Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!

CUwBDTRWsAEfOTn2015. november 24. napja igazán izgalmas volt, már ha valaki komolyan gondolja, hogy a hatalom birtokosainak célja bármely országban a gyors és hirtelen halál lenne. Szerencsénkre ez nem így van, a “hatalmasok” általában még több hatalmat és pénzt akarnak, esetleg nőket vagy fiúkat, még több pénzt és a napi betevő kokót, de meghalni… Na, azt nem.

Igen, az orosz Szu-24-es lelövéséről van szó, hiszen repüléssel foglalkozó weboldal vagyunk, úgyhogy összefoglalnánk, hogy nagyjából mit lehet sejteni jelenleg a történtekről. Szokás szerint nem állítjuk, hogy nekünk van igazunk: sem a törökök, sem az oroszok nem kötötték orrunkra a tényleges történéseket.

Mi történt valójában?

Ez egy rendkívül könnyű kérdés: erről mindenki “elfelejtett” beszámolni, úgyhogy ezt nagyon kevesen tudják, ők pedig olyanok, akik azért vannak olyan helyen, ahol tudomással bírhatnak a történtekről, mert nem szokásuk jártatni a szájukat.

Alapvetően két fő lehetőség van:
a) a török verzió az igaz;
b) az orosz verzió az igaz.

Mi speciel a c) verzióra szavaznánk, vagyis arra, hogy “egyik sem bontja ki az igazság minden szeletét”: ez teljesen normális, akkor lennének hülyék, ha bevallanák az igazat. A politikát nem szenteknek találták ki, a többiek másodpercek alatt hazavágnák szegény bolondokat.

Azt hittem, konkrét választ kapok tőletek.

A török verzió

Van az a pénz, amiért nekiállunk hazudozni, csak azt az összeget senki nem lenne hajlandó kicsöngetni nekünk. Sajnos. 😀
Alapvetően két lehetőség van: az oroszok vagy megsértették a török légteret, vagy nem. Az egyszerűbb változat az utóbbi: ha nem sértették meg a török légteret, akkor a törököknél nagyobb idióták (ez egyszerűen kifejezhetetlenül finom és gyengéd megfogalmazás, csak szólok) nincsenek a Föld nevű bolygón, pedig a verseny mezőnye rendkívül népes és még annál is erősebb. Ezen a verzión egyszerűen nincs mit tovább ragozni.
A másik lehetőség az, hogy a géppár (2 gép volt egyes hírek szerint és ez eléggé életszerű is, viszont csak az egyiket lőtték le) tényleg megsértette a török légteret, mégpedig nyilván pont ott, ahol a törökök állítják, ez ugyanis egy kis beszögellése Törökországnak Szíriában, tehát ez életszerű lehet. Mi ezt a lehetőséget vesszük most górcső alá, de hangsúlyoznánk, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy valóban történt légtérsértés.

Kb. 2,5 km-ről van szó

Nos. Mint látható, a kérdéses terület “iszonyatosan nagy” méretekkel rendelkezik: kelet-nyugati irányban nincs 3 km széles, márpedig a törökök szerint az orosz gép ilyen irányban repülte át légterük ezen részét. Hmm. A magyar települések füves területeinek van egy különös ismertetőjele: a fű ki van kopva ott, ahol átvágunk az adott részen, mert hát ki az a hülye, aki 200 métert sétál 100 helyett? Lelkünk mélyén mindannyian orosz pilóták vagyunk…
Elméletileg nem lenne meglepő, ha az oroszok levágták volna a kérdéses részt, hogy ne kelljen a csapásmérés előtt manőverezni: lustaság, fél egészség – vagy nem.

Nagyszerű, tehát az oroszok azt kapták, amit megérdemeltek.

