Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2010. november 3. Bevetés, Katonai, Kiemelt Megjelent! – Légierő társbérletben II. kötet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A katonai repülést kedvelők számára jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis a könyvesboltokba került Vándor Károly: Légierő társbérletben c. könyvének II. kötete. A Szovjet Légierő magyarországi és ausztriai történetét feldolgozó mű első része tavaly elsöprő sikert aratott. A most megjelenő második kötet még mélyebben mutatja be számunkra a szovjet repülőalakulatok múltját. Megdöbbentő, érdekes információkból és képekből ezúttal sincs hiány. A továbbiakban röviden bemutatjuk a könyvet Kerozingőzös szemmel…

Lapozzuk fel gyorsan a könyv elejét és ott a következő tartalomjegyzéket fogjuk találni:

  • Stratégia, célok
  • Repülőkiképzés
  • Hadgyakorlatok
  • Legek…
  • Egyenruhák, jelvények
  • Repülőesemények, repülősírok
  • Életképek
  • Alakulatok, csatarendek
  • Repülőtechnika

Az első nagyobb lélegzetvételű fejezetben a Szovjet Légierő egy esetleges harci alkalmazását is  bemutatja a szerző egy hadgyakorlat forgatókönyve alapján.  Érdekes számadatokat találunk a magyarországi atomfegyverekről és azok tervezett felhasználásáról. Félelmetes belegondolni abba, hogy milyen csapásmérő erővel rendelkezett volna a nálunk állomásozó szovjet hadsereg egy konfliktus esetén. Minden bizonnyal a NATO se ült volna tétlenül a nukleáris eszközein…

Az első kötetben számos érdekes történetet találtunk, amelyeknek segítségével megismerhettük az alakulatok katonáinak munkáját. Az új kötet további lehetőséget ad arra, hogy újra belepillantsunk az emberek mindennapjaiba. Külön fejezet foglalkozik a hajózók és a műszakiak ruházatával, de előtte megismerhetjük azok viselésének szabályait is. Ebben a részben ízelítőt kapunk továbbá az alakulatok jeles évfordulóira készült jelvényekből is.

Nagyon a hasznos leírást találunk a repülőesemények fajtáiról, természetesen szovjet terminológia szerint. Balesetek következtében 1945 és 1991 között nem kevesebb mint 180(!) repülőgépet vesztettek el. Az eseményekről rendelkezésre álló információkat listába foglalta össze a szerző, valamint egy táblázat is rendelkezésre áll, ahol típusonként lebontva tekinthetjük át a baleseteket.

Az Életképek című fejezetben színes fényképekkel tarkítva tekinthetünk bele a repülőtereken zajló munkába. Így belekóstolhatunk abba, hogy milyen nehéz a műszaki katonák élete az indítózónában, milyen felelősségteljes munkát végeznek éjjel-nappal, jó és rossz időben. Ne feledjük, nélkülük a pilóták nem tudnák teljesíteni a feladatukat. Látni fogjuk, hogy a hajózók élete egy örökös tanulási folyamatra hasonlít: keményen készülnek minden felszállás előtt, hogy aztán a repülés után kiértékeljék a hibákat.

A térképeken nyomon tudjuk követni a hazánkban állomásozó szovjet alakulatok települési helyeit, valamint az általuk használt technikai eszközökről is kapunk egy átfogó képet.

Végül, de nem utolsó sorban a szerző kutató munkáját is érdemes átgondolni! Szerteágazó kutatás eredményeként született meg A légierő társbérletben c. könyv két nagyszerű kötete. Az információk rendszerezését levéltári munka, helyszíni bejárások és hátrahagyott dokumentumok vizsgálata, levelezés, interjúk sora előzte meg, amely rengeteg erőfeszítéssel járt, mivel a témáról hátramaradt dokumentumok hozzáférhetősége nehéz, a megszerzett adatok sokszor ellentmondásosak és megerősítésre vártak, de a kutatómunka meghozta a gyümölcsét. A végeredmény kétségkívül egyedülálló lett, a repülésért rajongók számára értékes könyvek születtek meg Vándor Károlynak köszönhetően.

Könyvbemutató dátuma: november 25 (csütörtök), este 7 óra, hely: Alexandra Pódium, Budapest, Károly körút.

A Légierő társbérletben II. kötete megvásárolható a bookline.hu könyváruházban

Köszönet Vándor Károlynak a könyvért, illetve az illusztrációhoz használt képekért!

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.