Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2011. november 12. Civil, fényképezés, Kiemelt, Mindenféle, Szimulátor Teszteltük a győri Boeing 737 NG szimulátort bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2011. novemeber 5-én nyitotta meg kapuit a SkyBoTechnik által üzemeltetett Boeing 737 NG szimulátor a győri ETO Park bevásárló központban. A repülés szerelmeseinek most egyedülálló alkalma nyílik arra, hogy betekintést nyerjenek a világ egyik legelterjedtebb kereskedelmi repülőgépének pilótafülkéjébe. A repülőgép vezetése és rendszereinek üzemeltetése mellett fantasztikus vizuális élmény részesei is lehetünk. Öveket becsatolni! Felszállunk!

Röviden a szimulátorról: A pilótafülke kialakítása az eredeti repülőgép méretével, geometriai formájával és ami a legfontosabb a műszerezettségével megegyezik. Így a szimulált repülés minden pillanatába valós környezetnek megfelelően irányíthatjuk a repülőgépet. Az audiovizuális élmény megteremtéséről három nagy felbontású plazma képernyő és beépített hangfal rendszer gondoskodik.

A kép magért beszél. Első feladatként – budapesti felszállással – útvonalrepülést terveztünk.  A terminál épület és a kiszolgáló eszközök részletessége ámulatba ejtő. Az utasok beszállása és leültetése után – természetesen ezt egy külön kapcsolóval jelezzük a kabin felé – megkezdődik a hátratolás (pushback) a hajtóműveket is életre keltjük, valamint a szükségtelenné vált APU-t kikapcsoljuk.

A középső képernyőn ellenőrizhetjük a hajtóműveket

A gurulás során mutatkozik meg a szimulátor egyik erőssége, a külső környezet látványa: hiszen nem csak előre látunk, hanem oldalra pillantva láthatjuk az elsuhanó épületeket, jelzőberendezéseket, repülőgépeket… és még fel sem szálltunk. Gyors ellenőrző lista az indulás előtt. Fékszárny rendben, fényeket kapcsoljuk, mehetnek a gázkarok előre. Már robogunk is…

Emelkedés közben jön a második meglepetés, fordulásnál szépen mozog a horizont a teljes látóterünkben, ezzel képes megdolgoztatni az egyensúly érzékünket! Az útvonalon röviden kipróbáltuk a robotpilóta működését, de visszavettük az irányítást az élmény kedvéért.

Folyamatosan szemmel kell tartani a sebességet, magasságot, irányt, hajtóműveket. Szerencsére segítséget nyújtanak műszerfalon található kijelzők, ahol ellenőrizni tudjunk a paramétereket. A repülőtér ismételt megközelítése közben sűrűsödnek a tennivalók, kemény figyelemmegosztást szükséges, majd sikeresen besoroltunk a budapesti 13R pálya tengelyébe.

Puha földet érés után a sugárfordítót aktiváljuk és fékezünk, elhagyjuk a futópályát a legközelebbi gurulón. A marshaller segítségével gurulunk a 43-as kapuhoz. Örömmel vesszük észre, hogy az állóhely megközelítésekor  a helyes pozíció felvételét segítő “beállító” berendezés működik az épület falán – ahogy a valóságban is.

Zuhogó esőben követjük a Marshallert

Kinek ajánljuk a szimulátort? Bárkinek, aki csak egy kicsi kíváncsiságot is érez a repülés iránt! Nyugodt szívvel beülhet az is, aki nem látott még repülőgépet közelről, hiszen a SkyBoTechnik munkatársai segítséget nyújtanak az alapvető funkciók kezelésében. Senkinek nem kell megijedni a kapcsoló és “műszerdzsungeltől”! Baráti társaságoknak, céges tréningekhez is kiváló lehetőséget biztosítanak.

Tökéletes összkép

Ha már van korábbi szimulátoros tapasztalatod az otthoni számítógépeden és tudod, hogy mit jelent az oldalkormány, féklap, futómű, variométer, FMC, ILS, VOR stb. stb. stb. Akkor értékes tapasztalatokat lehet szerezni, hiszen itt realisztikus körülmények között kell végrehajtani mindent. Egy szép leszállásért meg kell dolgozni.

A robotpilóta kezelőszervei

A szimulátor kiváló gyakorlási, oktatást segítő célokra is, mivel szimulálható műszaki meghibásodás, szélsőséges időjárás, éjszakai körülmények stb. De egyszerű kabin trenázshoz is ideális lehetőséget kapunk.

A szimulátor a győri ETO Park bevásárlóközpont első emeletén található. Cím: Győr, Nagysándor József utca 31. További információ ITT.

Előzetes regisztráció és időpont foglalás itt: CHECK-IN

Várhatóan januárig lesz látogatható a Boeing 737 NG szimulátor az ETO Parkban!

Köszönet a tesztelési lehetőségért Popper Jánosnak és munkatársainak!

Fotó és szöveg: Pap Ferenc

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.