Kerozingőzös Portál

Egy közösség a repülés szerelmeseinek. Hírek, információk a polgári és katonai repülés világából, naponta!
, 2017. április 22. Civil Budapestről a Nyugat-Balkánra? Igen, a W!ZZ-el! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Április 5-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren ünnepélyes keretek közt került sor öt új Wizz Air járat elindítására. Ezentúl kedvező árakon utazhatunk Budapestről Szarajevóba, Podgoricába, Tiranába, Pristinába és Szkopjébe. Az új útvonalak hosszú ideje hiányzó összeköttetéseket valósítanak meg Magyarország és a Nyugat-Balkán közt. A Wizz Air nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseként került felhatalmazásra a személyszállítási szolgáltatás végzésére. Cikkünk az ünnepélyes járatindításon elhangzott beszédeket tartalmazza, mindezzel alaposabb betekintést kívánunk nyújtani a járatindítás hátterébe.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója:

A légitársaság jelenleg két magyarországi bázist üzemeltet Budapesten és Debrecenben 12 repülőgéppel, mindemellett a vállalat több mint 1000 munkatársat foglalkoztat hajózó személyzet, légiutas-kísérő, irodai és támogató munkakörökben

Ez egy nagyon jelentős nap a Wizz Air életében, mert olyan útvonalak indulnak el ma, amelyek régóta nem üzemelnek, illetve olyan piacokra jut be a Wizz Air ezeken az útvonalakon keresztül, ahol eddig nem, vagy csak kis mértékben voltunk jelen. És természetesen nagy örömünkre szolgál az, hogy országokat köthetünk össze, amely révén az országok gazdasági, kulturális, turisztikai, politikai, társadalmi kapcsolatai fejlődni tudnak. Hadd szóljak néhány szót a Wizz Air tevékenységével és eredményeivel kapcsolatban. Tavaly kb. 20%-ot növekedett a vállalat, az elmúlt 12 hónapban mintegy 24 millió utast szállítottunk, ezzel Európa egyre inkább meghatározó légitársaságává válunk. A Wizz Air Közép-Kelet-Európában a legnagyobb légitársaság, és továbbra is növekszünk, fejlődünk, körülbelül hasonló szintű, 20%-os éves növekedést várunk a következő években is. Ami Budapestet illeti, Budapest a Wizz Air kiemelt jelentőségű bázisa. A Wizz Air eredete magyar, a magyar zászlót hordjuk a gépeinken, és a magyar hatóságok által vagyunk engedélyezve, mint légitársaság, tehát gyakorlatilag ez az otthonunk, ez az alma mater a vállalat számára. Mindig nagyon fontos az, hogy mi történik Budapesten, milyen új irányokat tudunk szabni. Ezzel az 5 járattal, ami a mai nap folyamán megnyílik, a Wizz Air magyarországi desztinációs hálózata 68 útvonalra növekszik. Két nappal ez előtt jelentettünk be újabb útvonalat keleti irányba, ez az asztanai útvonal.