Remélhetően ez komoly kijelentés volt, mert viccnek durva: a törökök évtizedek óta azzal vannak elfoglalva, hogy pl. a görög légteret – lehetőleg minél többször – megsértsék. Volt rá példa, hogy török/görög gép csobbant emiatt, de sokkal kevesebbszer, mint ahányszor eme logika mentén okot adtak rá. De ez semmi: Szíriánál maradva a törökök sértették már meg a szír légteret “párszor”, például a fegyvertelen felderítőjük lelövése miatt a törökök nagyon ki voltak akadva, mondván, hogy oké, hogy “esetleg és talán” volt légtérsértés, na, de ezért lelőni egy gépet milyen dolog már?! De ez is semmi: török gépek nem egy alkalommal sértették meg Szíria és Irak légterét az utóbbi időkben úgy, hogy mindezek tetejébe még harctevékenységet is folytattak az említett országok légterében: a helyi kurdokat bombázták. A lelőtt orosz gép viszont még a törökök szerint sem támadott török területre. Ha nem lenne egyértelmű: a törökök konkrétan s*gget csináltak a szájukból.
Aztán van itt még egy “kis” gond: légtérsértő gépekkel szemben nem ez az eljárás: ha a rádión történő kapcsolatfelvételi kísérletekre nem reagál, akkor odarepülnek mellé és jelzik, hogy “Húzz innen!” Az eljárásnak megvan a nemzetközileg elfogadott rendje, tehát a jelzés nem a készültség pilótája középső ujjának lengetésével történik: köztudott, hogy ez mit jelent, de az adott szituációban ezzel együtt is értelmezhetetlen. Nos, ez a “rutineljárás” maradt ki a törökök részéről, ami rendkívül kínos.
Még valami: 2-2,5 km átrepülése kb. 8,5 másodperc. Tűzparancsra, tüzelésre és találatra ez elég kevés: tehát vagy MÉG szír légtérben volt az orosz gép a tűzparancs kiadásakor és a rakéta indításakor vagy pedig a találat idején MÁR megint ott volt. Ez is marha kínos a törökökre nézve…

De hát az oroszok megsértették a török légteret!

Elvileg, ha hiszünk a törököknek. Az már remélhetően felismerhető, hogy a törökök és a következetesség két különböző dolog, de ezt még tudjuk fokozni: a törökök saját bevallásuk szerint 21 alkalommal figyelmeztették az orosz gépet 5 perc leforgása alatt, miközben ugyancsak török állítás szerint a légtérsértés időtartama 17 másodperc volt. Aki hallott már a török bazárok árusairól, az nyilván azt is tudja, hogy a lakonikus beszéd nem sajátjuk, de még így is felmerül a kérdés, hogy két, összesen 17 másodperces légtérsértés kapcsán hogyan lehet 5 perces (avagy 300 másodperces) szófosást rendezni…

Egyértelmű: előre és ráadásul sokszor szóltak, hogy ne merészeljék a török légteret megsérteni.

CUmiH2yUcAENthkIgen?! Miközben az orosz gép szír légtérben volt még, illetve már megint?! Igazán nem akarok lelki törést okozni, de a törökök szír légtérben a lőtéri kutyának sem dirigálnak, azaz 283 másodpercen át tökéletesen megalapozatlanul dumáltak bele az éterbe. Valószínűleg egyébként feleslegesen is, lévén Oroszország nem NATO-tag, tehát az orosz katonai pilótákkal szemben nem elvárás az angol nyelv ismerete, csak amennyire a szakma megköveteli. Ilyen alapon lehet, hogy értették, amit hallottak – feltéve, hogy hallották, mert erre sincs garancia: a törökökkel egyeztetve van a problémák kezelésének módja, mit érdekli őket a guard csatorna? De az sem mindegy, hogy ha hallották, akkor mennyit értettek belőle.
Ha itt tartunk, akkor pont van itt még egy kis gond: az oroszok a balhé kezdete előtt és óta nem egy alkalommal egyeztettek a közeli és távoli környéken gyakorlatilag mindenkivel, hogy az ilyen eseteket elkerüljék, melynek érdekében a környékbeliekkel “forró drótot” építettek ki a félreértések elkerülésére. Az orosz pilóták emiatt aztán nyilván úgy voltak vele, hogy ha bármi nyomora van a törököknek, akkor szólnak az orosz parancsnokságnak, azok meg nekik, hogy tilosban járnak, tűnjenek el. Nos, ez volt az a lehetőség, amit a törökök valamiért nem vettek igénybe, holott az 5 percbe bőven belefért volna. Ahogy már említettük, a légtérsértés rutineljárását is kihagyták. Hümm-hümm, túl sok véletlen ez így egyszerre…

Mi ez az 5 perc, meg a 17 másodperc?

