Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

Nos, mea culpa, de ezen alkalommal nem igazán érintjük a repülést, sokkal inkább kultúrmissziós tevékenységet hajtunk végre jelen írásunkkal – nehogy valakiben felmerüljön, hogy ide csak kulturálatlan ‘repülőb**ik’ járnak. :)

Általában minden, a katonai témák iránt érdeklődő fejében megfordul legalább egyszer a gondolat, hogy a rengeteg elitalakulat közül vajon melyik lehet a legjobb?

Ezt eldönteni szerintem egyszerű: az a legjobb, amelyiknek senki nem tud – és nem is akar – ellenállni. Akad pár ilyen, de a prímet szerény véleményem szerint az Alexandrov Együttes viszi, teljes és eredeti nevén a “Дважды краснознаменный академический ансамбль песни и пляски Российской армии имени А. В. Александрова” vagyis “Az Orosz Hadsereg A. V. Alexandrovról elnevezett, kétszeres Vörös Zászló renddel kitüntetett akadémiai dal- és táncegyüttese”. Mire valaki a teljes nevük végére ér, végelgyengülésben meghal, ezért aztán általában “Alexandrov Együttes” (néha Kórus) néven emlegetik őket, vagy pedig (tévesen) a “Vörös Hadsereg Kórusa”-ként – esetleg “Alexandrovci”-ként. Ha már kultúrmisszió: a “Vörös Hadsereg” 1947. óta nem létezik, ugyanis akkor a “Szovjet Hadsereg” elnevezést kapta…

A nevéből egyértelműen kiderül, hogy ez egy katonai, de nem harcoló alakulat, elit létük azonban kétségtelen.

Lássuk a szokásos és kötelező köröket:

A. V. Alexandrov

Az együttes 1928-ban alakult meg 12 katonával: egy vokális oktett, egy harmónikás, két táncos és egy szólista alkotta. Megalakulásukra van más verzió is, de ne vesszünk el a részletekben. Első fellépésük 1928. december 12-én volt hivatalosan a Moszkvai Konzervatóriumban (nem konzervgyár: konzervatórium!) egy fiatal zeneprofesszor, Alexandr Vasziljevics Alexandrov irányítása alatt, aki később az együttes névadója is lett.

Mivel akkoriban arrafelé az volt a hivatalosan propagált divat, hogy némi kultúrát vernek az emberek fejébe (már amikor éppen nem “csak úgy” verték és lőtték őket fejbe), felmerült az igény, hogy növeljék az együttes “csapásmérő képességét”: a létszáma 300 főre nőtt 1933-ra. Ekkor már férfikórusból, táncegyüttesből és zenekarból állt. Természetesen elsősorban szovjet forradalmi alkotásokat adtak elő.

1935-ben megkapták a Vörös Zászló Érdemrendet és ezt a nevükben is feltüntették. Rengeteget turnéztak a Szovjetunióban, mígnem 1937-ben Párizsig jutottak (nem, nem támadták meg Franciaországot), ahol egy nemzetközi rendezvényen megnyerték a nagydíjat. A II. világháború alatt szerény 1500 fővel a frontokon szórakoztatták a katonákat.

B. A. Alexandrov

Az együttest vezetőjének halála után annak fia, Borisz Alexandrovics Alexandrov vette át. Az ő irányítása alatt lett az együttes külföldön is igazán ismert és híres, amihez nyilván az is hozzájárult, hogy 1948-ban a berlini Békekoncerten is részt vettek.

Hozzá kötődik az a trükk, hogy műsor közben elhagyta a színpadot és a kórus így adta elő az “Úton” című számot. Nos, a trükk ebben az volt, hogy ez nem trükk volt: tényleg elhagyta a színpadot, mert a kórus tagjai képesek voltak önállóan is tevékenykedni, vezető nélkül. Állítólag egy kanadai koncerten ez a “trükk” fél órán át tartott…

Fennállása óta az Alexandrov több, mint hatvan országban koncertezett, köztük hazánkban (két alkalommal, legutóbb tavaly) és a Vatikánban(!) is. Fellépéseik mindig és mindenütt hatalmas sikert aratnak, ami az együttes kiemelkedően színvonalas műsorai alapján egyáltalán nem meglepő. Külföldi fellépéseik során a vendéglátók közkedvelt dalaiból is előadnak, és az általános tapasztalatok szerint hatásuk alól nehéz szabadulni, lásd például EZEN blogbejegyzést.

