Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

Nagyszerű hír, hogy 2012 nyarán megújul a 2021-es lajstromszámú, Taszáron szolgált, majd pályafutását Pápán befejező MiG-21-es repülőgép! Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke Simon Róbert Sándor megkeresésünkre elmondta, hogy az idén Pápán megrendezett MiG-23-as avató után nagyon sok rajongó és támogató kereste meg, hogy próbáljanak megmenteni egy 21-est is. Az egyesület elfogadta a felkérést és hivatalosan megkérte az engedélyt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokától a repülőgép felújítására. Ezzel egyidőben összeült a Légierő különleges festésű repülőgépeit tervező és festését végrehajtó csapat és megtervezték a repülőgép új „ruháját”. Ugyanis különleges, egyedi festést fog kapni a 2021-es, amin rajta lesz a 21-es történelem 39 éves magyarországi története. A tervek szerint meg fognak jelenni a gépen az üzemeltető ezredek, a javító üzemek és az egyetlen légiharc kötelék, a Sky Hussars is! Az egyesülethez megérkezett a hivatalos engedély, így most már biztosra vehető, hogy ismét egy csodaszép repülőgéppel gazdagodik a 21-es múlt!

Mint az elnöktől megtudtuk, a szervezést várhatóan március elején fogják elkezdeni, ekkortól két honlapon is megtekinthető lesz az avató programja. www.azegkatonai.hu és
www.simonrobert.hu Mivel az egyesületet létrehozó tagoknak ez lesz az 5. – így jubileumi – találkozója, hasonlóan az ideihez, több program is várja majd, a remélhetően nagy számban megjelenő vendégeket. A repülőgép avató fővédnöke Kositzky Attila altábornagy, a Légierő egykori vezérkari főnöke.

  

5 hozzászólás: “MiG-21 – Újjászületés”

 1. Kóbor György szerint:

  Kedves Feri!

  Örömmel veszem tudomásul, hogy “jogerőre” emelkedett a MiG-21-
  es – ráadásul 2021-es – megmentése. Nem tudok elmenni besegíteni
  a munkavégzésbe. Majd megkérem Csillag Laci barátomat, hogy ket-
  tőnk helyett dolgozzon. Neki a 9512-es MiG-21 a fiatalkori –
  helyesebben mondva: fiatalabb kori- REPÜLŐGÉPE. Úgy tudom, hogy
  van egy ilyen oldalszámú sajátja is.

  Repülőbaráti üdvözlettel:

  Kóbor György

 2. Robcsi001 szerint:

  Most hétvégén voltam tárgyalni Pápán a helyszínekkel és a programmal kapcsolatban. Minden a tervek szerint alakul. Sikerült a géphez szerezni egy új orrfutó ballont és egy főfutó ballont is. Még egyet szerzünk valahonnan és a 23-ashoz hasonlóan, ez a gép is új futókon állhat majd.

 3. Iceman szerint:

  Szia Robi!

  Nagyszerű hírek! Festési vázlat ügyben van már konkrét tervetek? Ha jól gondolom akkor, már a helyét is kijelöltétek! Jó volt látni, hogy a bázis vezetés pozitívan együttműködik veletek, és a november eleji megemlékezés a 08-asnál egy szép gesztus volt részükről!

 4. Robcsi001 szerint:

  Szia! Igen, szeretnénk a 23-as mellé kiállítani. Vannak festési tervek, de még nincs meg a végleges!

 5. Robcsi001 szerint:

  Örömmel tudatom az érdeklődőkkel, hogy a 21-es avató résztvevői megnézhetik, a még Pápán lévő MiG-21-eseket és Szu-22-eseket!