Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

“A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága július 6-án kelt határozatában elutasította a Red Bull Air Race Világbajnokság 2010-es magyarországi futamának megrendezéséhez szükséges, eseti légtér kijelölésére vonatkozó kérelmet. A döntés indoka, hogy a rendezvény megvalósulása közrendvédelmi, közbiztonsági, tűz- és vagyonvédelmi szempontból túlzott kockázatot jelentene. Egy esetleges légi baleset Budapest belvárosában kiszámíthatatlan következményekkel járna.”

Jó napot kívánok, meg tetszik ismerni?! Én vagyok az állampolgár, akit megint hülyének tetszik nézni.

Ez igen, van mire büszkének lennünk. Ismét bebizonyosodott, ha elég magas helyen eléggé ostoba emberek ülnek, bármit le lehet nyomni az emberek torkán. Gratulálok. Mutassuk meg a többi városnak, nyilván még nem jöttek rá: New York, Windsor, Rio, Barcelona vagy épp Abu Dabi – gyerekek, mi az hogy ti be meritek vállalni? Nevetséges, röhej, na ide sem küldöm anyósékat nyaralni. Illetve de, pont őket, mert nyilván akkora a zajterhelés, hogy minden épeszű szerencsétlen rohan ki a világból. Vagy tüntet. Vagy feljelent. Ja nem, az egy másik országban szokás, el is felejtettem. De nézzük tovább a fenti idézetet – amely nem más egyébként, mint a Nemzeti Közlekedési Hatóság július 13-ai sajtóközleménye:

“A szervező által térítés ellenében felkért biztonsági erők mellett a rendészeti szervek (rendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem) és mentőszolgálat további egységeinek kellene készenlétben állniuk. A légi bemutató közvetett biztonsági költségei a tervezett helyszínen és időpontban sokszorosan meghaladják egy másutt és máskor megrendezett hasonló esemény azonos célú kiadásait.”

Érthető, hogy egy esztendő alatt hirtelen ekkorát emelkedtek az említett költségek, és bár tavaly, a válság derekán még jutott erre, idén már nem fér bele a büdzsébe. Persze hogy elhisszük, aki mást mond az nem is tudja mit beszél, csókolom. Komolyan mondom, nem értem például az Indexet, hogyan képzelik nemes-nemzetes hatóságunkat összefüggésbe hozni olyan dolgokkal, mint hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt állapította meg, hogy a repülőverseny túl zajos lenne, és veszélyeztetné az egészséges környezethez való jog érvényesülését. Ugyan kérem!

Persze, amúgy ez is megérne egy misét. Ha jogom van az egészséges környezethez, akkor miért kell a trágyalét eresztő, ezermegegy éves roncs IFÁ-t szagolnom a belvárosban minden nap? Ja bocs, az nyilván más, oké, értem én kérem szépen, hiszen én vagyok az állampolgár, az engedelmes. De ne is kanyarodjunk el a témától.

Röhej, hogy ennyire hangos gépekkel mernek egyesek repülni… és milyen alacsonyan! Életveszélyes. Tulajdonképpen így, hogy negyedszer is elolvastam a sajtóközleményt, már kezdem is érteni.

A mélyen tisztelt ötletgazdák – mármint akik eme elmés döntéseket hozzák – figyelmébe szeretném ajánlani a következőket:

 • Tiltsák be a repülőgépek le- és felszállását, hiszen rendkívül veszélyes ennyire alacsonyan repülni, és teljesen indokolatlan a nagy számú készenléti erő ügyeletben tartása a repülőtéren. A kifutópályákat át lehet alakítani mondjuk alagúttá (mint tudjuk, Magyarországon ehhez amúgy sem kell hegy).
 • Nem értem, hogy a csudába lehet nálunk repülőnap: le a Kecskeméti Repülőnappal, annyi ember együtt, ráadásul az a rengeteg szörnyű repülőgép, egészen nyilvánvaló hogy ebből tömegkatasztrófa lesz. Le vele!
 • Egyáltalán, mi a csudáért van katonai repülés Magyarországon? A MiG-29-esek amúgy is nyugdíjba mennek, a Gripenek csak a pénzt viszik, a helikopterflotta csak kirakatnak jó (vagy még annak sem) – fel kellene számolni a teljes Magyar Légierőt, még egy gonddal és egy csomó felesleges kiadással kevesebb.

Ötlet az még volna bőven, de csak a Kerozingőzös Portál elektronjait pocsékolnám velük. :(

Kedves NKH, kedves országgyűlési biztosok, kedves és okos bácsik és nénik akik olyan átgondolt és bölcs döntéseket hoztok (már megint) – köszönjük nektek hogy megmentettetek bennünket egy katasztrófától, hogy ennyire vigyáztok ránk. De tényleg.

Egyik szemem sír, a másik röhög… kínjában.