Idő. Az 5 perc a figyelmeztetések időtartama, míg a 17 másodperc a légtérsértés időtartama, azaz az orosz gép(ek) 17 másodpercet töltöttek török légtérben a törökök szerint, akik egyben azt is állítják (lsd. a fenti térképet), hogy az oroszok 2 alkalommal is átrepültek a kérdéses terület felett, vagyis az egyes átrepülések alkalmanként átlagosan 8,5 másodpercig tartottak. Ehhez képest egy figyelmeztetés időtartama 11 másodperc volt, vagyis mire a törökök eldarálták a figyelmeztetést a török légtérbe berepült gépnek, az már kb. 2,5 másodperce szír légtérben volt.

Légtérsértésből 1 másodperc is sok.

Elméletben. Csak azt észre sem lehet venni gyakorlatilag, főleg nem a légtérsértő gépből. Nem azért a 20 fillérért, de az elmúlt években rengeteg hír szólt arról, hogy orosz gépek sértettek meg ilyen-olyan (amerikai, kanadai, japán, angol, svéd, stb) légtereket, állítólag. Hány gépet lőttek le a “sértettek” ezek során?
Úgy van, egyet sem: odaküldték a keszit, az kísérte egy darabon az orosz gépeket, majd mindenki ment a dolgára (minden jel szerint nem légtérsértések történtek valójában, hanem “csak” annyi, hogy az adott ország irányítása alatt álló, de nem nemzeti légtérben, azaz a határ innenső oldalán egyszerűen nem reagáltak a rádióforgalmazásra, ami nyilván nem orosz nyelvű volt). Ha hallották vagy értették, akkor is teljes joggal tettek rá magasról, hiszen szír légtérben nekik ugyan bizony nem vezénylenek a törökök, másrészt pedig a korábban már vázolt több okból is úgy lehettek vele, hogy semmi okuk attól tartani, hogy 8,5 másodpercért (vagy akár 17 másodperc miatt) lelövik őket.

Pusztán légtérsértés miatt nem lövöldözünk le senkit, bizony.

Ellenvélemény lehet, de ahhoz azért nem kis méretű pofa kell, hogy valaki Kositzky altábornagy úrral álljon le vitatkozni…

Vagy Szabó “Topi” Zoltánnal.

Tehát a törökök tökösek.

Nem. Olyanok, mint a cigány lova: “Há’ nem vák áz, hánem báááátor!”
Egyébként mennyire jellemző a “tökösökre”, hogy a hülyeségük után szaladnak a NATO-hoz? 😀

Hogy mi?!

Ki ne találjuk már, hogy a világon egyetlen ország van, amelyik nem ijed meg az oroszoktól, és ezek pont a törökök. Frászt. Ha a törökök nem ijednek meg az oroszoktól, akkor az amerikaiaknak mi oka lenne rá?! Hmm?! Az igazság az, hogy sok esetben nehéz megkülönböztetni a hülyéket és a bátrakat: a különbség “mindössze” az, hogy a bátor tudja, hogy kockáztat, míg a hülye nem.
A legfőbb probléma pedig az, hogy ilyesmi miatt nem szokás sehol lelövöldözni a légtérsértőket (kivéve mondjuk Észak-Koreát, de talán mégsem nekik kellene az etalonnak lenniük): aki szerint a Bőrönd lelövése jogos volt, az nyilván a MH17 lelövését is megtapsolta, mondjuk…

Ez mit jelent?

Azt jelenti, hogy a törökök minden valószínűség szerint már előre eldöntötték, hogy amint lehetőség kínálkozik, le fogják lőni a határ közelébe “merészkedő” orosz gépet vagy gépeket, a körülményektől függetlenül.

A NATO is megmondta, hogy Törökországnak joga van megvédenie a légterét.

