Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2012. július 13. Civil, fényképezés, Kiemelt Do228 – Perspektíva váltás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy rövid rendhagyó fotósorozattal mutatjuk be az égi országút egy sokoldalú igáslovát. A Dornier 228 típusú repülővel találkozhatunk utas- és teherszállítóként, tengerészeti felderítőként, általános katonai szállítógépként. Kedvező le- és felszállási tulajdonságai miatt előszeretettel alkalmazzák kiépítetlen és hegyvidéki leszállóhelyeken. Ezúttal egy jégtelenítő autó kosarából kerestünk új nézőpontokat a Győr-Pér Repülőtéren.

Egy fotós számára mindig kihívást jelent a megszokottól eltérő nézőpontok bemutatása. A jégtelenítőautó – hidraulikus rendszerrel mozgatható – kosara kreatív megoldást kínál a kép témájának különleges bemutatásához. Először egy Do328-anál próbáltuk ki ezt a módszert. Nem árt, ha nincs tériszonyunk! :)

Enyhe nagylátószöggel készítettem a képet. Ritkán adódik arra lehetőség, hogy felülről szemléljünk egy repülőgépet. Nagyszerűen megfigyelhető, hogy a hajtóművek égésterméke feketére színezte a vízszintes vezérsík felső részét.

Sztenderd pillanat Péren, az új torony is teljesen másként hat ebből a szögből. A homogén szürke beton, steril hangulatot ad a képeknek.

A közel négyzet alakú törzs keresztmetszet ideálissá teszi a fedélzetet raklapok szállításához. Hátránya is van ennek a keresztmetszet formának, túlnyomásos törzshöz nem optimális, ezért a fedélzet nem is hermetizált.

Objektív cserét követően 70 milliméteren folytattam tovább a fotózást. A pilóták szerint a géphez horribilis áron lehet alkatrészeket szerezni, néhányan csak a kategóriája Rolls-Royce-a ként emlegetik. Emellett változatlanul fenntartom a véleményem, miszerint egy kacsacsőrű emlősről mintázták a gépet.

D-CAAM: 1991-ben gyártották, az Arcus Air flottájába további 3 típustársa tartozik. Ezek közül két gép korábban a Német Haditengerészetnél repült - többek között tengeri szennyeződést felderítő feladatkörben.

A szélvédő körüli fekete festés jellegzetes külsőt kölcsönöz az Arcus gépeinek. Korábban a gépek orrkúpja fehér volt

A törzs keresztmetszetének formája ebből a szögből is szembetűnő.

Fotó és szöveg: Pap Ferenc

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.