Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. május 21. Bevetés, Civil, Hírek, Mindenféle Repülőtéri tűzoltók Edelényben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

„Azért a víz az Úr” Petőfi szavait idézve a természet ismét megmutatta rettenetes erejét Borsod Megyében. A heves esőzések ismét próbára tették a gátak erejét. Tűzoltó bajtársaink, és több száz civil próbálkozása ellenére nem sikerült megfékezni az áradatot, ezért 2010. május 18.-án a rövid szervezés és a 24/24 órás váltásra átállást követően, az OKF szervezésében és a BA.Zrt. támogatásával harminc fő Ferihegyi Repülőtéri hivatásos tűzoltó indult Borsod Megyébe az árvíz sújtotta Edelény megsegítésére. A Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkénteseink rendelkezésére bocsájtotta a szükséges eszközöket. Szivattyút, motoros láncfűrészt, lámpákat, vegyvédelmi ruhát, és a régi bevetési ruhákat. Az csapatot egy kis városba, Edelénybe küldték.

A buszról leszállva azonnal szembesültek a szörnyű állapottal. A védő gát átszakadt a városba ömlik a víz. Tűzoltóink azonnal munkába álltak. Feladatuk elsősorban a homokzsákok töltése és a kint levő önkéntesek koordinálása.  A helyszínen dolgozó kollégáink beszámolója alapján a véd gátat magasítják folyamatosan. Annak ellenére, hogy a lenti szakaszon a töltés átszakadt, a vízszint folyamatosan emelkedik, a tegnapi nap folyamán a bravúros védekezésnek köszönhetően a várost sikerült megmenteni az árhullámtól. Az egy kilométeres szakaszon folyamatosan magasították a gátat, illetve a töltés oldalirányú megtámasztásán fáradoztak melynek köszönhetően a szivárgásokat sikerült minimálisra redukálni. Csapatunk másik fele a városon belül a gáthoz közel levő házak védelmében működött közre. A kerítések vonalán folyamatosan rakták le a homokzsákokat a víz kint tartása céljából. A tűzoltók munkáját nagyban segíti a lakosság kedvessége. Folyamatosan forró teát, élelmet visznek a védekezőknek. A heves esőzések miatt, rövidváltásban cserélnek meleg ruhát, pihennek néhány órát. Rossz hír, hogy a katasztrófavédelmi kollegák beszámolója alapján Lengyelország és Szlovákia felöl további árhullám levonulása és tetőzés várható. A helyszíni tudósításból kitűnik, hogy az éjszaka során is mindaddig a gáton dolgoztak, míg akadt tölteni való homokzsák, mondta a csoportunk vezetője Dr. Bakos Gyula tű. őrnagy.

Forrás RKI, Vajda János írása

Molnár László

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.