Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. május 7. Civil, Hírek Új európai légtérszerkezet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Felgyorsul a Funkcionális Légtérblokkok létrehozása a vulkáni hamu okozta légtérkorlátozásokat követően. Az Európai Unió Közlekedési Miniszterei brüsszeli megbeszélésükön javasolták a Funkcionális Légtérblokkok (FAB) létrehozásának felgyorsítását, mint a rendkívüli helyzetek – például az elmúlt hetek vulkáni hamu miatti légtérkorlátozásai – hatékonyabb kezelésének egyik eszközét.

Az európai égboltot az egyes országok határai széttagolttá teszik, például a határoknál problémát okoz a váltás a különböző technológiák és eljárások között, valamint az irányítónak sok esetben praktikusabb lenne átvenni egy járatot még az országhatáron kívül. Így annak érdekében, hogy egy egységesebb légtér jöhessen létre, az Európai Unió Bizottsága kidolgozott egy rendeletcsomagot, melynek célja, hogy az államok közös munkával ún. funkcionális légtérblokkokat, FAB-okat alakítsanak ki. Ennek köszönhetően hosszútávon javítható a repülés biztonsága, gazdaságosabbá válhat a légi közlekedés.

A FAB-nak köszönhetően az optimális működést nem fogják akadályozni az országok közti határok, így egyenesebbé válnak az útvonalak, ezáltal csökken a károsanyag-kibocsátás, vagyis a repülőgépek által okozott légszennyezettség. Az egyenesebb útvonalak rövidebb repülési időt eredményeznek, így a légtársaságok kevesebb üzemanyaggal tudnak repülni, mely hozzájárul, hogy a repülés gazdaságosabbá, a repülőjegy árak olcsóbbá váljanak. A légtérblokkok kialakításával hosszútávon csökkenthető a késések száma is. Az együttműködés révén lehetőség nyílik a közös eszközfelhasználásra, közös beszerzésre, melyek az egységesített folyamatokkal kiegészülve csökkentik a szolgáltatás árát, ami végső soron tovább mérsékeli a repülőjegyek árát. A rendkívüli helyzetek – mint például a légkörbe kerülő vulkáni hamu okozta kockázatok – is egységesen kezelhetőek egy nagyobb régióra vonatkozóan, illetve a régiók közötti koordináció is egyszerűsödik.

A Magyar Köztársaság elkötelezett a légtérblokk kialakításában, jelenleg hat másik állammal – Ausztria, Cseh Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – a közép-európai légtérblokk (FAB CE) tagja. A funkcionális légtérblokkok kialakítása állami feladat, ám a megvalósítás a légiforgalmi szolgáltatók feladata is.

Jelenleg a FAB CE abba a szakaszba lép, ahol az államok jogi úton lehetővé és egyben biztonságossá teszik, hogy a szolgáltatók az optimális működtetés céljából együttműködjenek. Ezt követően kezdetét veszi a légtér és a kapacitások regionális szinten optimalizált tervezése, valamint az eljárások és rendszerek fokozatos harmonizálása.

További információ:

Fehér Imre Kommunikációs vezető HungaroControl Zrt.

Mobil:+36 30 983 4919

imre.feher@hungarocontrol.hu

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.