12294866_515430685293407_1058317765078916478_nIgen, a NATO ennyit mondott és semmi többet: nem mondtak olyat, hogy ez a jog a törököket Szíria felett is megilletné. Ha úgy gondolnák, hogy valóban orosz agresszióval álltak volna szemben a törökök, akkor ehhez azt is hozzátették volna, hogy “Ezért több századnyi F-22-es és F-15-ös vadászgépet küldünk Törökországba és nyomatékosan figyelmeztetjük Oroszországot, hogy a következő ilyen húzásuk után nem csak a gépeiket lőjjük le és a bázisaikat bombázzuk cafatokra, de szét is atomozzuk őket!” Csakhogy semmi ilyet nem mondtak: a török dumát még ők sem vették be, pusztán csak a NATO-tagság miatt “kötelező kiállásnak” tettek eleget.
Holtbiztos, hogy a NATO döntő többsége jelenleg a fejét fogja, mondván, hogy hogyan lehet egy tagjuk akkora barom, hogy konkrétan megtámadja az oroszokat.
Az igazsághoz az is hozzátartozik persze, hogy a NATO számára Törökország rendkívül fontos geostratégiai partner (most még), tehát nem lenne jó ötlet a NATO részéről közölni velük, hogy “Jumurdzsák, te agyatlan barom, amit főztél, edd is meg: ha ezért az oroszok a torkodnak ugranak, ránk ne számíts!” Így megy ez…

A törökök MEGTÁMADTÁK az oroszokat?!

A támadás annak “méreteire” tekintettel némileg talán túlzás, de lényegét tekintve igen. Ha egy Jelcinhez hasonló iszákos bolond lenne az orosz elnök, akkor simán tekinthetné hadüzenet nélküli támadásnak a történteket.

Tehát a törökök hibáztak?

Hibát ritkán követnek el szándékosan emberek, vagyis ez több volt, mint hiba, mert hogy nem “véletlen baleset” történt, az nyilvánvaló.

De a törökök nem tudták, hogy a gép orosz!

És? Ha szír gépet lőttek le volna ugyanígy, az mivel lenne jobb vagy korrektebb? Egyébként hazudni tudni kell: senki nem veszi be, hogy a törököknek nincsenek lokátoraik, azaz nem látták, hogy honnan jön a gép. Nincs helye kétségnek afelől, hogy tökéletesen tisztában voltak vele, hiszen a felderítés amúgy sem csak lokátorokkal történik: egy szír gép lelövésének nem lett volna üzenet-értéke, márpedig a lelövés egyértelműen üzenet volt.

Jó, de a helyi, az oroszok által bombázott kisebbséget védték ezzel!

A törökök? Szíriában? Hehehe… Az oroszok ugyanezt tették állítólag Kelet-Ukrajnában és most büntiben vannak miatta. Hmm? Mindegy is, ezt már megszokhattuk, a probléma ezen magyarázattal mindössze az, hogy jelenleg az oroszok éppen pépesre lövik és bombázzák a kérdéses kisebbséget, mert valakin le kell vezetni a feszültséget, meg hát a helyszínen készült videókon eléggé felülreprezentáltak voltak a kalasnyikovos-szakállas figurák. Ha én ezen kisebbség tagja lennék, meglehetősen anyáznám a törököket és marhára nem kérnék többet a védelmükből, mert így a napi 1-2 bombázás helyett 24 órás non-stop bombaeső a program, valamint a bevonuló kormánycsapatok, akik szintén nem virágokkal érkeznek. Ráadásul azóta az oroszok rottyra lőttek egy török konvojt, ami a törökök szerint humanitárius szállítmányt vitt, csakhogy “valamiért” nem mutogatták a megégett takarókat és a szétszóródott konzerveket. Vajon miért? 😀

Miért tették ezt a törökök?