  

17 hozzászólás: “Red Bull Air Race, hová mész?”

 1. SJ szerint:

  Esetleg lehetne a repülésbe végre tenni egy kis pénzt és nem cigánykodni…

 2. Flanker szerint:

  No. Aszongya a tekintetes hivatal a maga mérhetetlen bölcsességében, hogy ez a cirkusz “közrendvédelmi, közbiztonsági, tűz- és vagyonvédelmi szempontból túlzott kockázatot jelentene”.

  Milyen igaza van! A Kerozingőzös szerkesztősége (engem is beleértve) aljasul elhallgatja, hogy tavaly a megvadult repülésrajongók zavargásba kezdtek a rendezvény után, melynek következtében Budapest komolyabb károkat szenvedett, mint a II. világháborúban.
  De ez semmi a 2008-as rendezvényhez képest, mert akkor az Air Race közönségének tombolásából eredően az egész ország úgy festett, mint Hirosima az atomcsapás után.
  Szóval a közrendvédelmi, közbiztonsági, vagyon- és tűzvédelmi aggodalom teljesen jogos, nemde?
  De ha valakinek még kétségei lennének: 2007-ben a teljes mezőny lezuhant Budapest különböző pontjain (többször is!) és lángba borították az országot, 2006-ban meg a rajongók mindenkit kiraboltak és minden mozdíthatót elvittek (igen, 2006-ról van szó, nem 1945-ről! :D).

  Komolyabbra fordítva a szót, szerintem az történt, hogy valami okostojás nagyon-nagyon meg akarta indokolni ezt az egyébként nyilvánvalóan hülye döntést és elkövette azt az amatőr hibát, amitől minden hivatalban méteres plakátok óvják a csinovnyikokat: “Ha baromságot irkálsz, ne részletezd, mert saját magadat buktatod le!”

  A készenlétben lévő ilyen-olyan egységek kapcsán a szerencsétlen arról feledkezett meg, hogy ezek egyébként is készenlétben vannak egyrészt (még ha nem is olyan nagy létszámban esetleg), másrészt meg úgysem fizetik őket emiatt – ha egy mód van rá. Hovatovább ugyan mesélje már el, mennyivel jelent nagyobb felhajtást ez, mint pl. a tűzijáték, amely után általában a tűzoltók még sokáig szokták locsolgatni a Gellért-hegyet a tulajdonképpen rendszeres (a tűzijáték következtében keletkezett!) tűz miatt? Elmesélhetné még, hogy ilyesmire hányszor volt szükség az Air Race-ből eredően…

  Mondjuk az ombudsman már meg sem lep: “veszélyeztetné az egészséges környezethez való jog érvényesülését”. Ja. Hogyne. Oszt’ mennydörgést hallott már ez a drága, félkegyelmű felebarátunk?! A viharokat, villámlásokat nem akarja esetleg betiltani? Netán az AIDS-ről hallott már vagy az eboláról? Azokat nem akarja betiltatni? Vagy mondjuk önmagát? Mert ha valaki, akkor ő bizonyosan veszélyt jelent az egészséges környezethez való jogunkra a hajmeresztő hülyeségeivel… Nem, ez eszébe sem jut (nem csoda… :D) és az sem tűnik fel neki, hogy ezt a rendezvényt évi egy alkalommal rendezik meg, idegenforgalmi látványosságot jelent és reklámot az országnak, az meg pláne nem jut el az agyáig (khmm…), hogy ezen a rendezvényen nem kötelező a részvétel nézőként (sem), a környék lakói meg eddig még nem süketültek meg tömegesen (sem) a verseny miatt.

  Őszintén szólva engem ez az egész magyarázat-kísérlet annak ellenére felháborít, hogy a világ összes kincséért sem lennék hajlandó elvegyülni a versenyt megtekinteni kívánó tömegben, hovatovább maga a verseny sem érdekel, vagyis nekem nem a verseny elmaradása a fő bajom: én a hülyéket nem tudom és nem is kívánom tolerálni, vagyis azt, hogy a felhozott indokok szánalmasan komolytalanok.

 3. Leadfoot szerint:

  Szerintem ez az intézkedés valahol populizmusnak tekinthető:

  Az egyszerű embernek ugyanis nagyon könnyű beadni, hogy a hidak alatt átrepülő, pörgő-forgó repülőgépek igen veszélyesek.

  A zajártalomról: ugyan mit vár, aki egy 2milliós európai főváros szívébe költözik? Azt, hogy idilli nyugalomba, mondhatni világtól elzárt tanyasi környezetbe kerül?

  Le merem fogadni, hogy a RBAR soha többet az életben nem jön Magyarországra. Gondolom, tucatnyi ország (Katar és Bahrein féle arab államok, Kína, törökök, stb.) áll sorban, hogy ott rendezzenek hasonló versenyt.

