Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. február 23. Hírek, Katonai, Mindenféle CIA fegyencjáratok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Első ízben hoztak nyilvánosságra olyan repülési naplókat, melyek megerősítik, hogy a CIA titkos fogolyszállításaival összefüggésbe hozható repülőgépek szálltak le Lengyelországban. Az adatok alátámasztják az Európa Tanács 2007-es vizsgálatának eredményeit – közölte a Helsinki Emberjogi Alapítvány és a Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezés.

Az információ szabadságára vonatkozó törvényben foglalt kötelezettségének eleget téve a Lengyel Légi Irányítási Szolgálatok Hivatala legalább hat repülési naplót tett hozzáférhetővé. Ezek szerint 2003-ban a CIA Gulfstream és Boeing típusú gépei landoltak az észak-lengyelországi Szczytno-Szymany volt katonai reptéren. Adam Bodnar, a Helsinki Alapítvány képviselője szerint az adatok bizonyítják azt, amit a lengyel kormány tagad. “A hivatalos megerősítés egy állami hivataltól származik. A hatóságok többé nem hunyhatnak szemet a tények fölött” – jelentette ki Bodnar.

2005-ben a Human Rights Watch emberjogi szervezet jelentése szellőztette meg először, hogy az amerikai hírszerzés Afganisztánban elfogott feltételezett terroristákat szállított Lengyelországba, ahol tikos börtönökben tartották fogva őket. Lengyelország ismételten visszautasította a vádakat, de az országban ügyészi vizsgálat kezdődött, amely még nem zárult le. A nyomozást irányító Robert Majewski ügyész hétfőn úgy nyilatkozott, hogy ő nem ismeri a szóban forgó repülési naplókat. A Szczytno-Szymany reptéren szolgálatot teljesítő tisztviselők és határőrök korábban megerősítették, hogy 2003. szeptember 22-én egy Boeing utasszállító szállt le ott, fedélzetén amerikai állampolgárokkal. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a Boeing 737-es a titkos fogolyszállítási program keretében landolt a lengyel repülőtéren.

Forrás: honvedelem.hu

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.