Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. május 17. Civil, Mindenféle A Ferihegyi tűzoltók mindig tettre készek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Már a Ferihegyi Tűzoltók is segítenek a védekezésben. Szinte minden rekordot megdöntött a vihar, amely az elmúlt hétvégén dühöngött Magyarországon. A legnagyobb széllökések óránként 150 kilométeres sebességgel csaptak le a Bakonyban, Sellyén pedig egy nap alatt csaknem száz milliméter csapadék hullott. Hétfőn már a katonák segítségét is kérték a katasztrófavédelmi feladatok során.

Az elmúlt hétvége rendkívül szélsőséges időjárását egy bonyolult meteorológiai rendszer okozta, amelynek következtében száz millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott az ország jelentős területén. A széllökések pedig a Dunántúlon és a középső országrészben elérték, sőt nem egy helyen meg is haladták a 100 kilométer/órás sebességet – árulta el a honvedelem.hu érdeklődésére Kerekes András.

Megdőlt a csapadékrekord

Szombaton este a Bakonyban található kabhegyi mérőállomás óránkénti 150 kilométeres széllökést regisztrált, amely csak kevéssel maradt el az 1988. augusztusában, Szarvason mért 160 km/órás eddigi magyar rekordtól. Az egy nap alatt leesett csapadék mennyisége viszont megdőlt a hétvégén, hiszen május 16-án eddig még soha nem esett ennyi eső, mint az idén. Az eddig rekordot Veresegyháza tartotta az 1906-ban mért 80,7 milliméterrel, ám a horvát határ közelében található Sellyén most egy nap alatt 98,6 mm csapadék hullott, vagyis 98,6 liter víz zúdult minden négyzetméterre. (Sellyén egyébként eddig összesen 126,7 milliméter csapadék hullott szombat óta.)

Azért, hogy a kialakult helyzet extrémitását értsük, tudni kell, hogy a májusban lehulló havi csapadékmennyiség Magyarországon, a sok éves átlag alapján, 50 milliméter körül mozog. Azaz most egy nap alatt a havi átlag kétszerese esett le – mondta a meteorológus, akitől megtudtuk azt is, hogy a rendkívüli helyzetet az okozta, hogy az elmúlt hét második felében a magasabb légrétegekben, vagyis nagyjából öt kilométer magasságban egy úgynevezett hidegcsepp helyeződött középpontjával Magyarország fölé.

Ennek hatására pedig a talaj közelében, délnyugat felől, azaz a Földközi-tenger középső medencéjéből és az Adriai-tenger térségéből egy intenzív mediterrán ciklon érkezett a Kárpát-medencébe, ugyancsak Magyarország középponttal.

A ciklon keleti, úgynevezett melegoldalán, meleg ámde igen nedves levegő áramlott a Kárpát-medence keleti része felé. A nyugati, vagyis a hidegoldalon pedig rendkívüli alacsony hőmérsékletű, de szintén nedves levegő érkezett, viharos szél kíséretében a dunántúli régióba. E nagy nedvességtartalmú, ellentétes hőmérsékletű levegő keveredése – megerősítve a magassági hidegörvénnyel – kedvezett a nagy területen lehulló nagy mennyiségű csapadéknak – mondta Kerekes András, hozzátéve: mivel a ciklon középpontjával átvonult az országon, nagy légnyomáskülönbség alakult ki, ami viszont viharos (60–90 km/órás), helyenként pedig orkán erősségű (119 km/órás sebességnél nagyobb) széllökések kialakulásához vezetett.

A szinoptikus elmondta azt is, hogy a mediterrán ciklonok általában gyorsabban elhagyják az ország területét, most viszont a magassági hidegcsepp csak lassan helyeződött át (középpontja pillanatnyilag Romániában van), így a rendkívüli időjárás is több napon keresztül tartott.

Meteorológusainak előrejelzései szerint az elkövetkező néhány napban sem változik látványosan az időjárás Magyarországon. A még a régióban lévő, ám már gyengülő ciklon hatására továbbra is marad a viharos szél. Kedden – főleg a Dunántúlon – még mindig 60–90 km/órás széllökések várhatóak, szerdán és csütörtökön viszont már inkább csak erős (40-60 km/óra közötti) széllökések lesznek.

Keddtől csökken a csapadékhajlam is, átlagosan 10 milliméter körüli eső várható, szerdán és csütörtökön pedig inkább már csak záporok alakulhatnak ki az országban. Sajnos a nappali hőmérséklet csütörtökig még jócskán elmarad az ilyenkor szokásos délutáni 22 Celsius-fok körüli értéktől.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság még nem rendelt el katasztrófahelyzetet a Magyar Köztársaság területén, ám a megyei védelmi bizottságoknál már felvetődött a honvédség alkalmazásának lehetősége. Az osztályvezető szerint azonban amíg a helyi erők – vagyis a katasztrófavédelmi, tűzoltó és polgári erők – meg tudják oldani a kialakuló problémákat.

Egyetlen felkérés érkezett hétfőn délelőtt a Magyar Honvédséghez a Baranya Megyei Védelmi Bizottságtól, nagy terepjáró képességgel rendelkező technikai eszközök alkalmazására.

Forrás: hovedelem.hu, Molnár László

Tudósításunk folyamatos lesz!

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.