Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

A Flying Bulls főhadiszállásán – a salzburgi repülőtéren – jártunk, ahol megtekintettük a Hangar 7 és Hangar 8 által rejtett különlegességeket. Az energiaital gyártó számára kézenfekvő megoldás volt a repülés szponzorálása, ennek köszönhetően számos muzeális értékű repülőgép és helikopter emelkedhetett ismét a levegőbe. A flotta gépei a repülőnapok, RedBull AirRace versenyek egyik fő látványosságát jelentik. Fényképes beszámolónkkal kalauzolunk el most mindenkit az igazi csemegének számító ritkaságok között.

Hangar 7

Publikus, bárki számára ingyenesen látogatható terület, ahol fantasztikus légkörben tekinthetjük meg a kiállított gépeket. Itt kell megemlíteni, hogy maga a hangár zseniális kialakítása kedvez a fotózásnak és látványosságnak sem utolsó…

A hangárba belépve máris egy második világháborús ritkaság fogad minket a B-25 Mitchell képében. A Flying Bulls flottájának egyik büszkeségét 2000-ben a szentkirályszabadjai repülőnapon láthattuk először Magyarországon

B-25 vezérsík: Csillogó felületek mindenhol, ez az összes gépre elmondható. Érdemes megfigyelni a hangár legmagasabb pontján található bárt, ahová egy függőfolyosó vezet fel.

P-38 Lightning: Egy igazi ritkaság, nem sok repülőképes állapotú található már ebből a típusból. A két motoros gép, vadász létére impozáns méretekkel rendelkezik. (érdemes megfigyelni a képen látható autó "fényszóróját")

A haditengerészeti gépek kedvelői számára is akad érdekesség. Az F4U Corsair felhajtott szárnyakkal várja a következő repülést.

Kiváló fotózási lehetőséget kínál a hangár. Az üvegtetőnek köszönhetően fantasztikus megvilágítás kapunk mindenhol. Amely napszakonként és az időjárás függvényében változik

Farchild PT-19 - Az Egyesület Államok hadserege használta kiképzésre a második VH alatt. A hangár rácsszerkezete sem egy utolsó látnivaló.

A Bo-105 szélvédőjén, de gyakorlatilag bármelyik felületen vissza köszön a "pókhálós tetőszerkezet" tükörképe. A helikopterre szerelt kamara látványos légi felvételeket közvetít az AirRace versenyekről.

A Hangar 7 nem csak belülről futurisztikus

Hangar 8

… a földi paradicsom, egy repülést szerető ember számára. Sajnos a hangár nem látogatható területen van. De szerencsére a Flying Bulls honlapján található elérhetőségeken fel tudjuk velük venni a kapcsolatot.  Ha van látogató csoportjuk, akkor általában rugalmasan kezelik az érdeklődők igényeit. Az időszakos ápolást, ellenőrzést házon belül végzik. A szükséges munkák a Hangar 8-ban zajlanak le – a cég szakembereinek segítségével – , de számos gépet tárolnak itt is.

Szorgos kezek dolgoznak egy Cessna 337 Skymaster-en - tisztaságban, patika körülmények között

Forgószárnyasok is helyet kaptak a "repertoárban", köztük van a "bozótharcos" Bell 47 G is

A Bell AH-1 Cobra harci helikopterrel már néhányszor találkozhattunk a kecskeméti repülőnapon.

A Cobra első kabinjába be is tárazták a "muníciót" :)

A Cessna 208 Caravan amfíbia változata se túl elterjedt Európában. Itt éppen a gázturbina karbantartását végezték a gépen.

Flotta vezető - a DC-6 a legméretesebb tagja az egész gyűjteménynek. Tiszteletet parancsoló mérete vonzza a tekintetet

Gyönyörűen felújított pilótafülke. Mindenhol műszer, kapcsoló, kar - amerre csak tekintünk

Az utastérre is érdemes egy pillantást vetni...

A repülések megtervezése komoly logisztikai problémát jelent. Dugattyús motor lévén repülőbenzin (AVGAS 100 LL) szükséges a tankoláshoz - teljes kapacitás 22.000 liter. Ma már alig akad ilyen benzinfaló "szörny", így a repterek készleteit eléggé próbára teheti akár csak egy tankolás is.

A DC-6 jobb oldali főfutójának gondolája belülről - tisztaság a végletekig.

Összességében elmondható mindkét hangárról, hogy a végletekig a tökéletességre, precizitásra, tisztaságra törekedtek a Flying Bulls szakemberei - Tükröződés az egyik Alpha Jet szárnyán

Ha Salzburg környékén járunk, akkor érdemes útba ejteni a Flying Bulls főhadiszállását. Garantáltan felejthetetlen élményben részesülhet az is, aki – még – nem rajong a repülés iránt. A látogatás előtt érdemes végigböngészni a weboldalukat:  http://www.flyingbulls.at/

Fotó és szöveg: Pap Ferenc

  

2 hozzászólás: “A RedBull szárnyakat ad!”

 1. Borbély Tamás szerint:

  Szia Feri!

  Igazán színvonalas képriport erről a különleges helyszínről.Nagyon tetszik és gratulálok!

  Tamás

 2. Iceman szerint:

  Szia Tamás!

  Köszönöm! Ha egyszer arra jársz feltétlenül nézd meg, csak ajánlani tudom! Bár Pér azért közelebb van 😉

  Üdv: Feri