Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

Mindenki szereti a parádét: ki ezért, ki azért – aki meg mégsem, az meg utálni szereti. Szóval a parádé jó dolog, mert összehozza az embereket. Legfeljebb nem mindenki örül neki…

Nos, ezen félreérthető indítás után mindenki megnyugodhat: nem bolondultunk meg, azzal a parádéval nem kívánunk foglalkozni.

Szóval. Ha azt mondom, “augusztus 20.”, akkor mindenki az esti tűzijátékra gondol; ha azt, hogy “Vörös tér”, akkor – bizonyos életkor felett – mindenki harcjárműveket és katonákat lát menetelni/dübörögni a téren át. Ez régen egyértelműen november 7-i program volt, de – mint annyi minden más – már ez sem így van: az utóbbi időben (legalábbis mióta újra “divatba jött”) erre május 9-én kerül sor. Az oka egyszerű: a “forradalom” már Moszkvában is csak keveseket hoz izgalomba (és a többiek azokra is szánakozva néznek), de a “Győzelem Napja” a mai napig is az orosz (és sok más) nemzet büszkeségének egyik alappillére.

Namost. Idén ugyebár a 65. évfordulót fogják ünnepelni, amit valamiért elég kerek évfordulónak találtak ahhoz az oroszok, hogy úgy döntsenek, hogy hetedhét határra szóló eseményt csinálnak belőle: más ország fegyveres erőit is meghívták, de nem csak a volt szovjet tagköztársaságokéit, hanem az akkori szövetségeseket is. Így történhet meg az, amitől az akkori vezetés több tagját is megütné a guta: angolok, franciák és még sokan mások fognak részt venni az eseményen.

"Húzzon bele az 5-ös vége, ebből Szibéria lesz!" (fotó: Marina Lystseva)

Ez természetesen a nézők számára pompás látványosságot jelent, a résztvevőknek meg rengeteg gyakorlást – és ez nem csak a menetelő katonákra vonatkozik, hanem a szárazföldi és légi technikára is. Ha belegondolok, fura, hogy nem ásattak valami nagyobb csatornát Moszkváig anno, hogy a Flotta is képviseltethesse magát…

"A torony, Szása, a torony!" (fotó: Dmitry Mordolff)

Lényeg a lényeg: nem kell ahhoz katonának lenni, hogy az ember szívét megdobogtassa a látvány, a hangok, a szagok és a hangulat – az egészből áradó erőről most nem is beszélve. Nem véletlen, hogy ilyenkor Moszkvában a külföldiek és oroszok is veszettül fotóznak, videóznak… (Nem, nem kémkednek.)

Amerikaiak a Vörös téren (militaryphotos.net)

Franciák a Vörös téren (militaryphotos.net)

Angolok a Vörös téren (militaryphotos.net)

A VITA

Térjünk a lényegre: arra volnánk kíváncsiak, hogy mit szólnának olvasóink ahhoz, ha – valamelyik jelesebb napon – Budapesten újra lenne hasonló, komoly parádé, nem pedig ezzel a tisztavatós bohóckodással kellene beérni…

Igen, újra: korábban augusztus 20-án vízi- és légiparádé is volt a tűzijátékon kívül, illetve április 4-én is volt haditechnikai felvonulás, általában légi résszel együtt.

Ezen eseményeknek volt bizonyos melléktöltete az akkori rendszerből eredően, ami most elhagyható lenne szerencsére, de minket egyébként sem az ideológiai rész érdekelne itt, hanem a haditechnikai. Ha már itt tartunk: igen, valóban könnyen megeshet, hogy nem volna mivel felvonulnia derék honvédeinknek, harckocsijaink csak mutatóban maradtak, a légierőnk csak a nevében képvisel erőt és így tovább. De itt és most nem szeretnénk ilyen földhözragadtak lenni, ezt a részt hagyjuk, a kérdés az, hogy örömmel vennék-e az emberek az ilyen parádét vagy sem.

