Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

DSC_9147Folytatjuk a kecskeméti repülőnap képes beszámolóját, ezúttal a szombati dinamikus bemutatókra fókuszálunk. A repülőtérre kilátogatóknak nem lehetett okuk a panaszra, mivel számos érdekességet tartalmazott a program, megpróbálunk egy kis ízelítőt adni, a teljesség igénye nélkül. Vágjunk is bele, avagy dinamikus bemutató Kerozingőzös szemmel…

DSC_8738

Lengyel barátaink légipara minidig is előremutató szemléletet tükrözött. A képen az SP-YNZ lajstromú SBLim-2 típusú kiképzőgép látható, amit egykoron a MiG-15UTI licensze alapján gyártott a PZL-Mielec. Az oldtimer gép láttán óhatatlanul is keserűen gondolunk egy lajstromra: HA-UTI

DSC_8798

Képességbemutató: Két “Delta” Griff ad kíséretet a “behatoló” szerepét betöltő Ancsának

DSC_8808

Az Air Policing az alapvető feladatok közé tartozik, amit hamarosan balti környezetben – NATO parancsnokság alatt – is megtapasztalhatnak a kecskeméti hajózók.

DSC_8825

A 30-as oldalszámú “Charlie” Griff gurulási engedélyre vár a zónában. Meg kell jegyezni, hogy a zavartalan bemutató lebonyolításában oroszlán részt vállaltak a toronyszolgálat katonái

DSC_8841

Hajmeresztés felsőfokon: Az Olasz Légierő C-27J Spartan teherszállító gépe a kategóriát meghazudtoló bemutatót tartott.

DSC_8844

Függőleges figura közben emelkedik a Spartan

DSC_8854

Alacsony áthúzás a futópálya felett. Hasonlóan az An-26-oshoz a Spartan is rendelkezik lenyitható tehertér rámpával.

DSC_8947

A Cseh Légierő L-159-ese felszálláshoz gurul. Apró kis érdekességet fedezhetünk fel: A főfutók felett – a szárnyon  – és közvetlenül a szélvédő előtt – az orrfutó vonalában-  láthatóak a kis piros-fehér “tüskék”, amelyek a futómű kinti helyzetét hivatottak jelezni a pilóta számára. Ez a megoldás a cseh motoros gépeken elterjedt, de a sugárhajtású gépnél is alkalmazták.

DSC_9079

An-26: Szürke eminenciás felszállás közben. Sajnos a repülős társadalom hajlamos megfeledkezni az égi országút Tevéiről – akik nélkülözhetetlen feladatokat látnak el.

DSC_9147

Magyar Gripen bemutató: Itt egy kis sebességű, nagy állásszögű áthúzást láthatunk

DSC_9151

A deltaszárny, kacsa vezérsík kombónak köszönhetően igazán impozáns szögsebességgel orsózik a Gripen

DSC_9159

A szárnyvégi “smokewinder” füstgenerátor még látványosabbá tette a bemutatót. A hazai Griffek a jól bevált légi fölény szürke festést kapták – jól kivehető a megtévesztő “kabintető utánzat” a gép alján.

DSC_9178

Várakozás nyitott tankoló csonkkal… sajnos ennek a rutinszerű használata még várat magára, de ami késik, nem múlik.

DSC_9183

A kecskeméti repülőnap elengedhetetlen résztvevője a holland és belga F-16-os dinamikus bemutatója. Az F100-as hajtóműnek jellegzetes sikító hangja van gurulás közben.

DSC_9194

Ha már az előbbi képnél kitértünk a hajtómű hangjára, akkor halkan megjegyezném, hogy az utánégetővel üvöltő Falconnál azért akadt hangosabb is… A bemutató alatt a zónában indították a lengyel Szu-22-es géppár hajtóműveit is. A hatás nem maradt el: A spotter tribün egy emberként fordulat a Szuhojok irányába. Mókás kis pillanat volt.

DSC_9203

A látványos festésre most sem lehetett panasz. A küszöb felett a pilóta behúzta futókat és jobb fordulót kezdett – erősen kihasználva a gép 1 feletti tolóerő/tömeg arányát.

DSC_9419

A Belga Légierő F-16-osa sem spórolt az infracsapdákkal. A belga és a holland spotterek is szép számmal voltak jelen Kecskeméten. Konkrétan egy harcedzett belga csapat mellé tévedtem, akik mellett csak úgy repült az idő.

DSC_9296

A pápai SAC02-es is tiszteletét tette egy bemutató erejéig. A gép Pápáról jött át és ment is vissza a feladat végeztével. Így sajnos a földön nem lehetett megcsodálni a Bigmac-et. Erre az idei pápai nyílt napon lesz lehetőség a típus irányt érdeklődök számára.

DSC_9340

Nádas Tamás, igazi repülő ember, aki még a földön is megtalálta a módját, hogy hogyan kápráztassa el a repülés szerelmeseit… nehéz szavakat találni.

 

Hamarosan folytatjuk!

Fotó és szöveg:

Pap Ferenc

  

2 hozzászólás: “Kecskemét Air Show – Dinamikus bemutató”

  1. B.Ferenc szerint:

    Szép összeállítás sok érdekességgel. Várom a folytatást!

  2. Dávid szerint:

    Tavaj sok repülőnapra eljutottam európába: Volkel, Párizs, Duxford… de a kecskeméti volt a legtartalmassabb