Erről korábban és részben volt már szó, ITT. További ok az is, hogy nem is olyan régen az oroszok leamortizáltak 500 olajszállító teherautót, amelyek addig az ISIS által lopott és “kedvezményes áron értékesített” olajat szállították. Véletlenül és jellemzően pont Törökországba. Aztán “baja esett” pár finomítónak és olajtárolónak is. A török energiaügyi miniszter amúgy a török elnök veje, tehát az oroszok “kovbojkodása” konkrétan a családi kasszának is fájt. Soroljam még? Az Iszlám Állam “kereskedelmi forgalma” jórészt a török-szír határon át zajlik; az Iszlám Állam tevékenysége Törökországnak előnyös; Törökország a jelenlegi rezsim regnálása óta iszlamizálódik; az Iszlám Állam és a kurdok harcolnak egymással, tehát nem is lehet kérdés, kinek szurkolnak a törökök, satöbbi.
Tömören: az oroszok beleköptek egy gigantikusat a törökök levesébe, ami erősen zavarja azt az elképzelést, hogy majd “feltámad az oszmán birodalom”.

Jó, de azért a törökök ennyire nem hülyék…

Szemmel láthatóan de. Bosszút állni ugyanis nem ilyen primitív és amatőr módon szokás, de kinek mire futja agyilag.

Tényleg van összefonódás az Iszlám Állam és Törökország között?

Ha azt mondom, hogy nincs, elhiszed?! 😀 😀 😀 😀 😀
Erdogan, a török elnök az oroszok vádjára csak annyit mondott, hogy “Bizonyítsák be!” Nem kell ahhoz az igazságszolgáltatás területén dolgozni, hogy ebből azonnal levágja az ember, hogy ez egy cinizmusba csomagolt beismerő vallomás: akit alaptalanul vádolnak, az egy ilyen durva vádon kiakad, felháborodik és hasonlók, de nem a bizonyítékok után érdeklődik. Az, hogy a törökök és az Iszlám Állam elég jól “elcimborálnak”, köztudott, tehát szükségtelen bizonygatni, akár elhiszi valaki, akár nem.
Jellemző amúgy, hogy a török elnök mondott olyat is, hogy “nem tudták”, hogy a gép orosz, meg hogy beszélni akart Putyinnal, de ő nem állt szóba vele, meg azt is, hogy továbbra is ez lesz az eljárás török részről. Mi, magyarok tökéletesen tudjuk és óránként tapasztaljuk, hogy bármelyikünk ülepébe több ész szorult, mint a politikusaink fejébe, de így is felmerül a kérdés Erdogan kapcsán: “Ki ez a hülye?!”

Oké. Mit fognak lépni erre az oroszok?

12249963_995235390514918_408158924868152367_nKatonailag “mindössze” annyit, hogy megerősítik a légvédelmüket Szíriában (pl. Sz-400 és a Moszkva cirkáló, újabb vadászgépek), aztán az első gyanús török gépre azonnal lőni fognak. Lesznek gazdasági válaszok is, de a bosszú “fincsi” része nem lesz túl publikus, legfeljebb “öngyilkosságok” és “balesetek” híreiként hallunk majd róluk. Viszont a kurdok már most boldogok, lehet tippelni, miért.

Jó, de ezt az oroszok csúnyán eltolták…

Nos, ha azt hitték, hogy lehet bízni a törökökben, akkor valóban iszonyatosat hibáztak. Török szempontból viszont ennek a kellemetlen része az, hogy ilyen hibát még egyszer nem követnek el az oroszok.

Mit tehetnének Putyinék egy NATO-tagállammal szemben?

Mármint egy olyan NATO-tagállammal szemben, amelyik írd és mondd megtámadta őket? Ez nagyon sok mindenen múlik, így a jövő zenéje. A NATO (papíron) védelmi szövetség, tehát egy török támadást az oroszok ellen nem támogatna, főleg most, hogy mindenki az iszlám terroristák elleni harc lázában ég. (Kivéve a törököket.) A “Törökország vagy halál?” kérdésre a válaszuk nyilvánvaló és erre bizonyosan felhívták már a törökök figyelmét. A nyílt katonai válasz kizárt jelenleg, viszont Vlagyimir Vlagyimirovics mégiscsak egy ex-KGB-s, úgyhogy lesz válasz, az biztos, és nem lesz gyengéd, afelől sem lehet kétsége senkinek.

