Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2013. március 28. Civil, Kiemelt, Mindenféle Fejlesztés a Győr-Pér Repülőtéren bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

topJelentős mérföldkőhöz ért a Győr-Pér Repülőtér. A hazai sajtó az utóbbi hónapokban többször is foglalkozott a repülőtér tervezett fejlesztésével és a légikikötő tulajdonosi szerkezetének változásával. Mint ismeretes, az AUDI Hungaria Services jelentős üzletrészt szerzett a repülőteret üzemeltető társaságban. A projekt célja, hogy alkalmassá tegyék a légikikötőt Boeing 737 és Airbus 320 kategóriájú gépek fogadására, amely mindenképpen jelentős előrelépés  a repülőtér életében. Az elmúlt hetekben elkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

Repülőtér és gazdaság…

…két egymáshoz szorosan kapcsolódó elem. A Győr-Pér Repülőtér esetében is érvényesülni láthattuk a gazdaság és a légi közlekedés kapcsolatát az elmúlt években. Ebben nagy szerepet játszik a dinamikus gazdasági környezet és  az Audi Hungária Motor tevékenysége. Így nem meglepő, hogy a repülőtér és a négykarikás autógyár kapcsolata most még szorosabbá vált. Az Audi új győri gyáregysége tovább erősíti a régió gazdaságát és a jövőben új kihívásokat vázol fel a repülőtér számára.

Földmunkálatok az Alfa gurulóút közelében, itt kerül kialakításra az új előtér, valamint a gurulóút szélesítésére is sor kerül

Földmunkálatok az Alfa gurulóút közelében, itt kerül kialakításra az új előtér, valamint a gurulóút szélesítésére is sor kerül

A siker eléréséhez nem elégséges a megfelelő környezet megléte. A repülőtér versenyképes szolgáltatásai, rugalmassága, partnerközpontú szemlélete elengedhetetlen a partnerek bizalmának elnyeréséhez. Nem elég jól csinálni valamit, hanem folyamatosan keresni kell, hogyan lehetne még jobban. A mostani fejlesztés is ezt tükrözi.

A jelenlegi bevezetőfénysor a 30-as irány szerint. 12-es irányon nem került telepítésre bevezetőfénysor 2003-ban, de most része a terveknek.

A jelenlegi bevezetőfénysor 30-as pálya irány szerint. 12-es irányon nem került telepítésre bevezetőfénysor 2003-ban, de most része a terveknek.

 

Néhány részlet a tervezett műszaki tartalomból (a közbeszerzési kiírás alapján):

Pályaépítés:

Futópálya hosszabbítás (580 m), fordulóöblök és
2 db biztonsági megállási terület (SWY: 100 m × 30 m) építése aszfalt
Meglévő gurulóút szélesítése aszfalt pályaszerkezettel
Forgalmi előtér építése beton pályaszerkezettel
Pályaszakaszok (futópálya, gurulóút, forgalmi előtér) ICAO szerinti jelölése felfestéssel

A Private Wings esti járatának kiszolgálása. A JET A1 utántöltése már az új tartályautóból történik, amely megfelelő kapacitással rendelkezik a B737 és A320 típusokhoz is.

A Private Wings esti járatának kiszolgálása. A JET A1 utántöltése már az új tartályautóból történik, amely megfelelő kapacitással rendelkezik a B737 és A320 típusokhoz is.

Fénytechnikai rendszer és előtér világítás:
THR12 – Egyszerűsített bevezető fénysor (SALS), küszöbfények, végfények
THR30 – ICAO Cat. I. bevezető fénysor (PALS) villanófényekkel, küszöbfények, végfények
Futópálya szegélyfények telepítése az 580 m hosszú futópálya hosszabbítás mentén
Futópálya fordulóöböl szegélyfények
Végbiztonsági terület (SWY: 100 m x 30 m) szegélyfények
THR 30 PAPI vizuális siklópálya-jelző rendszer felülvizsgálata
THR 12 PAPI vizuális siklópálya-jelző rendszer telepítése
Gurulóúti szegélyfények telepítése a TWY-A és az új forgalmi előtér mellé
Kivilágított kivitelű táblák telepítése

Elsődleges- és másodlagos villamos-energiaellátó rendszer kibővítése
Előtér világítás kiépítése 4 db fényvető oszlopon elhelyezett fényvetőkkel

Új forgalmi előtér építését is tartalmazza a kiírás. Gyakran előfordul, hogy a jelenlegi állóhelyek mindegyike foglalt.

Új forgalmi előtér építését is tartalmazza a kiírás. Gyakran előfordul, hogy a jelenlegi állóhelyek mindegyike foglalt.

Az építkezéshez korlátozni kell a repülőtér nyitva tartását. A munkáltok jelentős része a jelenlegi futópálya és gurulóút biztonsági sávjában zajlik, ahol repülési üzem nem lehetséges ezen időszak alatt. Ezért korlátozott nyitva tartásra és esetenként teljes pályazárra van szükség. Az aktuális állapotról a kiadott NOTAM-ban lehet tájékozódni.

Felszálláshoz készülődik egy Falcon 7X a 12-es küszöbnél. Mögötte - a biztonsági sávon kívül - a futópálya hosszabbításához kapcsolódó munkálatok zajlanak

Felszálláshoz készülődik egy Falcon 7X a 12-es küszöbnél. Mögötte – a biztonsági sávon kívül – a futópálya hosszabbításához kapcsolódó munkálatok zajlanak

A fejlesztés részét képezi továbbá ILS CAT I. műszeres leszállító rendszer telepítése RWY 30 szerint – az év második felében. A 12-es küszöb áthelyezése, az ILS telepítése és a nagyobb méretű légi járművek lehetséges forgalma miatt szükségessé vált a reptér IFR eljárásainak átdolgozása. Az eddigi VOR és GNSS megközelítési eljárások frissülnek és kiegészülnek (ILS RWY30). Valamint műszeres indulási és érkezési  útvonalak (SID,  STAR) kerülnek kidolgozásra a tervek szerint. A légtér mérete és besorolása nem változik.

Jól megfigyelhető a légi fotón a 12-es küszöb előtt zajló munkálatok

A megnövekedett méretből fakadóan elengedhetetlen a kiszolgáló és egyéb eszközök fejlesztése is. A repülőgépek jégtelenítésre használt speciális jármű kerül beszerzésre, amely a téli üzemeléshez nélkülözhetetlen. Már megérkezett a teheráruk biztonsági vizsgálatához szükséges  röntgen berendezés. Várható egy eszközcsomag beszerzése (vontató, villakészlet stb), amely a repülőgépek kiszolgálását segíti.

A fejlesztés alakulásáról folyamatosan beszámolunk!

Fotó és szöveg:

Pap Ferenc

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.