Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

A Normandia-Nyeman (lásd még: Normandie-Niemen vagy Нормандия-Неман) egy rendkívül különleges francia repülőalakulat, amely fura hangzású nevét azzal érdemelte ki, hogy tagjai olyasmit tettek, amire másoknak esélye sem volt: nyugati létükre a keleti fronton harcoltak – a szovjet csapatok kötelékében. Mint közismert, Franciaország 1940. nyarán kapitulált, de azért még akadtak franciák, akik ennek ellenére nem szándékoztak megbékélni a helyzettel, így aztán 1943. tavaszán francia pilóták érkeztek a Szovjetunióba, mintegy tucatnyian: a harcon túl részben azért is, hogy a francia-szovjet kapcsolatokat erősítsék. Az utóbbi fordulatnak napjainkban kissé propaganda-szaga lehet, pedig akkor nem volt az.

Az egység eredeti neve a “Groupe de Chasse 3”, azaz harmadik harci raj volt, majd de Gaulle rendelete után, 1942. szeptember 1-én alakították meg a Groupe de Chasse GC 3 Normandie-t. A keleti front harcaiból természetesen rendesen kivették a részüket, ennek során 1943. március 22. és 1945. május 9. között összesen 273 ellenséges gépet lőttek le az egység pilótái. A harcok során a Jak család gépeit repülték, az 1, 7, 9 és 3 verziókat.

Szovjet Jak-3 francia pilótákkal

A Normandia több kitüntetést is kapott úgy francia, mint szovjet részről, így a Légion d’Honneur, Croix de la Libération, Médaille Militaire, Croix de Guerre, illetve a Vörös Zászló és az Alexander Nyevszkij Érdemrendeket. Ráadásul Marcel Albert, Roland de la Poype, Jacques André és Mercel Lefevre a Szovjetunió Hőse kitüntetést is megkapták, ami – “imperialista” pilótákról lévén szó – nem kis elismerés volt. (Vajon hogy bírták a  vodkához nem szokott franciák az oroszoknál ilyenkor szokásos “csillagivászatot”?!)

Video not available

Video not available

Megjegyzendő még, hogy az egység a mai napig létezik, mi több, a hidegháború ideje alatt is működött. Azt pedig, hogy a két nemzet számára a Normandia-Nyeman mit jelent, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezen egység pilótái vettek részt Franciaország képviseletében az idei május 9-i győzelmi parádén Moszkvában.

Visszatérés a Vörös térre

A Normandia-Nyeman Mirage F1-e

Nem meglepő módon Franciaországban saját múzeumuk van (Normandie Niemen Memorial: Rue Raymond-Phelip 27700 Les Andelys), mely előtt egy, az egység  speciális festésű Mirage F1-ese látható,  Moszkvában pedig emlékművet állítottak nekik, orosz szokás szerint nem is kicsit.

A múzeum

Mirage F1 a múzeum előtt

A moszkvai emlékmű

A franciák egyébként nem szívbajosak, ha a Normandia “reklámozásáról” van szó: gond nélkül elfér náluk együtt a francia és az orosz lobogó, ami nem meglepő, de az, hogy mindezek mellé még egy bazinagy vörös csillagot is odapingáljanak, az számunkra már bizarr egy kissé:

Kép szöveg nélkül

Meglepő-e, hogy van orosz specialitás is a Normandiának dedikálva?

Igen, ez egy vodkásüveg

Az egységnek egyébként létezik egy orosz “testvére”, amely a távol-keleti katonai körzetben állomásozik és (szintén) a Нормандия-Неман nevet viseli.

  

11 hozzászólás: “Normandia-Nyeman”

 1. kele szerint:

  Én úgy tudom, hogy a Mirage F-1-es gépekkel repülő Normandia-Nyeman századot feloszlatták és a Vörös Csillagos díszfestést erre az alkalomra készítették. A Vörös téren csak a zászló volt a Nyemané, de maga az alakulat nem..

 2. Flanker szerint:

  Abban az értelemben, hogy jelenleg nem repülnek, megszűntek (2009. júliusában). Ugyanakkor papíron egy másik egységgel vonták össze vagy rendelték annak alá, ez kissé zavaros – úgy tűnik, hogy a nevet azért tovább akarják vinni.
  Moszkvában egyébként a Normandia volt tagjai voltak parádézni, ami újabb csavar a dologban, mert ők ott ebben a formában, ezzel az állománnyal egy hivatalosan már nem létező Normandiaként szerepeltek. 😀
  Valami azt súgja, hogy a francia haderőreformnak vannak magyar tanácsadói… 😀

 3. Fehér Tamás szerint:

  > Vajon hogy bírták a vodkához nem szokott franciák az oroszoknál ilyenkor szokásos “csillagivászatot”?

  Vajon hogyan bírták a zöld tündérkéhez nem szokott oroszok a jófajta francia abszintot? Na ugye?

 4. balzolt007 szerint:

  Tegnap jó lett volna Szevasztopolban lenni és megnézni a Kuznyecov-on lévő orosz vadászgépeket közelebbről. Mivel tegnap volt a flotta napja (день ВМФ), amikor minden hajóra szabad a bejárás. Talán majd jövőre :)

 5. balzolt007 szerint:

  bocsi, hogy ilyen hülyén jött ki az előző hozzászólásom, de a böngészőm valamiért megkergült 😀

  • Flanker szerint:

   Semmi gond, kijavítottam.
   Egyébként valóban nem lenne rossz kihasználni az ilyen nyílt napokat (a légierőnek is van napja) Oroszországban, lévén, hogy nem agyonfotózott témákról van szó… :)
   Biztos egyébként, hogy a Kuznyecov jelenleg Szevasztopolban van?

 6. balzolt007 szerint:

  Mivel, hogy Szevasztopolban van a flotta bázisa.
  Ez éven Yevpatóriához volt szerencsém. Ott elég kellemes látvány fogadja az odaérkező repülő mániást 😀
  http://kepfeltoltes.hu/100727/.....es.hu_.jpg
  (a kép kicsit homályos, mert a száguldó buszból készült, de azért kivehető a lényeg 😀 )

  • Flanker szerint:

   Igen ám, de ott a Fekete-tengeri Flotta bázisa van, a Kuznyecov viszont az Északi Flottához tartozik. Ráadásul a hatályos nemzetközi jogszabályok szerint a Boszporuszon hordozók nem kelhetnek át, ergo az Admirális nem juthat el a Fekete-tengerre.