Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. március 5. Civil, Hírek Német gépek biztosan leszállnak Sármelléken bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az áprilisi újranyitástól hat németországi városba már biztosan repülnek gépek a sármelléki FlyBalaton repülőtérről, de további charterek és fapados légitársaságok megjelenése is várható még az idén – közölte a reptér üzemeltetésére újonnan szerződött cég ügyvezetője.

Gubicza Ágoston nem most került kapcsolatba a sármelléki leszállóhellyel, mert a korábbi – most felszámolás alatt lévő üzemeltető – ügyvezetőjeként 2009 januárjáig részt vett a működtetésében. Jelenleg a számos balatoni érdekeltséggel rendelkező SCD csoport projektcégeként működő FP Airport Kft. ügyvezetője.
Az MTI-nek elmondta: a korábban is járatokat működtető Mutsch Ungarn Reisen és Salamon Reisen tavaly ősszel megkötött szerződései révén már áprilistól Sármellék és hat németországi város között teremtenek légi összeköttetést. Frankfurt, Düsseldorf, Hamburg, Drezda, Erfurt és Lipcse repülőteréről érkeznek heti-kétheti rendszerességgel Lufthansa-járatok, de a korábbi éveknél nagyobb kapacitású gépekkel.

Tárgyalások folynak már egy, a svájci Baselbe közlekedő járat indításáról, valamint nyáron egy dél-európai charter közlekedtetéséről is. Az ügyvezető szerint az áprilisra tervezett megnyitás után nyáron várhatóak az igazi újdonságok, így a tervezett megállapodás szerint egy “fapados” légitársaság gépei is érkezhetnek a Balaton melléki repülőtérre, ahová a tavalyi 12 ezres forgalom után az idén 25-30 ezer utast várnak.

A korábbi, mintegy 25 fős dolgozói létszám 90 százalékát már visszavette az új cég, és elkezdte a szükséges hatósági engedélyek beszerzését is. A hatósági szemle még márciusban megtörténik Sármelléken, s miután várhatóan minden feltételnek megfelelnek, így a légügyi hatóság bizonyára kiadja az üzemeltetési engedélyt – fejtette ki Gubicza Ágoston.

A 2008-ban rövid ideig a DHL csomagküldő által bérelt cargóbázishoz szintén nagy reményeket fűznek Sármelléken, mert kezdetben alkalmanként számítanak tehergépek fogadására, a későbbiekben azonban állandó partnert is szeretnének megnyerni. Az ügyvezető úgy látja, hogy esély van egy olyan szolgáltató bevonására, amelyik naponta indítana teherszállító gépeket a balatoni régióból.

Gubicza Ágoston a korábbi évekről az MTI kérdésére elmondta: 2004-től csaknem öt éven át irányította az ír többségi tulajdonú bérlő, a Cape Clear Aviation (CCA) Kft. ügyvezetőjeként – 2007-ig résztulajdonosként is – a sármelléki repülőteret. Feladata az volt, hogy felépítse és működtesse, majd eladásra alkalmassá tegye a társaságot, aminek megítélése szerint messze eleget tett azzal, hogy vidéki repülőtér először ért el közel 120 ezer fős utaslétszámot.

A befektetett tőke többszöröse térülhetett volna vissza a tulajdonosok számára, de miután őket is elérte a nemzetközi válság, már nem tudtak áldozni a sármelléki repülőtér fejlesztésére. Márpedig a számítások szerint legalább évi 300 ezres utasszámot kell ahhoz elérni, hogy nyereséget kezdjen termelni a reptér, addig azonban tőkére van szükség a működtetéséhez.

Kérdésre azt is elmondta: nem érzi felelősnek magát azért, hogy távozása után közel egy évvel felszámolási eljárás indult a CCA ellen, mintegy 700 millió forintos tartozásai miatt.

Az ügyvezető tavaly év elején az MTI-nek azzal indokolta távozását a cég éléről, hogy hiányoznak a repülőtér üzemeltetésével kapcsolatos stratégiai döntések. Hozzátette akkor azt is, hogy az általa a társaság életében eddig képviselt dinamizmushoz, koncepcióhoz kért támogatást a tulajdonosoktól, de ezt nem kapta meg, ezért nem kívánt részt venni a további munkában.

Az akkori nyilatkozatához csütörtökön hozzátette azt is: a tulajdonosok nem fizették ki több havi bérét, ami miatt kénytelen volt munkaügyi pert indítani, amely most is folyik. Erre válaszul azonban viszontperrel éltek a tulajdonosok azzal, hogy az ügyvezető felmondása nem volt szabályos – fűzte hozzá Gubicza Ágoston.

Az SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. szerdán kötött megállapodást a tulajdonos zalavári és sármelléki önkormányzattal, hogy ötven plusz ötven évre bérbe veszi és üzemelteti a sármelléki repülőteret. A FlyBalaton repülőtér hasznosítására kiírt nyilvános pályázaton a legjobb ajánlatot tevő FB Airport Kft. már tavaly év végén eszközbérleti szerződést kötött a felszámolás alatt lévő, a repteret korábban üzemeltető társasággal is.

Az SCD tájékoztatása szerint a cégcsoport a repülőtér körül fekvő, további 200 hektáros terület hasznosítási pályázatát is elnyerte, az ezzel kapcsolatos megállapodást a következő hetekben írják alá. A társaság a földterület kármentesítését követően a légikikötő működéséhez illeszkedő fejlesztéseket kíván megvalósítani, a bérletért pedig több év alatt összesen egymilliárd forintot fizet az önkormányzatoknak.

Forrás: stop.hu / MTI

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.