szerint a doncasteri állatkertben egy négyhektáros parkot kapnak a nagymacskák. Itt három külön családra osztják az oroszlánokat, amelyek korát kettő és huszonhét év közöttire becsülik a szakemberek. A fogadó Budapest Airport munkatársai egyúttal egy gyors szakmai látogatást is szerveztek a brit állatvédőknek a Budapesti Állatkertbe, ahol Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője fogadta a vendégeket.

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.