  Egyébként én nem igazán szeretem az RBAR-t. Pontosabban nem találom túl érdekesnek. Sose láttam még, és idén se mentem volna. De hiszem, hogy az országnak remek reklám. Egyrészt ezért ellenzem a lefújását.
  A másik ok maga az elv. Az eljárás pökhendi, elkapkodott módja.
  De hát megszokhattuk volna már, hogy mindig van néhány öntudatos állampolgár, akik kötelességüknek érzik, hogy mindenbe belekössenek.

  (A “hegy nélküli” alagutakat szerintem hagyjátok, nem pontosan úgy vannak ott a dolgok, mint ahogy a köztudatban elterjedt…)

 4. Leadfoot szerint:

  És még valami.
  Előtte viszont le kell szögeznem, nem szeretnék politizálni – egyrészt a mondanivalóm mindkét oldalnak szól, másrészt ugyanúgy rühellem az összes semmirekellő politikust.

  Magyarországon az a szokás, hogy amit az előző kormány alatt volt, az csak szar lehetett, el kell törölni, meg kell változtatni (szerintem jó példa erre, ami az oktatásügyben az elmúlt 20 évben történt).

  Szerintem ebben a döntésben is benne van valami ebből. Bizonyítani kell, hogy a csúnya előző banda nem törődött a biztonsággal, és minden szabálytalan volt.

  • Flanker szerint:

   “Bizonyítani kell, hogy a csúnya előző banda nem törődött a biztonsággal, és minden szabálytalan volt.”

   Eszem ágában sincs mentegetni az előző bandát (mi sem áll távolabb tőlem), de ebben a témában hülyét kapok attól, hogy kártérítés jár azoknak is, akik a tomboló viharban egy fa alatt próbáltak “menedéket” keresni.
   Könyörgöm, már az ovisok is tudják, hogy sem viharban, sem villámláskor nem állunk be fa alá, mert:
   a) agyoncsap a villám vagy
   b) rád dől a fa.

 5. balzolt007 szerint:

  Szégyen és gyalázat :(
  Vannak, akik csak az air race miatt látogattak el az anyaországba(köztük én is) Szomorú, amikor a politikusok és “civil szervezetek” hülyeségéhez a szorgalom is társul :(
  Ennyi erővel szűnjön meg mindenfajta gépi közlekedés, mert az káros: az autók kipufogó gáza szennyezi a talajt és a levegőt, a hajók meg a vizet. A végén még az lesz, hogy járjon mindenki mindenhová kerékpárral.

 6. Sferrari szerint:

  Épp ma fogalmazódott bennem hogy nem tetszésünk kinyilvánítására létrehozok egy FB oldalt :) Lehet csatlakozni :)

  “A tűzijátékra mondtunk nemet, követeljük vissza az Air Race-t Budapestre !”

  http://www.facebook.com/pages/.....1012430730
  Hihetlen hogy minden jót tönkre tesznek …

 7. Ikarosz szerint:

  Megmondom őszintén, én a közvetítést szoktam csak nézni, és engem eléggé szórakoztatott. Valahogy próbálta visszaállítani a repülés igazi hőskorszakbeli valóját, amikor a repülés igazán kaland volt, és akik művelték, azok nem “evilágiak”.Kicsit költői megfogalmazás.
  A másik vicc, hogy ez itt tök ingyen van, és nekünk nem kell, máshol meg hajlandóak ilyesmiért az emberek belépőt fizetni…
  Kész röhej…Azért tényleg kösz. Bár állambácsi akkor próbált volna megvédeni, amikor elvesztettem az állásom(Meg rajtam kívül sokan mások is, akik még jobban rá vannak szorulva, mint én). Végülis munkanélküliség, nyomor, éhezés, bűnözés, milyen apróságokon problémázok, mindez semmiség, mikor a repülőgépek REPÜLNEK!!!Sőt, még kanyarodnak is…Azért ez az arcátlanság netovábbja. De most felnyílott a szemem, mert Magyarország mostantól élhetőbb, boldogabb és kifejezetten jobb hely!
  Egyik szemem sír, a másikkal meg már oda sem merek nézni…

 8. Andor szerint:

  Hát igen. Mi egy frankó kis csapat vagyunk itt európában. Mindent szigurúan az Eu szabványok szerint! Csak valahogy soha semmi nem kompatibilis az Eu-val itt minálunk.
  És hogy air race? Meg hogy az ide sereglő több tízezer ember – jórészt külföldi – sok ezer eurót forintot költ el szállodákben, éttermekben plázákban kocsmákban a verseny előtt-alatt-után? Idegenforgalom?! Nem, mi nem kérünk ebből! Mi kín keservvel majd jól megpróbáljuk eladni egymilliomodszor a Balatonunkat meg a Kilenc lyukú hidat. Igaz, ezekre költeni is kéne, hogy valaki odabagózzon végre.
  Én szomorú vagyok, hogy itt nálunk a repülést pénzkidobásnak és emberiségre veszélyes játéknak tartják azok az expedagógusok, exkönyvtárosok, exvállalkozók és exügyvédek, akik a mi pénzünkből tartanak fenn nyaralót Horvátországban, és fizetnek milliárdokat maguknak végkielégítésre…

 9. balzolt007 szerint:

  A politikusok “profik”. Pillanatok alatt tudnak országimázsból országblamázst csinálni. Csak NEKIK legyen jó meg a pénztárcájuknak. Az országra és a népére, amiért felelősséggel tartoznak, arra nem gondolnak.

