Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. június 2. Civil, Hírek, Katonai, Mindenféle A lengyel gép fekete dobozának anyagát nyilvánosságra hozták bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A lengyel hatóságok nyilvánosságra hozták kedden a Lech Kaczynski államfőt szállító repülőgép pilótafülkéjében készült hangfelvétel átiratát, mely az áprilisi oroszországi katasztrófát megelőző 40 percben elhangzott beszélgetések alapján készült.!–more–>

A szövegből kitűnik: a fedélzeti automatika az utolsó percben legalább tucatszor figyelmeztette a pilótákat arra, hogy növeljék a repülési magasságot, mert a gép közel került a talajhoz.

  • A siklópályára süllyedés bekapcsolt robotpilótával történt az oldalsó és a hosszirányú csatornán, valamint bekapcsolt tolóerő automatával.
  • 10:40:06,7-kor volt az első TERRAIN AHEAD figyelmzetés.
  • 10:40:42,6-kor szólalt meg az első TAWS PULL UP felszólítás.
  • A robotpilóta hosszirányú csatorna kikapcsolása és a tolóerő automata kikapcsolása az átstartolási kísérlet közben történt 4-5 másodperccel az akadállyal (fával) ütközés előtt.
  • A pilóták csak az utolsó pillanatokban hallgattak a figyelmeztetésre, amikor már késő volt, így az emelkedést csak 10:40:56-kor kezdték meg.
  • Fákkal ütköztek 10:40:59-kor.
  • A felvétel 10:41:05,4-kor ért véget, amikor a Tu-154-es háttal az erdőbe csapódott.

A lengyel állami légiesemény vizsgálati bizottság vezetője, Edmund Klich megerősítette, hogy az elnöki gép pusztulásának oka a lengyel légierő pilótáinak repülőgép vezetési hibája volt. “Ők figyelmen kívül hagyták a gép automatikájának összes figyelmeztetését a veszélyekről és rendkívüli kockázatba mentek bele. Miért? Mert így voltak kiképezve.” Klich szavai szerint a műszerek folyamatosan tájékoztatták a pilótákat, hogy ők milyen magasságon vannak, azonban a pilóták folytatták a süllyedés és még a “föld előtted” bemondásra sem reagáltak.

Forrás Interia.pl

Molnár László

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.