Most pedig lássuk a medvét, azaz az együttest bevetésen, akarom mondani előadás közben. Népszerűségük egyik bizonyítéka, hogy a közismert videómegosztón rengeteg videó található tőlük/róluk.

Elsőként egy elég régi felvétel:

Néhány klasszikus:

Magyarországon nem igazán ismert az Alexandrov, de máshol ez messze nem így van. Hogy mennyire, arra itt egy kiváló példa: a “Das Boot” egyik zenei betétjét is ők adják elő, ugyanis:

Ugyanez hosszabb verzióban:

Ez a zene pedig a “Vadászat a Vörös Októberre” c. filmből lehet ismerős (mintha női hangokat is hallanék, nem?):

De népszerűségükre a vatikáni fellépés is lehet példa II. János Pál pápa előtt:

Természetesen az Együttes tagjai nem csak együtt, de egyénileg is átlagon felüliek:

Némiképp meglepő módon idővel mindenki számára kiderül, hogy a várakozásokkal ellentétben nem veszik magukat véresen komolyan, azaz vevők a poénokra. Ennek egyik legékesebb példája a némiképp bizarr Leningrad Cowboys finn együttessel való közös műsoruk Helsinkiben:

Természetesen nem áll távol tőlük az sem, hogy más, hasonlóan fura kooperációban vegyenek részt, itt például törökökkel közösen koncerteznek:

Nem kihívás, ha egy török dalt kell előadniuk: előveszik a puskájukat (kottát és szöveget, nem pedig egy Kalasnyikovot!) és előadják gond nélkül:

Tavaly az Eurovíziós dalfesztiválon is “bevetésre” kerültek a szokott színvonalon és sikerrel. Újdonság volt viszont fellépésük során a “géppuskakezű” dobosok szerepeltetése – érdemes figyelni a kezeiket, mert “csalnak”. (A t.A.T.u. is, mert ők playbackről nyomják. Az Alexandrov nem.):

Egy ilyen együttes esetében az opera természetesen kötelező, tehát ebben sem vallanak szégyent:

Apró kellemetlensége a fenti videóknak, hogy a tánckar nem igazán szerepel rajtuk, pedig amit művelnek, az igencsak látványos: katona- és tengerésztáncok, hogy a kozáktáncokat már ne is említsük. De azért csak sikerült valamit összeguberálni, még ha nem is egy HD videót:

Képek az Együttesről ITT (angol nyelvű oldal, talán hivatalos, talán nem – inkább utóbbi), EZ pedig az Alexandrov hivatalos oldala, természetszerűleg oroszul. :)

Zárásképpen pedig egy kép bizonyítékául annak, hogy a tánckarban lányok is vannak (nagyítható!): :)

Figyelmeztetés (csak mert korábban félreértésekre adott okot az ilyesmi):

Természetesen senkinek nem kell szeretnie sem az oroszokat, sem a zsidókat, sem másokat – ahogy pl. a tökfőzeléket sem -, így ezt nem is várjuk el. Azt viszont annál inkább, hogy emberhez méltó hozzászólást produkáljon a Tisztelt Látogató. Egyrészt, mert itt ez a szabály és kommentelni nem kötelező, másrészt meg azért, mert a kifogásolható hozzászólásokat töröljük (ám a lomtárban azért megőrizzük őket IP-címekkel együtt az utókor számára).

  

14 hozzászólás: “Elitalakulat – az Alexandrov Együttes”

 1. iceman szerint:

  Vadászat a Vörös Októberre.. ha jól emlékszem a film legelején és legvégén is hallható. Klasszikus film, klasszikus zene… A női hangok tényleg gyanúsak 😀

 2. alexandrovfan szerint:

  Mint néptáncos és kórusban éneklő ember sajnálom, hogy a jövő heti koncertjükre nem tudok elmenni. 1szer hallottam élőben, döbbenet. Igen, DÖBBENET! Az a tánctudás, a kórus megszólalása eszméletlen. A hátadon feláll a szőr! (még ha nincs is) Nincs az a stúdiófelvétel, ami az élő koncertet képes lenne visszaadni! Egyszer kell őket meghallgatni és rájössz, hogy a guinness rekordok könyvének nyitóoldalán a helyük. Hiába vagyok elkötelezett jobbos, a művészet és a tudás mindenek felett! Minden kórusban éneklő embernek kötelezővé tenném, hogy min. 1szer elmenjen egy Alexandrov koncertre. (Az, hogy RED ARMY, hülyeség, semmi közük 1945-höz)

  • anna szerint:

   én ott voltam! tényleg sajnálhatod. a red army tegnap is szépen ki volt írva, és 1945-höz igenis van közük, nem törölték ki a történetükből.

