Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. május 25. Civil, Hírek, Katonai, Mindenféle 100 év 100 gép Kalocsán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Május 30-án vasárnap az Europairventure harmadik napján, várhatóan több mint száz repülőgép fog tisztelegni a 100 éves magyar repülés előtt egy csillagtúrával. A gépek a kalocsai repülőtérről indulnak, Paksot megkerülve az új M6-os vonalán repülnek tovább. Majd Szekszárd, Őcsény, Hajós érintésével térnek vissza Kalocsára.Jöjjön ki és nézze meg élőben a startot, de mindenképpen kémlelje az eget vasárnap délután. Idén száz éves a magyar repülés. Ezt szeretné méltóképpen megünnepelni D Ess Gábor az Aero Club Foktő-Kalocsa  elnöke. Tervei szerint május 30-án vasárnap száz repülőgép indulna Kalocsáról.

„Száz év- száz gép.“   Ez lesz a címe a tisztelgő túrának, amely az ötödik éve megrendezett  EuropAirVenture helyszínéről, Kalocsáról indul Pécsre.  – mondja D Ess Gábor, aki szerint három fontos repüléstörténeti esemény is történt száz évvel ezelőtt:  Adorján János felszállt az általa megalkotott Libelle-lel, vagyis a Szitakötő nevű első magyar repülőgéppel, amelynek motorja is hazai gyártmány volt.
Szintén ez évben rendezte meg a Magyar Aero Club első hazai nemzetközi versenyét 30 külföldi és három magyar pilóta részvételével.
Nemsokkal ezt követően Dr. Kutassy Ágoston repőlőgép-tulajdonos 5 km-es körrepülést hajtott végre 10 m magasságban, melynek köszönhetően ő lett az első vizsgával rendelkező magyar pilóta.
A repülőklub elnöke egyúttal szeretné meghívni a rendezvényre a magyar repülés hazai legendáit, Besenyei Pétert, Topit, Vári Gyulát, és a többi világhírű magyar pilótát.

– Mutassuk meg a világnak, hogy repülésben már száz évvel ezelőtt, és ma is a világ élvonalába tartozunk! – mondta D Ess Gábor

A 100 gépes túra útvonala: Kalocsa-Paks-M6-os mentén Szekszárd-Őcsény-Hajós-Kalocsa

Forrás: AOPA Hungary

Molnár László

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.