Jó, de a törökök megeszik az oroszokat reggelire: több, mint 200 db F-16-os vadászgépük van, AMRAAM rakétákkal!

Akkor mire várnak? Jó étvágyat! Csak aztán nehogy a torkukon akadjanak az oroszok…

Mi a megoldás?

Leginkább a törököknek kellene eldöntenie, hogy NATO-tagként a terroristák ellen kívánnak harcolni, vagy a terroristákkal karöltve a saját pecsenyéjüket sütögetik, miközben a “fehér ember” felé eljátsszák, hogy velük vannak. Ugyanígy a NATO tagállamai is felismerhetnék, hogy Törökország a szervezetben valójában egy “rés a pajzson”, de amíg a NATO egy jelentős része “potyautasokból” és jajveszékelőkből áll, addig erre nem fog sor kerülni.

Na jó, de az oroszok is a felkelőket bombázzák a terroristák helyett!

Naná: aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók – így aztán az iszlám szerint pokolra jutnak. :) Magyarul: lévén a felkelők gyakorta érhetőek tetten (az egyetlen kurdok kivétel) azon, hogy az Al-Nuszrával vagy az Iszlám Állammal kooperálnak, így kellemetlen és felettébb sajnálatos módon az oroszok teljes joggal jutottak arra a következtetésre, hogy “ezek mind terroristák”. “Mérsékelt” és “demokrata” felkelők, mi?! Ugyan már…

Az oroszoknak nem kellett volna a történtek után szétatomoznia vagy minimum szétlőnie a törököket?

De. Ha hülyék lennének. Csakhogy – áldassék érte az Úr és Allah neve! – Putyin egy hidegvérű profi: előbb gondolkodik, aztán lép. Mindannyiunk nagy szerencséjére. Akiben ilyen kérdés felmerül, az mostantól minden ébredés után rebegjen el egy “Köszönöm!”-öt Putyinnak, amiért az orosz elnök nem olyan hülye, mint ő.

Nem arcvesztés ez az oroszoknak?

A tökéletesen gyanútlan Bőrönd lelövése egyáltalán nem volt nagy kunszt: egymás besugárzása azon a környéken teljesen megszokott, úgyhogy valószínűleg még ez sem “kapcsolta be a vészcsengőt” a 24-es személyzeténél. Korábban a Szu-30SzM-ek “sütögették” a török Vipereket a radarjaikkal, de rakétaindítás nem történt, csak a törökök háborogtak egy sort. Egyébként a Sidewinder indításához nem kell radarral befogni a célt…
Amúgy meg mióta érdekli az oroszokat, hogy mások mit gondolnak róluk? :)

Az ejtőernyővel ereszkedő pilótát lelőni csúnya dolog?

Katonák részéről igen. Civilek részéről meg kizárt, hiszen a civilek azért civilek, mert nincs fegyverük. Az némi empátiával belátható, hogy egy “bokorugró” fegyveres eléggé utálhatja a pilótákat, mert azok simán kinyírják őt és a társait, ő meg max. az öklét rázhatja feléjük alapesetben, ha kellően magasan repülnek. Ezek után nem meglepő, ha a pilótákkal szembeni frusztrációjukat az első adandó alkalommal ki is élik. Ez az oroszok számára sem volt vagy lehetett meglepetés, Afganisztánban és Csecsenföldön megszokhatták.

Akkor nem gond, hogy lelőtték a pilótát?

De: a kérdéses fegyveresek nem civilek (polgári lakosok), hiszen fegyverük van, ugyanakkor nem is katonák (harcosok), mert nem tesznek eleget az azokkal szemben támasztott követelményeknek. Úgyhogy a nyilvánvalóan bosszúra vágyó orosz katonáktól sok jót nem remélhetnek, nincs is ilyen reményekre alapjuk. De hát maguknak keresték a bajt…

Ki volt a lelőtt orosz pilóta? Több fotót és nevet is láttam már…

Mi sem könnyebb, az Oroszországi Föderáció Elnöke nyilván tudja, ha kitüntette őt és társait:

12249677_10206982006221631_8357707467266291441_n

A lelőtt Szu-24-es pilótája Oleg Anatoljevics Peskov alezredes, Oroszország Hőse (posztumusz) volt, a navigátora Konsztantyin Valerjevics Murahtin kapitány (ő a “Férfiasságért” kitüntetés kapta meg), míg a megmentésükre indított bevetésen hősi halált halt tengerészgyalogos Alexandr Mihajlovics Poznics matróz volt, ő szintén a “Férfiasságért” kitüntetést kapta meg, posztumusz.

