Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

A katonai szövetség hírzárlata ellenére, a Kerozingőzös Portál informátorai adatokat szivárogtattak ki egy titkos magyar csodafegyverről. A fegyver ereje a nemzetközi csapatpróbák során kínos helyzetbe hozta még a sokat tapasztalt NATO katonákat is. Mielőtt valaki azt hinné, hogy év végi tréfáról van szó, azt ki kell hogy ábrándítsam mivel az eset valóban megtörtént…

Néhány éve gondoltunk egy merészet és elkezdtünk lobbizni a NATO tagállamok között azért, hogy az újonnan alakuló nemzetközi nehéz légi szállító alakulat (HAW) otthona az MH Pápa Bázisrepülőtér legyen. Az erőfeszítések sikerrel jártak, napjainkban 12 nemzet katonái szolgálnak a dunántúli városban.

A katonák érkezése előtt átadták, a repülőtér legfontosabb stratégiai objektumát… az étkezdét – nem akarok történelmi távlatokba bonyolódni, de éhesen nem lehet háborút, de még csatát sem nyerni. A bázis – még ha kicsit leegyszerűsítve is – a népek és kultúrájuk “olvasztótégelyévé” vált, ezért cél volt az új étkezde kialakításánál, hogy megfeleljen a szerteágazó igényeknek. Természetesen a magyar gasztronómia remekei sem hiányozhatnak a nemzetközi étlapról.

A "fegyver" nemzetközi csapatpróbájának helyszíne a pápai repülőtér új étkezdéje

Történt egyszer, hogy a forgalmas ebédidőben közös asztalhoz került egy fiatal magyar katona hölgy, illetve egy amerikai katona. Az ételek csípős ízestésére egy üvegnyi Erős Pista is megtalálható volt az asztalon. A hölgy vérmérséklete szerint egy kis kanállal megízesítette a levesét, ezt a folyamatot figyelemmel kísérte az amerikai kolléga, aki önbizalomtól vezérelve elkérte a kis üvegcsét és egy evőkanálnyi (!) piros ínyencséget kevert a saját levesébe. Az étel megízlelésénél az Erős Pista sokk-szerű csapást mért az amerikai – hasábburgonyán és hamburgeren szocializálódott – ízlelőbimbóira. A hatás nem maradt el, mivel főszereplőnk feje egyre csak vörösödött és izzadtság cseppek jelentek meg a homlokán, nem is beszélve a könnycseppekről…

A "fegyver" gyakorló és éles változata látható a képen

Érdemes felhívni a figyelmet egy aprónak tűnő kulturális különbségre. Az angolszász, de szinte bármilyen nyugati kultúrában illetlenségnek hat az ételt meghagyni, amelyet korábban a saját tányérunkba merítettünk. Így nem volt más választása az amerikai katonának, mint megvédeni a mundér becsületét a magyar katonahölgy előtt. Minden kétséget kizáróan sikeres volt a magyar “gasztronómiai hadviselés”, így ez a történet tovább gazdagítja a “repülőtéri legendák” népes számát.

BOLDOG ÚJÉVET!

  

Egy hozzászólás: “NATO vs. Erős István”