Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

60 éve jött létre a Rendőrség légi egysége, mely napjainkban a Készenléti Rendőrség keretében, Légirendészeti Parancsnokság néven működik. Leggyakrabban az autópályák felett találkozik velük az ember, amint a forgalmat figyelik, illetve – notórius gyorshajtók kedvéért – traffipaxoznak. Jelenleg 3 db Mi-2 (R13-15) és 5 db MD-500 (R501-505) típusú helikoptert üzemeltetnek, fő bázisuk a Ferihegy I. terminálon található, de időszakosan a Siófok-Kiliti repülőtérre is ki szoktak települni.

Ezen kívül rengeteg más feladatkörben is bevetik őket, így (a teljesség igénye nélkül) eltűnt személyek keresése, árvízi megfigyelés, határőrizet, stb. Persze  a legnépszerűbb alkalmazásuk az, amikor nyilvános bemutatót tartanak a “kommandósokkal” együtt.

A kép rákattintva nagyítható (forrás: police.hu)

Rendőrségi MD-500 bevetésre indul fűnívóban:

Video not available

Akik szombaton nem lehettek jelen a “szülinapi partyn”, azoknak kárpótlás gyanánt íme a bemutató HD minőségben – a készítőjüknek ezúton is köszönet:

Video not available

Video not available

Video not available

Lévén a légi rendőrökről bőven volna még mit írni, ezért szándékunkban áll a későbbiekben nagyobb terjedelemben is foglalkozni ezzel a témával.

FONTOS: Azzal együtt, hogy adott esetben lehetnek jogos ellenérzései a Rendőrséggel szemben a hozzászólónak, azt azért elvárjuk, hogy a hozzászólásának tartalma ne süllyedjen egy bizonyos értelmi-erkölcsi szint alá. Aki ezzel a kihívással nem tud megbirkózni, annak a kommentjét töröljük a többi közül, de a lomtárban (IP-címmel együtt) azért gondoskodunk a megőrzéséről. Köszönjük a figyelmet.

  

3 hozzászólás: “60 éves a Légirendészeti Parancsnokság”

 1. balzolt007 szerint:

  Eh, de szép is az a Mi-2-es 😀 A kerozingőz is először egy ilyen gép mellet csapott meg kb 8-10 éves koromban, az ungvári(Ukrajna) reptéren. Furcsa élmény volt a kék-sárga zászlós gépeken a “vigyázz, légcsavar!” feliratot olvasni.
  A légi zsarukat meg isten éltesse! :)

 2. Iceman szerint:

  Szia!

  Néztem a Google Earth-ben az ungvári repülőteret, azért az nem gyenge, hogy a 10-es küszöbtől 140 méterre található a szlovák államhatár! :) Működik még a repülőtér? Régen katonai repülőtér volt? Mintha úgy rémlik, hogy a nem is oly távoli Munkácson Szu-25-ösök voltak régen?

 3. balzolt007 szerint:

  Az ungvári reptér mind a mai napig működik, nemzetközi repülőtér státuszban. Az innen történő felszállások érdekessége, hogy a gépek mindig belépnek a szlovák légtérbe és onnan fordulnak célirányba. Reggelente, néha szerencsém van látni az Ungvár-Lemberg(Lviv)járaton közlekedő An-26-ost felszállás közben:-D
  A műholdfelvételeken jól látszanak a helikopterek és a repülőgépek is. Érdekes a jól kivehető Learjet és a kicsit arrébb álló An-2.A két gép “különlegessége”, hogy lefoglalt gépek, tulaj nélkül. Az An-2-est a 90-es éveg elején használták hamis pénzek szállítására, a Lear meg az egyik itteni politikus magángépe volt, amíg el nem kobozták.:-D
  Munkácson volt katonai repülőtér, de sem katonai, sem polgári célokra nem alkalmazzák már jó 15 éve