Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

Elindult a Discovery Channel új sorozata, a Hogyan találtuk fel a világot? Ehhez kapcsolódóan játszunk egyet a Kerozingőzös Portálon. Az ötrészes sorozat minden részében egy-egy meghatározó találmányt ismerhettek meg. A november 20-án este tízkor vetített második rész a repülőgépekről szól, és ehhez kapcsolódik a játékunk is.

Hogyan találtuk fel a világot? A repülőgép – Játssz és nyerj!

Az első rész a felhőkarcolókról szólt, a többi epizódban (keddenként 22 órától) a mobiltelefon, az autó és a lőfegyver kerül sorra. A sorozatból megtudjuk, milyen szerepet játszott az egyes találmányok létrejöttében az emberi találékonyság, a kísérletezés és a véletlen. A Hogyan találtuk fel a világot? Facebook-oldala a sorozatban bemutatott találmányok mellett más újításokról is beszámol, legyenek azok a hétköznapokat kényelmesebbé tévő apróságok vagy hatalmas horderejű találmányok. Az Inventing The World YouTube csatorna pedig a találmányok – és feltalálóik – történeteit gyűjti össze.

Az emberiség már Daidalosz és Ikarosz óta vágyott a repülésre, de sok évezrednek kellett eltelnie az első repülőgép megalkotásáig. A kínaiak már 2-3000 évvel ezelőtt készítettek sárkányrepülőket, de 1903. december 17-ig kellett várni az első történelmi jelentőségű repülésig. Wilbur és Orville Wright sok éves kutatás és kísérletezés után Flyer I nevű szerkezetükkel 12 másodpercet töltöttek a levegőben. Repülőgépük – amit manapság Kitty Hawk néven is ismerhetünk – megépítése kevesebb, mint kétezer dollárba került, összesen 340 kilogrammot nyomott, és 12 lóerős motorjában egy biciklilánc dolgozott.

Innen már csak egy „kis ugrás” volt a ma létező legnagyobb utasszállító repülőgép forgalomba állítása. Alig több mint száz év elteltével a “SuperJumbo” becenevű Airbus A380 már igencsak impozáns adatokkal bír. Hossza 73 méter, súlya több mint 400 tonna és a repülőgép belsejében kétszintes utastér található, átlagos utazósebessége pedig 945 km/óra.

De hogy mi köze van a holdutazásnak és két fagyott szemgolyónak a repüléshez, az kiderül a Hogyan találtuk fel a világot? – A repülőgép című, november 20-án, este tízkor vetített epizódjából.

A Discovery Channel a Facebookon: https://www.facebook.com/DiscoveryHU

A Discovery Channel magyar honlapja: http://www.discoverychannel.hu/

Íme a kérdés, amire a válaszaitokat várjuk:

1907. április 24-én készült el az első film, melyet egy repülőgép fedélzetéről készítettek repülés közben. A repülőt nem mellesleg Wilbur Wright vezette. Hol készült a film?

1909-ben készült el az első film, melyet egy repülőgép fedélzetéről készítettek repülés közben. A repülőt nem mellesleg Wilbur Wright vezette. Hol készült a film?

A) Németországban
B) Franciaországban
C) Olaszországban

Válaszd ki és küldd be a helyes választ e-mailen a jatek@kerozingozos.hu címre, november 21-ig! A sorsolás eredményét november 22-én tesszük közzé a www.kerozingozos.hu oldalon. A helyes választ beküldők közül három szerencsés játékost sorsolunk ki, akik Discovery Channel ajándékokat nyernek!

Hogyan találtuk fel a világot? – keddenként 22 órától, csak a Discovery Channel műsorán.

  

Egy hozzászólás: “Hogyan találtuk fel a világot?”

  1. Bogár Imre szerint:

    ….hogy, nincs véleményem!