A magyar főváros nyújtja a legváltozatosabb kínálatot az egész Wizz-hálózatban

Nagyon örülünk, hogy itt vagyunk ma, amikor ez az 5 nyugat-balkáni járat el tud indulni. Komoly erőfeszítések előzték meg ezen útvonalak bevezetését, mint tudjuk a kormányzat kiírt egy pályázatot, amit a Wizz Air elnyert, és ez alapján tudnak ezek a járatok elindulni, és tényleg nagyon fontos az, hogy ma itt vagyunk ennél a mérföldkőnél, hogy a repülés el is kezdődik. Beszélgettünk a folyosón arról, hogy hogy néznek ki a járatok jegyértékesítési szempontból, én azt gondolom, hogy alapvetően a várakozásoknak megfelelően, vagy talán még jobban is, ami azt mutatja, hogy igenis van kereslet az országaink közötti forgalom tekintetében, illetve ez a kereslet stimulálható, tehát ha megfelelően alacsony áron kínáljuk a jegyeinket, akkor az utazóközösséget be tudjuk vonzani ebbe az utazási formába. Budapest továbbra is töretlenül fejlődik a Wizz Air életében, tehát mint ahogy említettem jelen pillanatban Magyarországról 68 útvonalat ajánlunk az utazók számára. Ez a szám folyamatosan növekszik, folyamatosan hozunk újabb és újabb repülőgépeket, újabb desztinációkat és repülőgépeket jelentünk be Budapest vonatkozásában, és erre lehet tőlünk számítani a következő időszakban is. [A sajtótájékoztató óta HA-LXQ lajstrommal újabb repülőgép érkezett a flottába, és Budapestről már Hannoverbe, Bergenbe, és Lamezia Termébe is el lehet jutni. – a szerk.] Mindenkinek szeretném megköszönni a fáradságos munkáját és erőfeszítéseit, amelyeket azzal kapcsolatban tett, hogy ezek a járatok ténylegesen el tudjanak indulni, így köszönöm a repülőtérnek, a kormányzatnak, az országok képviselőinek, nagyköveteinek támogatását, és remélem, hogy mindenki úgy érzi majd, hogy ez egy jó erőfeszítés volt, és azokat a célokat tudja ez az erőfeszítés szolgálni, amiket megfogalmaztunk a járatok indításával kapcsolatban.

Dr. Homolya Róbert, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár:

Összetett folyamat eredménye az, hogy el tud indulni az öt nyugat-balkáni járat

Azt gondolom, hogy két vagy több ország közti idegenforgalmi, gazdasági, vagy kulturális együttműködés manapság már elképzelhetetlen biztonságos és gyors közlekedést biztosító légi járatok nélkül. Magyarország elkötelezett a déli nyitás politikájának továbbvitelében és abban, hogy a nyugat-balkáni országokkal való együttműködését ezeken a területeken fenntartsa, tovább mélyítse, és tovább fejlessze. Ezen törekvések jegyében fogalmazódott meg a kormány elképzelésében az, hogy a Malév megszűnése után, az elmúlt 5 évben nem üzemelő járatokat újraindítsa. Ahogy vezérigazgató úr is említette, ez nem egy rövid folyamat eredménye, hiszen pusztán piaci alapon ezek a légi járatok nem tudnak működni, ez kiderült az elmúlt 5 évben. Magyarországnak az Európai Unióval le kellett folytatni azokat a tárgyalásokat, amelyek lehetővé tették azt, hogy támogatást nyújtson a magyar állam a személyszállítási közszolgáltatás fenntartására és újranyitására. Ki kellett írni egy nyílt közbeszerzési eljárást ahhoz, hogy kiválasszuk azt a szolgáltatót, aki ebben az 5 direkcióban ezt a szolgáltatást nyújtani tudja majd. Ezek után kétoldalú megállapodásokat kellett kötnünk Magyarország és az 5 nyugat-balkáni ország között. Tavaly novemberben Sokol Dervishaj albán közlekedési és infrastrukturális miniszter úr és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter úr közt létrejött a megállapodás, amely lehetővé tette azt, hogy a légi járat újrainduljon Budapest és Tirana között. Ez a folyamat idén márciusban ért véget, amikor Bosznia-Hercegovina társminiszterével Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr megkötötte ezt a megállapodást. Azt gondolom, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megfelelő bázisául tud szolgálni a nyugat-balkáni járatoknak, és nem csak az ide utazóknak, hanem azoknak is, akik tovább szeretnének utazni Budapestről más irányokba. Vezérigazgató úr már említette a számokat, azt gondolom, hogy ezeknél érdemes megállni. Csaknem negyven légitársaság üzemeltet járatokat Budapesten, csaknem 100 különböző irányba lehet Budapestről utazni, és valóban, a budapesti repülőteret már évek óta Kelet-Európa legjobb repülőterének választják meg, és az utasszámok minden évben újabb és újabb rekordokat döntenek meg. Azt gondolom, hogy az országaink közti együttműködés minden területen – legyen az akár gazdasági, kulturális és idegenforgalmi – tovább tud erősödni, fejlődni, s valamennyi állam megtalálja a számítását ezeknek a járatoknak az újranyitásában. Sok sikert szeretnék kívánni az ebben az együttműködésben részt vevő valamennyi államnak, a szolgáltatás nyújtó Wizz Air légitársaságnak, és az ezt kiszolgáló repülőtereknek.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója:

