Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

Korábban már volt egy posztunk orosz filmekről és most itt a következő, jókora kerozingőz közepette, ahogyan azt el is várjuk.

Orosz filmről lévén szó, természetesen a keleti technika rajongói lesznek boldogok elsősorban a látványtól, hiszen a film története szerint egy Il-76 ‘Candid’ személyzete gépükkel együtt afgánok fogságába esik. Ennek megfelelően a sztori természetesen elsősorban a fogságról és a menekülésről szól, de ennek során visszatérően fel-felbukkan a 76-os, de ez csak a torta, a hab most következik: a filmben megtekinthető, amint egy sisakos-maszkos és szakállas(!) afgán pilóta leszállásra kényszeríti jó öreg – ám üzemképes – MiG-21-es vadászgépével a teherszállítót. Ehhez természetesen először a gép szárnya alá függesztett rakétákat mutatja meg a Candid személyzetének, aztán – mert ennek ellenére sem vágynak a fiúk az afgán vendégszeretetre – ki is lő vagy kettőt, ami természetesen kellő hatást gyakorol. A leszállást követően egy időre búcsút veszünk a repülőgéptől és a személyzet sorsát követjük a fogságban.

Ezzel együtt a későbbiekben is felbukkannak a SzU harci madarai egy-két jelenetben, hogy látványos robbanásokkal szórakoztassák a mozirajongókat, de a történet is vissza-visszatér a 76-oshoz: nem kell túl sok ész ahhoz, hogy rájöjjünk arra, hogy egy pilóta nem kerékpáron fog menekülni, egy komplett személyzet meg pláne nem. Innentől kezdve természetesen a végkifejlet borítékolható, de azért akad benne egy-két csavar.

A film látványos, színvonalas és igen sok jelenetet tartalmaz, melyek a gép fedélzetén készültek, így mindenképpen érdemes megnézni: a jó öreg Il egyébként sem gyakori szereplője a mozifilmeknek. Azért azt előre jelezném, hogy ez a film inkább dráma, semmint akció…

A filmet nagy sikerrel játszották az orosz mozik és – ahogy az Nyugaton is szokás – készült hozzá zene is. Úgyhogy mindannyiunk legnagyobb épülésére íme egy kis orosz rap a filmhez:

(Ezúton kérek elnézést a kedves olvasóktól, de ezt nem tudtam kihagyni. :D)

  

5 hozzászólás: “Kerozinmozi: Кандагар”

 1. iceman szerint:

  Ha az alsó videót nézitek akkor látszik hogy dohányoznak a pilóta fülkében!!! 😀 Ami lehet hogy csak filmes marhaságnak tűnik de én élőbe láttam, hogy egy An-26-osban konzervdobozból fabrikáltak alkalmi hamutartót…ez nem csak az orosz Hollywood agyszüleménye!

 2. iceman szerint:

  Ez első technikai hiba megvan 0:19-nél a bedöntést végző mig-21-est kell csak alaposan megfigyelni, látható hogy a kétszemélyes UM változat van a képen, viszont a szárnyankénti két rakéta már fatális hiba, mert csak szárnyanként egy fegyverzetfelfüggesztővel rendelkezik a kérdéses változat!

  • Flanker szerint:

   Tudtommal ez (cigi a fedélzeten) olyannyira nem légből kapott hülyeség, hogy a SzU-t (ill. Oroszországot) megjárt honfitársaink szerint ott a személyzet vígan bagózik az üzemanyag töltés közben a tartálykocsi mellett. Vagy a járó hajtóművű gépből szemrebbenés nélkül kiszáll a komplett személyzet és elmegy pl. dinnyét venni. És akkor a vodka még szóba sem került. 😀
   Négy rakéta az UM alatt egy hollywoodi filmben még elmegy, na de egy orosz filmben?! :)

 3. Galcom szerint:

  Annó a kilencvenes években voltak cikkek az esetről a magyar sajtóban is. Ott úgy tálalták mint megtörtént esetet.

  • Flanker szerint:

   Jogos észrevétel, ugyanis (Mea culpa!) azt elfelejtettem megírni, hogy a film megtörtént esemény alapján készült: pont az általad említett esemény alapján.