Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

…igen így, nagybetűvel. Stramszki Marci jóvoltából akadtam rá erre a filmre, és azt gondolom, akit a kerozin gőze megfertőzött, velem együtt szívdobogva nézi majd végig.

A filmet elnézve két dolog jutott eszembe: az egyik, hogy – nevessetek ki – akkor is ők a mi TopGunjaink, menőbbek mint 100 tomkrúz ha úgy tetszik, és vigyázzállásban nézek fel rájuk.  A másik… hogy most átugrom az MTV videótárjába, és letöltöm az Őrjárat az égen összes részét.

Talán ismét illik ide a jól ismert mottó: “Az ég a bátrakat szereti!”

A filmet Dr. Varga Ferenc készítette, valamint  Simon Róbert, az Ég katonái Hagyományőrző Egyesület alapítója tette közzé.
Ajánlom figyelmetekbe a honlapját: www.simonrobert.hu
Illetve az egyesület honlapja: www.azegkatonai.hu

  

10 hozzászólás: “Egy film a Bátrakról és a Bátorítókról”

 1. SJ szerint:

  Kis info:
  Ezeket a filmeket Simon Róbert készítette. Az Ég katonái Hagyományőrző Egyesület alapítója.
  Ajánlom figyelmetekbe a honlapját : http://www.simonrobert.hu
  Vagy az egyesület honlapját : http://www.azegkatonai.hu
  Aki kicsit is érdeklődik a Magyar katonai repülés iránt , rengeteg “csemegét” talál :)

  SJ

  • Iceman szerint:

   Csak gratulálni tudok Robinak a filmekhez illetve a munkájához is, a múltban is felhívtuk a figyelmet a kerozingőzözön a hagyománnyá vált Baráti Repülős Találkozóra, ez természetesen a jövőben is így lesz…

 2. balzolt007 szerint:

  Ebben remélem, nem kamuznak, akkorát, mint az említett Top Gun-ban, ahol is, ha jól emlékszem, F-5-ösöket állítottak be MiG-28-asnak. Bizonyára az volt a történelem egyetlen páros számú típusjelzésű “MiG”-je. :)

  • Iceman szerint:

   Kétség kívül ez minőségi film, nem kell tartani holmi Mig-28-asoktól :) Sajnos elszomorító, hogy az év végén el lehet mondani erről a filmről, hogy minden egyes képkockáján olyan gép látható ami ma már nem repül… :(

 3. dralcx szerint:

  Minden elismerésem Simon Robié, de a légi felvételeket aligha készíthette Ő. Én leginkább Dr. Varga Ferenc ezredesre tippelnék, aki akkoriban nem csak a hajózókat, hanem a “koszos” műszakiakat is felvette, egyben a repülőgép kiszolgálását, annak folyamatait.
  Ezer köszönet érte!

 4. Dr. Varga Ferenc szerint:

  Szevasztok!