  Az Air Race egyetlen ingyenes versenyét szüntették meg. Reggel hallottam egy interjút Besenyei Péterrel, aki elmondta, hogy egyedül Budapestnek nem kell fizetnie a verseny megrendezéséért, míg a többi helyszín tetemes összegeket ad ki csak azért, hogy ott megrendezhessék.
  Ott van még például a két kereskedelmi rádió novemberi esete, ahol a politikusok bebizonyították, hogy semmibe veszik a lakosságot de ebbe inkább nem mennék bele :(

  SZÉGYEN, ekkora blamát, nem hittem, hogy ekkora hülyeségre is képesek a politikában

 10. Iceman szerint:

  “Köszönjük Emese!” :(

 11. én szerint:

  20-án szoktam a mesterségek ünnepére kilátogatni,és élvezhetetlen volt évek óta a redbull,meg az örjöngő palik miatt.
  Remélem,a büdös életben nem lesz többet a fővárosban ilyen rendezvény…
  Arról nem is szólva,hogy a belvárosban lakó barátom,aki 3 műszakban járt dolgozni tavaly,képtelen volt aludni az unatkozó milliomosok hangos gépeitől..
  Van még zsiget,meg millió rendezvény,ami vonzza az embereket.
  Kizártnak tartom,hogy idén augusztus 20-án akár 1000 emberrel is kevesebb ember lenne az air race elmaradása miatt.

 12. abender szerint:

  A Red Bull Air Race-el több probléma is van
  – A többséget zavarja. (Még engem is, pedig én aztán igazán repülőbuzi vagyok.)
  – Az hogy hoz idegenforgalmi bevételt, csak egy feltételezés, de nem létezik elfogadott statisztika erről.
  – Alapvetően egy reklámrendezvény, ami rátelepedett a nemzeti ünnepünkre. Na ez tényleg gáz országimázs szempontjából.
  – A területet túl jó feltételekkel kapta meg a Red Bull, de mire fel? (Nyilván pár nokiás dobozért cserébe.)
  – A biztonságról: a Breitling Jet Team bemutatójánál (ami nagyon fasza volt egyébként) biztos, hogy megvolt a kötelező védőtávolság a közönségtől, amit a ramsteini légikatasztrófa óta alkalmaznak? (Hopp, és ott is megtörtént a baj, pedig az egy repülőtér volt, nem is egy zsúfolt belváros.)

 13. Flanker szerint:

  én:
  Nem teljesen világos számomra, mennyiben zavarja a Mesterségek Ünnepét a RBAR. Kifejtenéd bővebben?
  Nos, én a kerékpárosokat és a motorosokat nem bírom és aludni sem tudok miattuk esténként (nem pedig évente egy alkalommal). Holnapra be legyen tiltva mindkettő!
  Azért köszönjük az észrevételeket.

  abender:
  – Kikből áll az az állítólagos többség? (Úgy értem, név szerint.)
  – Te még hiszel a statisztikának? Milyet hamisítsak neked?
  – Ez is egy vélemény.
  – Feljelentést tettél már emiatt?
  – Nem mértem le, bocsi. Ez a kisebbik baj, de félő, hogy más sem. Innentől kezdve viszont miről beszélünk?

 14. abender szerint:

  ELvakult hülyékkel inkább nem állok le vitatkozni.

  • Taki szerint:

   Srácok, kéretik a szélsőséges indulatokat félretenni. Nyilván egyszerre soha nem lesz jó egyik tábornak sem, és a post sem arról akar meggyőzni bárkit is, hogy aki nincs odáig az RBAR-ért az jó ember nem lehet. Ahogy többen is írtátok, maga az eljárás dühítő ez esetben (is), hogy megint hülyének vagyunk nézve. Hogy jövő nemzedék országgyűlési biztosa meg ilyen baromságok…

   Le lehet állni tételesen nézni hogy kinek miben van igaza vagy miben nincs, de nem sok értelmét látom. Legalább mi, kerozingőzzel beoltottak ne marakodjunk. Épp elég dolog van kis hazánkban, ami miatt bosszankodhatunk (ha akarunk – de én ugyan nem).