Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. május 19. Bevetés, Civil, Katonai Példaértékű gesztus a spotterek felé bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A minap egy kedves kollégám egy nagyon érdekes eseményre hívta fel a figyelmemet , amely a Kecskeméten megrendezett Load Diffuser 2010 hadgyakorlathoz kötődik. A gyakorlatról számos hivatalos hírrel találkozhattunk az interneten, az esemény természetesen vonzotta a hazai és külföldi spottereket is. Meglepetésekből nem volt hiány… Néhány héttel korábban foglalkoztunk a katonai repülés iránt érdeklődő fotósok (spotterek) hazai lehetőségeivel, amiről itt olvasható a bejegyzés. Bizony nem voltunk teljesen “elájulva” a fotózási lehetőségektől, ezért egyértelmű, hogy egy nemzetközi gyakorlat mindenképpen jó fotótémát jelent, ugyanis a repülések intenzitása garantált ilyenkor. Sajnos saját felvételekkel ezúttal nem rendelkezünk, de az a célom ezzel a gondolat futtatással, hogy néhány pozitív változásra hívjam fel a figyelmet.

A gyakorlat vendégszereplői, az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának 178. Vadászrepülő Ezrede F-16-os gépei. Amerikaiak lévén nem is kérdés, hogy más mentalitással rendelkeznek, mint az európaiak, így apró show elemek nem állnak tőlük túl távol.

Nem egyedi eset volt az ilyenfajta üdvözlés - köszönet a fotóért luc72-nek (airportal.hu)

Talán ami még meglepőbb, hogy egy örvendetes magyar gesztusnak is szem és fültanúja lehetett aki kilátogatott a légibázis kerítéséhez. A pontos közlés érdekében Luc72-őt idézem most az airportal.hu fórumáról:

“…Pintér Zoltán a Magyar Légierő Parancsnoka, és a Repülőtér Parancsnok helyettese kilátogatott hozzánk! Elmondták, hogy köszönik, és örülnek, hogy kijöttek a fotósok, hiszen mi is szeretjük a repülést. Megkért minket, hogy a kerítésre ne másszon fel senki, mert felesleges. Elmondták, az aznapi programot, és a kérdésekre is készséggel feleltek.
A C5ös a talaj fölé emelkedő objektumok miatt nem tud bemenni a cargo apronra, így Ferihegyre jön vissza a dolgokért. A KC135ös kiszolgáló személyeket hozott, így elméletileg az is vissza tér Ferihegyre. Én ezeket a kérdéseket kérdeztem.
Ez után közölték, hogy ha bármilyen atrocitás, probléma adódik, személyesen keressük őt, és intézkedik! Jó fényeket, és jó fotózást kívántak, és, hogy minél többel találkozzon a netten!…” (apró megjegyzés Pintér Zoltán vezérőrnagy úr, a MH ÖHP parancsnoki állományának tagja (mint légierő önálló szervezet nincsen), a fotón még Zsámboki Tibor ezredes úr látható)

Parancsnokok hajózóban a spotterek között, mindez kerítésen kívül. Photo by Luc72

Mindenképpen pozitív gesztusként kell értékelni, ezt a rögtönzött “eligazítást”, szerintem erre a váratlan nyitásra senki sem számított a fotósok közül. Talán elindult egy új hozzáállás a spotterek felé.

A gyakorlatról készült képek megtekinthetőek többek között itt is:

spotter.hu

airportal.hu fórum

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.