  A filmet tényleg én készítettem, az első pillanattól az utolsóig. Örülök, hogy tetszik! Egy kis töredékét átadtam a Robinak felhasználásra (a kutyafáját, arról azért nem volt szó, hogy a zenébe belenyúl..!) Ö is nagyon sokat tett már azért, hogy maradjanak emlékek a repülőkről.
  2000 tavaszán vettem magamnak egy kamerát és fényképezőgépet. Az adta az indíttatást az események megörökítésére, hogy ez idő tájt bejött a repülőtérre -már nyugdíjasként – Szepesvári (volt taszári hajózó) a családjával, és a Szepi kölcsönkért ruhában, cipőben fotóztatta le magát egy BISZ előtt. Akkor döbbentem rá, ez az ember a fél életét a hadseregben, a repülőtéren töltötte, és a gyerekének vagy az unokájának még egy fotót sem tud mutatni, mit csinált az apa, a nagyapa az alatt a sok-sok év alatt. Na ekkor kezdtem el a filmezést, fotózást, és próbáltam megörökíteni olyan sok arcot, amilyen sokat csak tudtam. Sajnos ez az időszak rövid volt, 2005-ben nyugdíjba mentem. A repülőmunkáról van vagy 30 óra DV filmem, vágva is megvan nyolc óra. Akit érdekel, nagyon szívesen készítek neki jó minőségű (DVD) másolatot, hiszen lényegében pont ezért készítettem, hogy aki repülőtéren dolgozott, Pápán vagy Kecskeméten, egyszer majd tudjon valamit mutatni a családjának. Taszár kiesett a szórásból, oda 93-tól az amerikaiak beköltözéséig jártam. 95-ben sikerült összeszednem egy diplomáciai feljelentést, 29-essel átrepültem Taszárra egy időjárás felderítés során a Macival. Sajnos olyan szűken fordultunk meg, hogy muszály volt fáklyát kapcsolnunk, pont a sátortábor felett voltunk, a lakói pedig nem voltak felkészülve ekkora zajra. Ahogy letettem a lantot (“balalajkát”) 2000 aug. 16-án, és csak a 29-es maradt, már csak Kecskemétre jártam.
  Mindig is nagyra becsültem a műszakiakat, irányítókat, egyáltalán mindenkit, aki (ahogy az eredeti film bevezető szövegében olvasható)a maga részét letette a Repülőezred asztalára. Tiszteltem a sorkatonákat is, nem restelltem a CSMO mögött tanítani őket, hogyan kell a kaszát fogni. Egyszer egy hétfő késő délután berepülésről jöttem leszállni, a távoli után beszólt egy hang a rádióba: “pálya felett van süllyedjen!” “Értem”, válaszoltam és süllyedtem, mert tényleg pálya felett voltam. Már a mikróban ültem, amikor leesett a tantusz, nem is volt kint leszir a bungiban, akkor meg ki szólt be nekem? Felhívtam telefonon, hát a kint lévő egy szem rádiós sorkatonának kellett megköszönnöm a segítséget. Mivel ő látta pálya felett a gépemet. Hát ilyen sorkatonák voltak akkor, rájuk bízhattuk az életünket.

  üdv minden hozzászólónak (hátha köztük van ez a sorkatona is…)

  vargaferenc

 5. balogh lászló szerint:

  a véleményem ez a film extra és szuper nőt a szivem amkor látam. fiatal korunkba semi se érdekelt csak arepűlés meg azejtőernyős ugrások a mai fiatalok elbujhtnak a hátunknál .mi szeb mint egy repűlőtéren leni és izgulni az eredményeid után.

 6. Varga László szerint:

  Kedves Dr. Varga Ferenc!

  Én azon szerencsések közé tartozom, akik a dvd-s verziót nézhetik, “cs*sz*” barátomnak köszönhetően.
  Amiért billentyűt ragadtam azért van inkább, hogy lenyűgözött ez a 12.i írása.
  Érdekelne, hogy létezik-e Ön által készített ilyen vissza emlékezős olvasmány?
  Szeretem olvasni az ilyen memoárokat, mint pl: Varga “tömör” Imre írásait is.
  Szívesen olvasnám az Ön visszaemlékezéseit is, ezt a fenti kis Taszáros, sorkatonás beszámolót is nagy érdeklődéssel (izgalommal) olvastam.

  Kívánok jó egészséget!

  Tisztelettel: Varga László

 7. Iceman szerint:

  Kedves László!

  Az ezredes urat éppen most kértük fel egy visszaemlékezés elkészítésére, amit reményeink szerint közzé is teszünk majd itt a Kerozingőzös Portálon!

  Üdvözlettel:
  Pap Ferenc
  szerkesztő

 8. Robcsi szerint:

  Üdv néktek! Az “Egy film a bátrakról és a bátorítókról” szóló nagy sikerű összeállítás Dr. Varga Ferenc ezredes Úr munkája! Kaptam tőle néhány DVD-t és abból vágtam össze. A címet adtam neki én. Itt mondanám Ferinek, hogy eszem ágában sem volt belenyúlni a munkádba, de feltöltés után a Tisztelt Youtube visszadobta a második részt a zene miatt. Ezért kellett lecserélni a zenét, és kellett választani az ő által engedélyezettekből! Itt szeretném elmondani, hogy terveink szerint július 2-án, a pápai repülőtéren méltó módon állítjuk ki, a 08-as lajstromszámú MiG-23MF-et. Akit érdekel, kérem jelentkezzen, a: http://www.azegkatonai.hu oldalon!