Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. február 25. Hírek, Katonai Megmenekült az A400M! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A mai napon az EADS képviselői bejelentették, hogy elfogadták a hét megrendelő ajánlatát, és folytatódhat a típus fejlesztése, berepülése és gyártása. Bár az A400M első prototípusa dec 11-én teljesített első szűzrepülését a spanyolországi Sevillában, azonban az öröm nem tartott sokáig: az EADS bejelentette, leállítja a projektet, amennyiben a megrendelők nem utalnak át a cég számlájára további összegeket, hogy fedezzék az újabb költségtúllépéseket. Akkor január utolsó napját tűzték ki utolsó határidőnek, azonban bár a tárgyalások nem vezettek sikerre, ám bizakodásra adtak okot, így belementek a februári továbbtárgyalásba.

Hónap közepén a hét európai megrendelő (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Belgium, Luxemburg és Törökország) újabb, “minden eddiginél kedvezőbb javaslatot nyújtott be az Airbus anyavállalata, az EADS számára, és várták a kedvező döntést, ami úgy tűnik megszületett.

A költségtúllépés már 5.2-5.3 milliárd euró körül mozog. Korábban nyilvánosságra hozták, hogy a megrendelő országok további 2 milliárd eurót biztosítanának a projekt folytatásához, valamint Franciaország javaslatára még 1,5 milliárd eurót juttatnak a gyártónak visszatérítendő hitel formájában.

“Tegnap este választ kaptunk az EADS-től a levelünkre, nem igényelnek többet a felkínált 2 milliárd eurónál.” — nyilatkozta a francia védelmi miniszter.

Az A400M program (mely körülbelül 10000 embernek ad munkát) célja, hogy Európát függetlenítse az amerikai kapcsolatoktól. A program összeomlása esetén nem lenne nagy érvágás amerikai típust rendszeresíteni, ám a munkahelyek ezreinek megtartása létfontosságú, így egy tömeges elbocsátás hatalmas elégedetlenséggel járna.

htka.hu

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.