 3. alexandrovfan szerint:

  Ja, azt kifelejtettem, hogy jók a csajok!

 4. grevesz szerint:

  A tegnapi (2010.10.13)előadás is a Papp László Arénában lenyűgöző volt. Az idősebbeknek a múltat idézte fel (május 1 e, stb.), a fiatalabbaknak pedig a gyönyört a férfikari hangzásból adódó isteni harmóniákat, hatalmat, erőt, mozgalmat a táncosok által, mutathatta be.
  A háttér díszleten (Sport Arénában) továbbra is a RED ARMY szerepel, szóval nem tudom eldönteni, hogy akkor ezzel mi a baj.

  • Flanker szerint:

   Nincs vele baj.
   A helyzet az, hogy nincs Szovjetunió és nincs Vörös Hadsereg sem már egy ideje, hovatovább a Kórusnak sincs benne a nevében a “Vörös Hadsereg/Red Army” kifejezés, ilyen szempontból tehát helytelen a “Red Army” használata. Viszont nagyon sok helyen a mai napi úgy ismerik őket, mint a “Vörös Hadsereg Kórusa”, ezért (hogy ne zavarják össze a rajongókat) és ahogyan Anna is írta, a múltjukra (van közük 1945-höz, még ha nem is harcoló alakulatként) is tekintettel használják (jellemzően külföldön).
   Fura a helyzet tehát, de a lényeg az, hogy nem gond, ha valaki velük kapcsolatban “Red Army”-t emleget. Ezzel együtt pontosabb az “Alexandrov Kórus” használata, hiszen – mint a teljes neve is tartalmazza – egy ideje már az Alexandrov az Orosz Hadsereg kórusa (a Vörös Hadseregé “csak” volt).

   Ha esetleg valaki bővebben is kíváncsi a Kórus történetére, ITT is olvashat róluk (magyarul).

 5. Kőrösi S. szerint:

  Ott voltam a koncerten. Magam is énekeltem korábban kórusban, így kissé értek ehhez a műfajhoz. Ez az együttes fantasztikus! Korábban is hallottam már őket, de így (élőben) még nagyobb volt az élmény, mint a tv képernyőjén,vagy lemezen élvezni az előadást!
  Az elmúlt évek legjobb koncertje volt hazánkban!

 6. Dudálj, ha műkörmöd van! szerint:

  Odavagyok értük teljesen!! Ott voltam tegnap előtt az Arénában, és majdnem magam alá csináltam a gyönyörűségtől! Ezekbe a pasikba szerelmesnek kell lenni, olyan tartásuk, hangjuk, kiállásuk van! Nagyon szeretem ezeket a tipikus orosz dallamokat; hihetetlen érzelmeket tudnak felébreszteni az emberben! Elementáris ereje van a produkciójuknak. Tegyük hozzá, azért az uniformis is nagyon hatásos.

 7. von Stirlitz szerint:

  Magam is kint voltam a koncerten, a hangzás és a táncok fantasztikusak voltak. A hangulat mondjuk Lembergtől keletebbre százszor, ezerszer jobb, ott az emberek kimutatják az érzéseiket, és nem utolsósorban ismerik a dalokat…
  A jobbosoknak is ajánlom megnézni élőben, igaz, hogy a szövegek kissé kihívóak lehetnek számukra (“ma fél Európa, holnap a fél világ…”), de a hangzás csodás.
  Kobzon is fergeteges volt, nagyon kár, hogy a klasszikus magyar dalát (Jöjj vissza hozzám http://www.youtube.com/watch?v=KXb5JgRV1h8 ) nem hallhattuk.

 8. Metzger Lajos szerint:

  Szédületes amit produkálnak,ez emberek szórakoztatására.Köszönet érte.M.L.

 9. Nagy Lajos szerint:

  Hali Mindenki!
  Csak most volt időm, hogy végig nézzem a feltöltött produkciókat.
  Egyszerűen fergetegesek!
  Lala (MIG 21 huszár)

 10. badogrugdalo szerint:

  Énrám sok mindent lehet mondani csak azt nem,hogy kommunista de ez a zene,ez a csapat akkor is szuper.Szeretem ezt a zenét,általában az Orosz katonazenét politikától függetlenül.

 11. Flanker szerint:

  Kissé késve ugyan, de van beszámoló a 2010-es budapesti koncertől:
  http://azannya.blog.hu/2010/10.....rtarenaban