Szavazni lehet, de komment formájában mindenki kifejtheti a véleményét bővebben is. (Persze csak akkor, ha ezt kulturáltan teszi és nem ír nyilvánvalóan egetverő hülyeséget.)

  

14 hozzászólás: “Vitatéma: Parádééééé…!”

 1. balzolt007 szerint:

  Eddig sajnos csak egyszer volt szerencsém részt venni az augusztus 20-ai ünnepségen Budapesten, annak is már vagy 5-6 éve. Bevallom remek látvány volt a Duna felett elhúzó veterán gépek, a Mi-8-asok, ja és a Besenyei Péter által bemutatott figurák. Szerintem mindenképpen emelné az ünnep fényét, látogatottságát, ha egy kisebb parádét is láthatnának az emberek. A légi bemutató akkor jó, ha sokáig tart, mert sokan, sokfelé látják. Érdekes látvány lenne a Fulcrum-okat a Grippen-ekkel egy kötelékben repülése. A tankokat pedig szerintem a budapesti utak nem fogadnák túl nagy örömmel.

  • Flanker szerint:

   Egyetértek, bár megjegyezném, hogy a budapesti utak egy szamárkordét sem látnak örömmel – egészen egyszerűen ennyire pocsék minőségűek. Tönkremennek harckocsik nélkül is, legfeljebb azok után muszáj lenne hamarabb javítani az egészet… Lényegében még hasznos is lenne a dolog. 😀

 2. badogrugdalo szerint:

  Szivesen megnéznék én is egy katonai parádét.Tudom,a pénzhiány…A pesti utak tankok nélkül is elég ócskák tényleg és a CTR-ben repkedő katonák sem kis fennakadást csinálnak a közlekedésben.De akkor is…Mindegy,marad a Kecsó,remélem az idén nem marad el.

 3. Leadfoot szerint:

  Elvben támogatnám, bár még a huszadikai tűzijátékot sem láttam élőben soha. :-)

  De amink most van, azzal 1-2 áthúzásnál többre nem nagyon telne.
  Külföldi résztvevőket lehetne hívni, de akkor már jobb helyük van Kecskeméten, ott sokkal nyíltabbak a lehetőségek.

  Szóval nekem nagyjából mindegy, bár ebben benne van az is, hogy nem vagyok fővárosi.

  Viszont ha lenne ilyesmi rendezvény, biztos elég sok ellenzője lenne:
  – a repülésért, haditechnikáért rajongók egy részének az nem tetszene, hogy ilyesmire pazarolják az aranyat érő repidőt
  – biztosan lennének, akik biztonsági kockázatokat emlegetnének
  – a laikus polgártársaink (sötétzöldeket beleértve) közül biztos sokaknak muszáj volna ebbe is belekötni. Ld. legutóbb mekkora cécót csináltak Németh Gábor temetéséből.

  Viszont az Air Race idején, mikor a RB gépei repülnek + esetenként egyéb polgári gépek, az klassz volt (fotók alapján…). Persze ez se múlt el tavaly balhé nélkül.

  Bocs, hogy ilyen negatív (vagy realista? :-D) vagyok…

  • Flanker szerint:

   Ezekkel az észrevételekkel valóban találkozni lehetne, az már egyszer szentigaz. Ugyanakkor ezeket is lehet kezelni valamelyest:
   – “ilyesmire pazarolni”: a) nem kell nézniük; b) amíg a derék polgárok adójából reptetik/üzemeltetik a gépeket (tartják fenn a sereget), addig ennyi minimum jár a polgároknak;
   – “biztonsági kockázat”: valóban van, de se Párizs, se Moszkva (stb.) nem égett még porig, pedig az ottaniak méretes és rendszeres parádék, tehát a kockázat is nagyobb;
   – sötétzöldek: csak rájuk való tekintettel bevezetném, hogy a komplett parádé visszatapsolható legyen – akár többször is. 😀

