Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

2010.április 21-én szerdán a Malév Oktatási Központ mellől átvontatták a tűzoltóbázis elé a HA-LCE lajstromjelű (c/n 73A-047) Tu-154B-2 típusú repülőgépet. Az “Elemér” 1973. október 2-án érkezett Ferihegyre ICAO I minősítéssel. Első útját MAH120/1 járatszámmal Budapest – Varsó – Leningrád – Varsó – Budapest útvonalon teljesítette október közepén. 1975-ben visszarepült a Szovjetunióba bulletines munkákra, ahol a szárny főtartóinak a megerősítését végezték el.

Első nagyjavítására 1979. március 10-től 1980. május 21-ig került sor a Szovjetunióban, amikor megkapta az ICAO II minősítést így típusjele B-2-re változott. 1985. február 03-án az erős szélben a helytelen rakodás következtében farokra ült. 1992-ben 21 évre növelték naptári élettartamát.

Pályafutását 1995. november 17-én gyakorlórepüléssel fejezte be. Az addig eltelt 22 év alatt 26 434 órát töltött a levegőben, és 16 320 volt leszállásainak száma. Ezt követően a Malév Oktatási Központja (MOK) mellett kapott helyet ahol a légi-utaskísérők gyakoroltak rajta.

Pár éve, amikor a MOK-ban elkészült a modern tanpálya a légi-utaskísérők számára, a régi Tupoljev gép háttérbe került, bal szárnyát levágták és közvetlen az épület mellé állították. Most pedig a szárnyaitól végleg megfosztva átkerült a tűzoltó bázisra, ahol a Ferihegyi lánglovagok fogják a mentést gyakorolni rajta.

Sajnos ez egyben a végállomása is a repülőgépnek, mert nagy valószínűséggel a gyakorlatok alkalmával szép lassan darabokra fogják vágni a sokat megélt HA-LCE “Elemért” Reméljük bevonják a katonai reptéri tűzoltókat a gyakorlásba így végre szorosabbá válhatna a kapcsolat köztük.Erről is valószínűleg beszámolunk.

Molnár László

  

2 hozzászólás: “Amin a Ferihegyi Tűzoltók gyakorlatozni fognak…”

 1. GYA szerint:

  Az én emlékem LCElemérről:
  Jégtelenítő tanfolyam 2005-en:
  http://jeges.agyorgy.fotoalbum2.hu/

  P.S.
  Igen Feri, már itt tartok az olvasásan:)