Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

2011. augusztus 25-én két új szerzeménnyel lett gazdagabb a Magyar Légierő helikopter flottája. Finnország felajánlása alapján két Mi-8 típusú szállító-helikopter érkezett az MH Pápa Bázisrepülőtérre szétszerelt állapotban egy An-124 Ruszlan fedélzetén. Az értékes szállítmány érkezése kapcsán most szemügyre vehetjük az Antonov tervezőiroda gigászi gyöngyszemének pápai leszállását.

Az Antonov Airlines gépe negyed egykor sorolt be a pápai repülőtér 34-es futópályájának tengelyébe

Az ukrán Antonov repülőgépgyár speciális divíziójának fő profilja a túlméretezett légi teheráruk szállítása. A SALIS (The Strategic Airlift Interim Solution) program keretében számos szállítást végez a cég NATO tagországok megbízásából, gyakran megfordulnak Magyarországon is.

A Pápán járt gép 1986-ban látta meg a napvilágot, akkor még természetesen CCCP-82007 lajtrommal.

Az ukránok szállítottak már mozdonyokat, ipari generátorokat és erőművek számára készült berendezéseket is. Így a két Mi-8 nem számított igazán nehéz falatnak.

A Ruszlan fedélzetén szállított két ex-finn Minyó lehetővé teszi, hogy a jövőben a Magyar Honvédség két Mi-17-est küldjön Afganisztánba. A finn felajánlással így nem fog csökkenni a hazai szállító-helikopter kapacitás, amely így is meglehetősen szűkre szabott.

Az Antonov fogadására nem megfelelő a szolnoki 2000 méteres pálya, a repülés jellegéből adóan és rendelkezésre álló hely miatt egyértelműen Pápára esett a választás, Kecskemét helyett

Egyedi kialakítású futóművek: az orrfutó alkalmas arra, hogy a rakodásnál lesüllyessze a raktér padlószintjét optimális pozícióba, így a felnyitható orr részen keresztül egyszerűbbé válik az árumozgatás. A teljes rugalmassághoz egy hátsó lenyitható rámpa is tartozik.

A földetérés előtti utolsó pillanatok. A leszállás után a szakemberek megkezdték a helikopterek kirakodását és összeszerelését. A Minyókat hamarosan a magyar égbolton láthatjuk, már ék alakú felségjellel.

Fotó és szöveg: Pap Ferenc

  

2 hozzászólás: “Két Minyó a Ruszlan fedélzetén”

 1. Kóbor György szerint:

  Tisztelt Pap Ferenc! Tisztelettel köszöntelek!

  Ez a felvételsor nagyon szép és nem hétköznapi. Érzékelhető, hogy egy pontról készítetted. Ilyen poziciókból nem gyakran lát-
  ható légijármű.
  Hogyan tudtad elkapni ezt a néhány másodpercet?
  Részemről köszönöm és gratulálok!

  Külön elismerést érdemel a Kerozingőzös honlapod.

  Üdvözlettel:

  Kóbor György ( Kiliános obsitos)

 2. Iceman szerint:

  Kedves György!

  Köszönjük a hozzászólásodat és a dicsérő szavakat szerkesztőtársaim nevében is, hiszen a honlapunk csapatmunka eredménye. :)

  Igen, jól látod egy pontból készültek a fotók a leszálló gépről. Természetesen sorozatfunkciót kellett használni az idő rövidsége miatt, sajnos most csak a leszállás megörökítésére volt lehetőségem.

  További jó böngészést az oldalon!

  Repülőbaráti üdvözlettel:
  Pap Ferenc