  

6 hozzászólás: “A kebab és a medve”

 1. Ádám szerint:

  Nagyon korrekt cikk, köszi a fáradozást!

 2. Anonymous szerint:

  Köszönöm szépen a részletes összefoglalót!

 3. Doki5524 szerint:

  Bíz élvezettel olvastam! Köszönöm!

 4. explanatus szerint:

  Eredetileg másutt volt, de ide jobban illik.
  Könnyen lehet, hogy az orosz gép lelövése okán egy önálló új ország születik hamarosan. Kurdisztán. A kurdok lélekszámát (becslések) több, mint 30 millióra teszik. Ettől pontosabban lehet a földrajzi területet meghatározni, ami úgy 500 ezer négyzetkilométer (kb. mint Franciaország területe).

  Törökország 14 millió, Irán 7 millió, Irak 5 millió, Szíria 1 millió és 5 millió más országokban, mint pl. Örményország. A kurdok se nem törökök, se nem arabok. Az I. világháború végén a franciák és az angolok vetettek véget az oszmán birodalomnak orosz segítséggel. Két új ország született, Szíria francia és Irak angol érdekövezettel. Az örmények elleni háborúban a törökök autonómiát ígértek a kurdoknak, de megszegték a szavukat. Bonyolítja a helyzetüket, hogy nincs egységes nyelvük. Három nagy nyelven beszélnek, amelyek nagyon eltérők egymástól, bár rokonnyelvek. Döntő többségük az iszlám szunnita ágához tartozik.

  Ha valamelyik kurd terület a közel-keleti helyet bonyolultságát kihasználva kikiáltja függetlenségét és azt az oroszok, akár egyedüliként is elismernék, mint törökök az Észak-ciprusi Török Köztársaságot, akkor van egy új ország, ami csapás lenne a gyarmatosítók által önkényesen meghúzott határokra. upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Kurdish-inhabited_area_by_CIA_%281992%29.jpg

  A helyzet bonyolultságát mutatja, hogy „Putyin Erdogan és Abbász jelenlétében nyitotta újra a moszkvai nagymecsetet” ujszo.com/online/kulfold/2015/09/23/putyin-erdogan-es-abbasz-jelenleteben-nyitotta-ujra-a-moszkvai erre köszönetképpen pár másodperces légtérsértés miatt lelőnek egy harci gépet, nem messze onnan, ahová korábban (Kahramanmaras) a németektől telepítettek át rakétákat. http://www.n-tv.de/politik/dos.....86481.html

  Az oroszok érdekeltolódása érthető, de nem látható, milyen hatással lesz ránk. Megtörténhet, hogy a (NATO) szövetségi rendszerből adódó kötelezettségek miatt ismét szembekerülünk az oroszokkal. (?)

  A (virtuális) terepasztalokon már folyik a stratégiák végigjátszása és egy-egy jónak gondolt húzást élesben ki is próbálnak, hogy lássák meddig mehetnek el a tervekkel. Számunkra nem az a nagy kérdés, hogy bennünket bevonnak-e ebbe a játszmába hanem, hogy milyen szerepet szánnak és főleg kinek az oldalán.

 5. Attila (PV) szerint:

  Azért az sem mellékes, hogy milyen szinten dőlt el, hogy az orosz gépet le kell lőni.
  Török akció volt-e, vagy az amerikaiak kevergették a lapokat, hogy a nagy terrorizmus elleni összeborulásban nehogy má’ egymásra találjanak a különböző országok, és az USA nélkül oldják meg a problémát

 6. bakerman szerint:

  Gratulálok a cikkhez!Minden menetközben felmerült “kérdésemre” választ kaptam!