Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. február 23. Bevetés, Hírek, Katonai Fáknak ütközött egy lengyel Hercules Afganisztánban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Lengyel Légierő nem repülteti C-130 Herkuleseit, miután az egyik példány majdnem hegynek ütközött Afganisztánban. Szerencsére a személyzet épp, hogy el tudta kerülni a végzetes ütközést, azonban a gép még így is súlyos sérüléseket szenvedett.

Az eset február 5-én történt a #1506 példánnyal. A személyzet, hogy elkerülje a heggyel való ütközést 4g-s túlterheléssel rántotta fel a gépet, ám még ez sem volt elég ahhoz, hogy épségben megússza az esetet a Hercules, ugyanis a fák koronája alaposan átrendezte a borítást. A gépen strukturálisan sérült a törzs, a szárnybekötési pontok és az egyik póttartály is, emellett majdnem a komplett magassági kormány is kiszakadt.

A lengyel pilóták sikeres kényszerleszállást hajtottak végre a sérült géppel a Mazar-e-Sharif bázison, annak ellenére, hogy a főfutók közelében is felszakadt/gyűrődött a Herky “bőre”, mely kétségessé tette a futómű-gondola ajtajainak kinyitását.

Lengyelország 5 C-130 E Herculest vásárolt az Egyesült Államoktól 120 millió dollár ellenében. Eddig csupán kétgépes a lengyel Hercules-flotta, a kettő várható május-június környékén, míg az utolsó 2011 decemberéig megérkezik.

A 2009 márciusában és novemberében átadott példányok összesítve tavaly közel 220 órát repültek. Az első gép idén sokáig időszakos munkák miatt volt földhöz szögezve, most pedig a repülési tilalom miatt áll a flotta.

htka.hu

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.