Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. március 16. Hírek, Katonai Menetrend szerint halad az új Gripen tesztelése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A svéd repülőgépgyártó, a Saab menetrend szerint halad a JAS-39 Gripen legújabb változatába, a Gripen NG-be szánt technológiák kipróbálására átépített “D” verziójú példány tesztelésével. A Gripen Demonstrator néven emlegetett próbababa 117 felszálláson van túl, és a cég illetékesei majd kibújnak a bőrükből a tesztsorozat ütemes tempója láttán.

A géppel sikeresen befejezték a közeledő rakétákra figyelmeztető elektro-optikai berendezés és az új üzemanyagrendszer tesztelését. A következő lépés az AESA radar és az új kommunikációs rendszer nyüstölése.

Az brazil és svájci beszerzés mellett az Indiai Légierő 126 darab közepes méretű vadászbombázóra kiírt MMRCA-tenderére is nevezték a svéd típust. Az indiaiak minden típust alaposan letesztelnek, most pont a Gripen a soros. Mivel a Svéd Légierő a szoros berepülési program miatt nem engedte Ázsiába repülni a Gripen Demot, így csupán két “D” variáns utazott a Gangesz irányába (egy magyarországi közbenső leszállást is beiktatva).


Az indiaiak nem törődtek bele a Demo távolmaradásának, mindenképpen ki akarják próbálni a típust. Erre csupán úgy lenne lehetőségük, ha Svédországba küldik pilótáikat április 4. és 10. között.

 

Forrás: htka.hu

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.