Nagyszabású repülőtér-fejlesztési program szemtanúi vagyunk

A közel 20 éves repülőtér-üzemeltetési karrierem során soha nem volt még alkalmam egyszerre 5 új járatot megnyitni. Ez csodálatos hír, és nagyon szívélyesen üdvözöljük az új célállomásokról érkező utazókat. Az elmúlt 1,5-2 évben kezdtük el a BUD 2020 fejlesztési programot, aki körülnéz most szó szerint mindenhol építési területet lát a reptéren. A régió központja, Budapest fejlődik, ami megmutatkozik a turisták, és az üzleti utazók számában is. Látjuk a fejlődést, és érezzük a régió erejét, ezért örömmel támogatjuk azt a repülőtér szükséges fejlesztésével. A legjobbakat kívánom az utasoknak, sok-sok boldog leszállást a Wizz Airnek az említett reptereken, és a jelen lévő delegációnak kellemes repülést a mai napon Tiranába.

Arian Spasse, Albánia budapesti nagykövete:

Kölcsönösen előnyös a légi összeköttetés

Örülök, hogy szemtanúja lehetek Budapest és a Nyugat-Balkán fővárosai közt létrejövő közvetlen légi összeköttetések megalakulásának. Ezek a járatok a Nyugat-Balkán lakosai számára több lehetőséget jelentenek, a régió légitársaságai számára pedig versenyhelyzetet teremtenek, ennek eredményeként a jegyárak csökkennek. Bizonyítják továbbá a magyar fél támogatói törekvését abban, hogy a Nyugat-Balkán gazdasági értelemben vett birodalommá válhasson. Szeretném ráirányítani a figyelmet a dolog egy másik aspektusára, ami az együttműködés. A folyamatok során a nagykövetségek, a hatóságok, miniszterek szoros együttműködés mellett kötelezték el magukat, amely együttműködést a repülőgép felszállása koronázza meg. Ma egy kölcsönösen előnyös ügylet eredményeit láthatjuk, és biztos vagyok abban, hogy a járatok száma is növekedni fog. Mint minden új tevékenységi területen, itt is nagy tér áll rendelkezésre a fejlődéshez. Meg szeretném ragadni az alkalmat, és javasolni a Wizz Air és a hatóságok számára azt, hogy alkalmas járatokkal segítsék az átszálló utazók gyors eljutását, és Budapest váljon HUB reptérré. Kellemes repülést kívánok az utasoknak!

Aleksandar Dragicevic, Bosznia-Hercegovina nagykövete:

A világ egy könyv, azok akik nem utaznak csak egy oldalát olvassák

Örömmel tölt el, hogy itt lehetek ma, és a Budapestet és Délkelet-Európát összekötő 5 járat újraindítását ünnepelhetem. Ki szeretném fejezni őszinte elismerésemet a Wizz Air menedzsmentje felé, és köszönetemet a magyar kormány felé a folyamat elindításában vállalt kulcsszerepéért. Bosznia-Hercegovina nagyköveteként biztosíthatok mindenkit afelől, hogy a Budapest-Szarajevó közvetlen összeköttetés mérföldköve a kapcsolataink általános fejlődésének. Örömmel tölt el, hogy kihangsúlyozhatom, hogy a két ország közt nincs egyetlen megoldatlan probléma sem. Országaink, amelyek majdnem határosak egymással közös értékekkel, és érdekekkel bírnak, amelyet a kétoldali magas szintű vezetői látogatások is fémjeleznek. Néhány órával ez előtt érkeztem meg Szarajevóból egy hasonló repülőgéppel, a nyitójárattal. A Szarajevó Nemzetközi Repülőtér forgalma évről-évre rekordokat dönt a járatok számát, az utasok számát, és a kereskedelmi árú mennyiségét tekintve. Ezzel egyidejűleg a Bosznia-Hercegovinába látogató turisták száma is emelkedik, és nő a gazdasági potenciál. Az új járat további erőt ad a kereskedelemnek és a turizmusnak, és még szorosabb gazdasági együttműködés felé nyit számunkra utat. Szeretném kiemelni, hogy a Wizz Air Tuzla repülőterén sikerrel van jelen, erre alapozva, és a gazdasági adottságokat, trendeket, és a politikai akaratot figyelembe véve biztos vagyok benne, hogy a jövőben emelkedik a járatok frekvenciája, nő a turisták száma, bővül a kereskedelem és tovább mélyül a partnerségi viszony Bosznia-Hercegovina és Magyarország közt. Hölgyeim és uraim, kedves barátaim! A világ egy könyv, azok akik nem utaznak csak egy oldalát olvassák. Jó utat, és eredményes munkát kívánok!

