Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. március 11. Bevetés, Hírek, Katonai Pandúrból rabló bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Amerikai Légierőben immáron hagyománnyá vált, hogy a legnagyobb számban rendszeresített, első vonalbeli harci gépek előbb-utóbb célgéppé válnak. Hamarosan ezen a téren is generációs váltás következik. Anyag nem vész el, csak átalakul – mondja ki az azóta szállóigévé vált einsteini tétel. Ezen axióma tökéletesen ráillik a USAF azon stratégiájára, miszerint a szolgálatból kivont, de még megfelelő mennyiségű üzemidő-tartalékkal rendelkező vadászgépeit pilóta nélkülivé alakítja át, és célgépként alkalmazza azokat.

Jelenleg a több mint 5100 példányban készült F-4 Phantom II vadászbombázó megmaradt példányai repülnek a legnagyobb számban, mint az éleslövészetek célpontjai. A QF-4 néven ismert drónok azonban, köszönhetően nem túlzottan veszélytelen feladatuknak, egyre fogynak. Elérkezett tehát a generációváltás ideje itt is.

QF-4E célgép

Nem túlzottan meglepő módon az F-16-ra esett a választás. A Fighting Falcon korai változataiból jelentős mennyiségű árválkodik lekonzerválva a Davis-Monthan AFB melletti AMARC-ban, és, ahogy mondani szokás, várja sorsa jobbra fordulását. Nos, bizonyos példányoknak ez a sokszor emlegetett jobb sors már nem fog elérkezni.

Március 9-én ugyanis az Amerikai Légierő egy 69,7 millió dolláros szerződést írt alá a Boeing vállalattal a QF-16 célgépek „gyártásának” megkezdéséről. A gyártás szó azért került idézőjelbe, mert maguk a gépek már készen vannak, csupán némi átalakításra van szükségük ahhoz, hogy teljes értékű drónokká váljanak.

Lekonzervált F-16-osok

A Boeing szerint hamarosan el is kezdik a megrendelés teljesítését, és 2014-ig 126 QF-16-ost készítenek majd el. Természetesen mielőtt újra repülhetnének, minden példányt alaposan átvizsgálnak, mivel a hosszú tárolási periódus alatt előfordulhattak különféle szerkezeti problémák.

htka.hu

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.