 4. dr.Benz szerint:

  Én részemről örülnék 😀 tömören…

 5. Iceman szerint:

  Nem lenne rossz az biztos, ha nem csak Moszkva felé tekintünk, akkor Franciaországban is nagy hagyományai vannak az ilyen szemléknek, sőt Angliában a királynő születésnapjának tiszteletére rendszeresen parádézik a légierő… Tehát nem lenne rossz ha valahol láthatnánk a megmaradt haditechnikai eszközeinket, én inkább egy éles lövészettel egybekötött parádét preferálnék mondjuk a nullponti lőtéren 😀

 6. balzolt007 szerint:

  Tudom a megoldást! :) A kecskeméti repülőnapokat augusztus 20-ra kellene időzíteni így ötvöznénk a kellemeset a hasznossal. Nagy kifogás szerintem nem lenne ellene, mert egyrészt katonai objektum (ha jól tudom) a reptér, ahol megrendezik, a tankokat nem lenne nehéz szállítani, bevinni, másrészt a légierő amúgy is röpködne, s ott lennének még a külföldről érkező vendéggépek is, akik parádéznának, csinálnák a műsort.

 7. Flanker szerint:

  Igen, adná magát a dolog, de Budapest mellett az szól, hogy ott kicsit többen láthatnák (ráadásul ingyen) és látványosabb a városban/felett, mint a “pusztában”. Kecsóra is egyértelműen szükség van, de az másról szól. :)

 8. Taki szerint:

  A magam részéről nagyon kellemes emlékeket őrzök az egykori vizi- és légiparádéról (azt hiszem, hivatalosan is így nevezték). Ejtőernyős ugrás a Dunába, vég nélküli helikopter és repülőgép kötelékek, harcjárművek, stb. Ami viszont most van, az leginkább egy vásári komédiára emlékeztet, és az utóbbi két-három évben ki sem mentem. A RBAR-t is inkább kora délelőtt fotóztam, gyakorlás közben, amíg nem volt tömeg, kommentátor, és mindenhol jelen lévő nagyon okos és “udvarias” honpolgárok.

  Röviden, részemről 100x inkább a régi típusú bemutató, mint a ma oly divatos komédiázás. Sajnos.

  • Flanker szerint:

   Bizony, főleg, hogy a tévében is adták (szerintem még fekete-fehérben, de kit izgatott ez akkoriban :D). Persze a Duna-parton ülve volt a legjobb…

 9. Ikarosz szerint:

  Legutóbb az Air Race miatt is sírt egy csomó mindenkinek a szája, pedig ingyen volt, és nincs olyan férfiember szerintem ,akinek életkortól függetlenül ne tetszene az ilyesmi…(most mindenki eldöntheti magában, hogy mennyire férfi:)…)
  Szóval lehetne nyugodtan, ha Bp utcáin lehet politikai nagygyűléseket, és mindenféle felvonulásokat tartani, akkor miért is ne lehetne katonai parádé.Ha meg a közvéleménynek nem tetszik, akkor meg méginkább, tanuljanak csak egy kis kultúrát…:)

 10. badogrugdalo szerint:

  Olyant még soha senki sehol nem csinált ami midenkinek tetszik.Főleg a városlakóknak meg a zöldeknek… :-(

  • Flanker szerint:

   Őszintén szólva a környezetvédelem szerintem is fontos, de az, hogy “Jajj, ezt ne, mert szennyező, meg az is, meg az is és az is – az meg nagyon veszélyes, jajj!” az nem környezetvédelem, hanem közönséges rinyálás és önmaguk fontosságának bizonygatása, semmi más. Szóval ezeket a sötétzöldeket inkább hagyjuk.
   A városlakók meg sokfélék, de a döntő részüknek bejönne a parádé szvsz., ha másért nem, hát azért, mert jó részük volt katona valaha. :)