Korab Mushkolaj Koszovó konzulja:

A közlekedés fejlesztése által Koszovó csábítóbb célpont lehet az európai befektetők és a turisták számára

Örömmel tölt el, hogy gratulálhatok a Wizz Airnek ahhoz, hogy elindítja járatait Budapest és Tirana, Szkopje, Szarajevo, Podgorica, és különösképp Pristina közt. Sok tekintetben időszerű az új összeköttetés. Az országaink közti kapcsolatok évről évre erősödnek, és folyamatosan új közös érdekszférákat hálóznak be. Biztos vagyok benne, hogy adott a lehetőség Magyarország és Koszovó kapcsolatainak további erősítésére többek közt a kereskedelem, gazdaság, pénzügy, stb. területén. A közlekedés fejlesztése által Koszovó csábítóbb célpont lehet az európai befektetők és a turisták számára. Az új járat további segítséget nyújt a kereskedelemnek és a turizmusnak, végül de nem utolsó sorban Budapest a Nyugat- és Közép-Európában élő és dolgozó honfitársaink átszállási csomópontja lesz, akik kényelmesen, olcsón, és biztonságosan tudnak hazautazni. Szeretnék gratulálni a Wizz Airnek, a magyar kormánynak, a koszovói kormánynak, és a többi partnernek az erőfeszítéseikhez, amelyek biztosították a sikeres járatindítást. Ez a siker nem jöhetett volna létre a magyar partnereink és barátaink komoly támogatása nélkül.

Igor Esmerov, Macedónia nagykövete:

Örömömre szolgál, hogy itt állhatok ezen különleges alkalomból. Bár az előkészítési folyamatok több, mint egy évig tartottak, végül eljött a pillanat, amikor valósággá vált ez a légi összeköttetés. Meg szeretném ragadni az alkalmat, hogy kifejezzem reményemet a Budapestet és a macedón fővárost összekötő a járat sikere iránt. Ki szeretném fejezni a hálámat is Magyarország felé a projekt sikeréért tett erőfeszítéseiért és elkötelezettségéért. A légi összeköttetés fontos szerepet játszik a két ország közti turizmusban, valamint a kulturális értékek kibontakozásában és megerősítésében, így közvetlen hatással lesz a magyar és a macedón állampolgárokra, akik profitálnak a két ország közti könnyebb és gyorsabb eljutásból. Sok sikert, és gratulálok!

Aleksandar Mostrokol, Montenegró nagykövete:

Magyarország ismét megerősített bennünket abban, hogy támogatja a Balkán integrációját

Tegnap a nagykövetségen egy montenegrói diákcsoportot fogadtunk, akik az újonnan elindult Wizz Air járat első utasai közt érkeztek Podgoricából. Ez örömmel és elégedettséggel tölt el, hiszen a járat haszna máris megmutatkozik. A kormányaink és az egyik vezető alacsony költségű légitársaság együttműködése kifejezi a két térség, és a két barátságos nép közti összeköttetés igényét. Hisszük, hogy a járat hozzájárul a kapcsolatok általános fejlődéséhez és élénküléséhez, valamint összeköti az üzletpartnereket. Közvetlen járatok indításával a balkáni fővárosokba Magyarország ismét megerősített bennünket abban, hogy támogatja a Balkán integrációját. Montenegró különleges, elismert turisztikai célpont tengerparttal, hegyekkel, nagy tavakkal, folyókkal, és érintetlen természeti értékekkel. Mivel mától könnyen és gyorsan elérhető mindez Budapestről is, mindenkit invitálok hogy látogassa meg Montenegrót, és érezze a vendégszeretetünket, illetve lássa meg a az üzleti lehetőségét. Minden bizonyossággal hiszem, hogy a honfitársaim is örömmel fedezik majd fel Budapest és Magyarország szépségeit.

