Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

Azt hiszem, mindannyian láttunk már lélegzetelállító felvételeket a pilótafülkéből – ha máshonnan nem, hát a Vadászpilóták című francia filmből. Hogyan csinálják, milyen technikával készülnek, és egyáltalán: elérhető ez egy hétköznapi ember számára? Nos a válasz: igen, mindenképpen!

Jómagam tavaly találkoztam először a CountourHD sisakkamerával, KharpeeT kolléga jóvoltából (érdemes belekukkantani a blogjába, vigigkamerázta a sisakján a Budapest-Bamako rallyt).

A ContourHD kamerából jelenleg két verzió létezik, egy 720p és egy 1080p, vagyis mindkettő alkalmas HD felvételek készítésére. Más különbség szinte nincs is köztük (az árukat kivéve természetesen). A kamera súlya 130g körül van, tehát igen könnyű. Egyszerűen fel lehet szerelni szinte bármilyen sima felületre, legyen az sisak, kocsiajtó, vagy épp egy kisrepülő oldala. Az objektívgyűrű 180 fokban elforgatható, így mindegy, hogy a felfogatás milyen irányú – mindig be lehet állítani a vízszintest. Ebben nagy segítség az objektívbe épített két lézer (igazán látványos, mikor az ember bekapcsolja).

A váz meglehetősen strapabíró, mint a csatolt videókban látható, a több g gyorsulást is könnyedén elviseli. Mind KharpeeT, mind jómagam túl vagyunk pár bukfencen, én pl. Skyrunner gyakorlás közben estem el, és sikerült pontosan a kamerára esnem. Szerencsére semmi baja (szóval semmi bajunk).

Túl sok kezelőszerv amúgy nincs a kamerán: hátul egy bekapcsológomb,  a kamera tetején pedig a felvétel gombja, amely kizárja a véletlen start/stop esetét. A hátlap levehető, alatta találjuk a mini USB csatlakozót, mely egyben a töltésért is felelős, a hi/lo kapcsolót, amely a felvétel minőségét szabályozza, és az akkumulátor valamint a memóriakártya slotját. Minden egyéb beállítás szoftveresen állítható, a kapott Easy Edit Software segítségével, nagyon finom.

A felvétel 16:9-ben történik, szabadon választható felbontásban és sebességben (ez utóbbi 30 vagy 60 fps). A rögzítés .mov kiterjesztésben történik, ez talán nem a legszerencsésebb, sok ingyenes video editor nem ismeri fel (no és a Windows Movie Maker sem).

Kijelzőt vagy zoom állítási lehetőséget ne is keressünk a készüléken, de nincs is rá szükség. A látószög fix – de a 1080p modell esetén mégis választható: 1080-ban 110 fok, 960-ban és 720-ban 135 fok, ez szinte már halszem.

HD minőségben 60fps bizony sok helyet igényel: 1080/30fps, illetve 720/60fps esetén 15 perc / GB a szükséges tár az SD kártyán, ebből kiszámolható, hogy egy 16GB-os kártyán maximum 4 óra tárolható (szerintem ez elég jó érték).

Az eddigi tapasztalatok nagyon biztatóak a kamerával kapcsolatban. Könnyű, hihetetlenül egyszerűen kezelhető, megbízható, satöbbi, satöbbi. Azt látni rajta, hogy olyan srácok tervezték és építették, akik nap mint nap használják.

És akkor a piszkos anyagiak. Jó hír, hogy van magyarországi forgalmazó, aki garanciával, nagyon korrekt szolgáltatásokkal árulja a kamerát (mind a két modellt).  Náluk a 720p kb. 86000, a 1080p 104000 Ft, ami nem túl olcsó – de egy átlagos HD kamerához képest még mindig kevesebb. Ha olcsóbban szeretnénk vásárolni, az Amazonon $330 körül lehet megvenni a 1080p-t, ami jelenlegi árfolyamon számolva olyan 63000 Ft-nak felel meg. De ehhez számoljuk hozzá a vámot (elenyésző) és az ÁFÁ-t (ez már kevésbé elenyésző, 25%). Ezekkel együtt még mindig olcsóbb mint itthon, de ez esetben ha valami probléma adódik a készülékkel, a szervizbe juttatást nekünk kell intézni (vagyis kiküldeni az USÁ-ba). Jelen sorok írója a második verziót választotta, és a kapott kamera sajnos pont gyári hibás volt, úgyhogy rögtön szereztem is tapasztalatot a garanciális szolgáltatásaikról. Nos, csak azt tudom mondani, hogy példaértékű, a legkomolyabban. Emailküldés után azonnal válaszoltak, kb. háromszor kértek elnézést, és postafordultával cserélték a kamerát (ráadásul UPS-sel küldték, pár nap alatt meg is jött). Le a kalappal!

Terveink között szerepel idén néhány fedélzeti kamerás felvétel – ha nem is vadászgépből, de legalább repülőgépből. :) Természetesen ahogy elkészülnek, azonnal megosztjuk azokat itt a blogon. Addig is, íme egy kis ízelítő, milyen a kamera képe – kerékpáron:

Video not available

  

8 hozzászólás: “Egy fedélzeti kamera tesztje”

 1. Iceman szerint:

  Ez a kamera igazán megmozgatja az ember fantáziáját, kis mérete és nagy látószöge lehetővé teszik, hogy rugalmasan felszerelhető legyen szinte bárhová…lenyűgöző

 2. badogrugdalo szerint:

  A fiamnak is van sokkal olcsóbb volt,kb.20000Ft.Valszleg nem HD minőségü de jó a képe.A múltkor vett egy kulcstartóba épített kamerát is.Az 20000 alatt volt jóval és az is egész elfogadható képet adott.

 3. Taki szerint:

  Igen, 16 ezertől a határ a csillagos ég. Itt ami sokat számít, az a HD minőség, a 30/60 fps, és a rendkívül strapabíró szerkezet (megkeresem majd azt a felvételt, mikor ráestem). No és a 135 fokos látószög is drágítja.

 4. Vyndree szerint:

  Így is lehet landolni:
  http://www.youtube.com/watch?v=qvI5FkNc9ag

  Annyi az érdekesség benne, hogy földetérés után kb 80 méteren lelassították a gépet és az első kijáraton (ami bejárat innen nézve :) ) ki tudtak így menni.
  2:00-tól érdekes

  Jó szórakozást!

  • Iceman szerint:

   Ha voltak utasok a fedélzeten akkor biztos lefejelték a szemközti szék fejtámláját, amúgy kicsit anyahajós érkezésre hajaz a videó, szerintem valami turpisság lehet a dologban… látszik amikor legurul a gép a pályáról akkor szembe ott egy busz amivel a reptérlátogatókat szokták vinni…lehet ez van a dolog hátterében :)

 5. Taki szerint:

  Így igaz, fantasztikus dolgot csináltak a srácok! Arról mondjuk érdemes lenne morfondírozni, lett-e ennek valami következménye, és mennyi “brahi” volt a dologban… :)

 6. Voszem szerint:

  Ures volt (VREF 116 csomo!), es 900 m-en alltak meg.

 7. Józsi szerint:

  Szia Gábor,

  Én csak ritkán jutok el Bp-re bringázni, de látom, elég kispályás vagyok… Egy Blaha-Ferenciek tere távon oké, hogy le lehet előzni két-három egymást követő 7-es buszt még nekem, vidékinek is, de azért a videoból most tanultam szépen, hogy kell Pesten bringával garázdálkodni 😀 😀