A beszédeket követően a Budapest Airport hagyományainak megfelelően torta emelte az ünnep fényét, amely nem akármilyen zenei aláfestésre, hanem a Top Gun himnusz (Harold Faltermeyer és Steve Stevens – Top Gun) dallamaira került felszeletelésre.

Az ünnepélyes járatnyitás részeként a tortát követően az első Budapest-Tirana járatot teljesítő repülőgép felszállásának megtekintésére, az állóhelyen történő fotózásra, és a vízsugaras köszöntésre került volna sor, azonban az időjárás egy intenzív záporral húzta ki ezt a programpontot. Kis humorral élve, a vizes köszöntés – alacsony költséggel – meg volt.

Nos, a helyzet fotózás szempontjából igazán elkeserítőnek mutatkozott, kilépve a terminálból mintha egy METAR jelentés TSRA részébe csöppentem volna bele: szakadt az eső, sötét felhők vonultak át a reptér felett némi villámlás kíséretében, a látótávolság pedig erősen ingadozott. A tiranába induló A320-as a 2a terminál melletti járdáról szerencsére látható volt, ezért folyamatosan figyeltem azt, hogy mikor indít, mert hiszen a felszállással teljes értékű csak az ünnepélyes járatnyitás. A zivatar csillapodását követően a segédhajtómű körül gyöngyöző levegő mellett kisvártatva a vörös beacon fény is jelezte, hogy indulnak a hajtóművek.

Az utasok már a gépen, zajlik a repülőgépet körülvevő eszközök eltávolítása

Az előző fotóhoz képest csillapodott az eső, az eszközök is a helyükre kerültek, folyamatban az indítás. Tulajdonképpen leszámítva a fotózás körülményességét hangulatos képeket lehet készíteni esőben is, csak a lényeg, hogy a fotós is és a technika is megússza szárazon. Az előbbinek nem sikerült…

A HA-LYR lajstromú gép pushback nélkül hagyta el az állóhelyet, minthogy a forgatókönyv szerint sajtóképviselők hada fényképezte volna a vízsugár alatt kiguruló repülőgépet

A repülőtéren az I-es pálya felújítása miatt június közepéig csak a 13L/31R pálya használható, így északi szélirány esetén a szokványos 31L helyett 31R-ről startolnak a repülőgépek

Tirana talán több napfényt tartogatott aznapra mint Budapest, mindenesetre nem mindennapi élmény lehet nyitójárattal érkezni egy új desztinációra

Amennyi kellemetlenséget okozott, annyi meglepetést is tartogatott az időjárás számomra. Miután elhagyta a légteret tiranai járat, én a spotterdomb felé indultam, reménykedve abban, hogy valami különlegeset kapok lencsevégre. Nos…azt hiszem sikerült. A felszálló Emirates B777-es ugyan már letakarította a víz nagy részét a pálya line up szakaszáról, azért a Wizz Air vadonatúj A321-ese is akkurátusan folytatta a munkát. További különlegesség az eső utáni tiszta és nyugodt levegő, valamint a visszafogott, de jókor jó helyre jutó napfény. Hogy megérte-e egy órát sétálni és beázni ezért képért? Határozottan igen!

A felszólalók beszédeikben az öröm és remény szavaival éltek az új járatok, és a mögöttük húzódó együttműködés méltatása során. Hasonlóan pozitív gondolatokkal tudunk további sikeres üzemelést kívánni a Wizz Air számára.

Fotók és szöveg:

Bálint “Tushka” Ferenc

  

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.